Logo image
Logo image

7 yleisintä virhettä meikinpoistossa ja miten se tehdään oikein

4 minuuttia
Virheet meikinpoistossa voivat johtaa ihon terveysongelmiin. Mitkä ovat yleisimmät virheet?
7 yleisintä virhettä meikinpoistossa ja miten se tehdään oikein
Viimeisin päivitys: 22 kesäkuuta, 2023

Tänään haluamme kertoa yleisimmistä virheistä, joita saatat tehdä meikinpoistossa. Sen lisäksi, että kerromme mitä saatat tehdä väärin, haluamme myös kertoa miten se tehdään oikein, jotta voit hoitaa ja suojella kasvojasi mahdollisimman hyvin.

Lisäksi tämä artikkeli on muistutus siitä, miten tärkeää on poistaa meikki päivän päätteeksi. Muista, että ihon päivittäinen puhdistus on ratkaisevan tärkeää, jotta se pysyy terveenä. Näin poistat hikeä, kuolleita ihosoluja ja öljyä.

Yleisiä virheitä, joita meikinpoistossa tehdään

Iho on kehon suurin elin, ja sillä on siksi elintärkeä tehtävä. Kuten National Center for Biotechnology Informationjulkaisussa kerrotaan, se toimii suojamuurina, joka pitää sisäiset rakenteet turvassa stressiltä ja ympäristötekijöiltä.

Se sisältää myös monenlaisia reseptoreita, jotka havaitsevat kipua, painetta, lämpötilaa ja kosketusta. Puhumattakaan sen lämmönsäätely- ja aineenvaihduntatoiminnoista. Jälkimmäisestä erottuu erityisesti sen rooli D-vitamiinin tuotannossa ja lipidien varastoinnissa.

Kun ymmärrämme ihon merkityksen, ymmärrämme varmasti paremmin senkin, että se vaatii tiettyä huolenpitoa, jotta se pysyy optimaalisessa kunnossa. UV-säteet, saasteiden ja kuona-aineet voivat aiheuttaa ihon ennenaikaista heikkenemistä ja ongelmia. Kasvojen hoidossa ei siis pidä laiminlyödä meikinpoistoprosessia.

Lue tämäkin: Miten beauty blender -meikkisieni puhdistetaan sitä pilaamatta

1. Meikin poistaminen kiireisesti

Yleisin virhe, joka meikinpoistossa tehdään on se, että se tehdään sen kiireessä. Silloin laiminlyödään helposti tärkeitä vaiheita, joilla varmistetaan syvä ja riittävä puhdistus.

Jotkut sanovat, että tärkeintä on poistaa meikki ja se siitä. Mutta kun tämä tehdään kiireessä, saadaanko kaikki meikinrippeet pois? Todennäköisesti ei. No, kerran vuodessa tällainen meno ei haittaa, mutta päivittäisen rutiinin suorittaminen liian nopeasti vaikuttaa ihon terveyteen.

Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että kosmetiikka voi edistää tai pahentaa aknea. Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan, näin tapahtuu yleensä siksi, että meikkijäämät tukkivat ihohuokoset ja estävät ihoa erittämästä luonnollisia öljyjään.

2. Meikkiä ei poisteta joka päivä

Jos meikin poistaminen huonosti ja kiireessä on huono asia kasvojen terveyden kannalta, miten huono asia on, jos et tee sitä joka päivä? Lyhyen ja pitkän aikavälin riskit vaihtelevat aknesta mustapäihin, syviin ryppyihin ja kuivuuteen.

Tutkimusartikkeleiden mukaan meikin poistaminen joka päivä on välttämätöntä. Kunkin ihon tyypistä ja ominaisuuksista riippuen kasvot tulisi puhdistaa kerran tai kaksi kertaa päivässä, ei ainoastaan meikinpoistotuotteilla vaan myös runsaalla vedellä. Näin poistetaan päivän aikana kertyneet kosmetiikkajäämät, saasteet, hiki ja öljy.

3. Epäsopivien meikinpoistoaineiden käyttäminen

Aivan kuten on olemassa erilaisia meikkejä, on myös erilaisia meikinpoistoaineita, jotka sopivat kullekin iho- ja meikkityypille. Jos käytät esimerkiksi vedenkestävää, raskasta meikkiä, sinun tulisi käyttää kaksivaiheista meikinpoistoainetta, jossa on sekä vesipohja että öljypohja. Näin varmistat syvemmän puhdistuksen.

Samoin on virhe käyttää meikinpoistopyyhkeitä joka päivä. Vaikka ne ovat nopea vaihtoehto, ne voivat pitkällä aikavälillä hangata ihoa pahasti. Kun niitä hierotaan iholle, kitka voi aiheuttaa ihon herkistymistä ja kulumista.

4. Herkkien alueiden, kuten silmänympärysten, laiminlyöminen

Offarm -lehden julkaisema artikkeli huomauttaa, että silmien ympärillä oleva iho on paljon ohuempi kuin muualla kasvoilla ja vartalolla oleva iho. Siksi on oletettava, että se on paljon herkempi.

Tämä ei johdu ainoastaan siitä, että se ei ole kovin paksu, vaan myös siitä, että se on joustavampi ja siinä on vähän talirauhasia. Näiden ominaisuuksien vuoksi se vaatii erityistä hoitoa, sillä ulkoiset tekijät – kuten auringonsäteet, saasteet ja meikki – voivat vaikuttaa siihen voimakkaammin.

Siksi meikinpoistossa suositellaan käytettäväksi hypoallergeenista tai alueelle tarkoitettua erityistuotetta. Sen levittämisen tulisi olla hellävaraista, käyttämättä painetta.

5. Kasvojen ja kaulan äärirajojen unohtaminen

Useimmat naiset tietävät, että kasvojen ja kaulan äärirajat on meikattava erittäin hyvin, jotta saadaan tasainen ja luonnollinen lopputulos. Yksi yleisimmistä virheistä meikkiä poistettaessa on kuitenkin näiden alueiden unohtaminen.

Tämän seurauksena huokoset voivat täyttyä liikaa ja syntyy mustapäitä, näppylöitä ja muita virheitä. Puhumattakaan siitä, että tyynyyn saattaa jäädä meikkitahra.

6. Kasvoveden unohtaminen

Professional Pharmacy -lehdessä julkaistussa artikkelissa asiantuntijat suosittelevat kasvoveden käyttämistä meikinpoistovoiteiden jälkeen. Nämä tuotteet auttavat normalisoimaan ihoa ja täydentävät puhdistusta.

Tiukankin pesurutiinin jälkeen kasvoille voi jäädä vielä jälkiä kosmetiikasta ja liasta. Kasvovesi poistaa kaikki loput. Se myös valmistelee dermiksen kosteutusta varten ja auttaa stimuloimaan verenkiertoa.

7. Kosteuttamisen unohtaminen

Kosteusvoiteen unohtaminen meikinpoiston jälkeen on myös yleinen virhe. Se on olennainen osa terveyden ja estetiikan ylläpitämistä.

Kosteuden puute on merkittävä syy karheaan ja kuivaan ihoon. Hyvät kosteusvoiteet sisältävät esimerkiksi retinolia, E-vitamiinia, hyaluronihappoa, maitohappoa tai keramideja.

Lue lisää: Kotitekoinen hoitava voide aloe verasta

Oletko tehnyt näitä virheitä meikinpoistossa?

On mahdollista, että olet tehnyt näitä virheitä meikinpoistossa jossain vaiheessa tai teet niitä edelleen. Jos näin on, on tärkeää korjata ne ongelmien välttämiseksi tulevaisuudessa. Vaikka se vie jonkin verran aikaa juuri sellaiseen aikaan päivästä, jolloin tunnet itsesi väsyneeksi, se kannattaa tehdä joka päivä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agarwal S, Krishnamurthy K. Histology, Skin. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537325/ 
  • De Villanueva Ana, M. (2008, 1 noviembre). Higiene facial y corporal. Un producto para cada circunstancia. Offarm. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-higiene-facial-corporal-un-producto-13128907
  • Garrote, A. (2006, 1 diciembre). Belleza y cuidado de los ojos. Offarm. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-belleza-cuidado-ojos-13096630
  • Leire, A. B. (2003, septiembre 1). Hidratantes y reafirmantes corporales. Acción integral. Farmacia Profesional. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-hidratantes-reafirmantes-corporales-accion-integral-13051745
  • Leire, A. B. (2003, 1 febrero). Higiene facial. Farmacia Profesional. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-higiene-facial-13044488
  • Moreno, S., V. (2006). Uso de cosméticos y su relación con la presencia de acné en mujeres adolescentes. Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de Quito.  https://revistadigital.uce.edu.ec/index.php/CIENCIAS_MEDICAS/article/view/1005

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.