D-vitamiinin puutoksen 12 oiretta

Oletko väsynyt? Onko sinulla heikko vastustuskyky? Saatat kärsiä D-vitamiinin puutoksesta! Lue lisää D-vitamiinin puutoksen oireista tästä artikkelista.
D-vitamiinin puutoksen 12 oiretta

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

D-vitamiini on rasvaliukoinen ravintoaine, joka yhdessä muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden kanssa auttaa säätelemään elimistön tärkeimpien järjestelmien toimintaa. D-vitamiinin puutos aiheuttaa vakavia oireita elimistössä. D-vitamiinia saa auringosta luonnollisesti ihon altistuessa säteilylle, mutta sitä on myös tietyissä ruoissa ja lisäravinteissa. Tässä artikkelissa käsittelemme 12 oiretta, joita D-vitamiinin puutos aiheuttaa.

D-vitamiinin tiedetään olevan erittäin tärkeä aine kalsiumin ja fosforin imeytymisen kannalta. Nämä kaksi kivennäisainetta pitävät luusi ja hampaasi vahvoina.

D-vitamiini on myös erittäin tärkeää muun muassa lihaksille, aivoille, sydämelle ja muille elimille, joiden hyvä toiminta takaa korkean elämänlaadun.

Ongelma on siinä, että kaikki eivät saa tätä ravintoainetta riittävästi. Tämä voi laukaista tiettyjä oireita ja terveysongelmia, jotka sitten pahenevat, jos vitamiininpuutosta ei hoideta ajoissa.

Tästä syystä on tärkeää osata tunnistaa D-vitamiinin puutos ja tehdä vaadittavat toimenpiteet joka päivä sen imeytymisen tehostamiseksi.

Katso kuinka!

D-vitamiinin puutoksen oireet

1. Lihasten ja luiden heikkous

niskakipu d-vitamiinin puutos

Lihaksesi ja luusi ovat heikommat, kun D-vitamiinitasot ovat huomattavan alhaiset. Tämä johtuu siitä, että se saa aikaan epätasapainon magnesiumtasoissa, joka on toinen oleellinen mineraali luiden ja lihasten vahvuuden ja terveyden kannalta.

2. D-vitamiinin puutos voi johtaa masennukseen

Tämän ravintoaineen alhainen taso on yhdistetty taipumukseen kärsiä ärtyisyydestä, masennuksesta ja yhtäkkisistä mielialanvaihteluista.

D-vitamiinilla on tehtävänsä hyvän mielen hormonien erityksessä, joten sen puutos voi vaikuttaa psyykkiseen terveyteen.

3. Turvotus ja kipu

turvotus jaloissa

Aivan kuten muilla tärkeillä ravintoaineilla, D-vitamiinillakin on tehtävänsä elimistön tulehdusprosessien hillinnässä. Se auttaa ehkäisemään ongelmia, kuten kipuherkkyyttä tai nivelvaivoja.

Tämän vitamiinin alhainen pitoisuus voi lisätä riskiä saada näitä ongelmia, mikä vaikeuttaa kroonisen kivun torjumista.

4. Hammasvaivat

Kuten jo osoitimme, D-vitamiinin puutos estää kalsiumin imeytymistä ja käyttöä hampaissa, lisäten näin tulehdusten, reikien tai hampaiden putoamisen riskiä.

Tämä voi, tulehdusongelmien lisäksi, johtaa ikenien punoitukseen, ärsytykseen ja verenvuotoon.

4. Korkea verenpaine

verenpaineen mittaus

Yksi asia, joka tulisi ottaa huomioon verenpaineen noustessa, on mahdollinen ravintoaineiden puutos.

Vaikka tämän sydämeen ja verisuoniin liittyvän vaivan voivat aiheuttaa lukuisat eri tekijät, D-vitamiinin puutos voi vaikuttaa osaltaan komplikaatioihin.

5. Uupumus

D-vitamiinin heikko imeytyminen voi vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen suorituskykyyn, saaden aikaan voimakasta uupumusta.

Henkilö saattaa tuntea itsensä usein uneliaaksi ja kyvyttömäksi suoriutumaan normaaleista päivittäisistä toiminnoista.

6. Painonnousu

nainen vaa'alla

Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen ravintoaine, ylipainoiset tai liikalihavat ihmiset tarvitsevat sitä suurempia määriä.

D-vitamiinitasojen aleneminen voi vaikeuttaa aineenvaihduntatoimintoja, mikä hankaloittaa terveen painon ylläpitämistä.

7. Astma

D-vitamiinin puutos vaikeuttaa astman hoitoa, sillä se on yhteydessä keuhkojen huonoon toimintaan.

Tämän vitamiinin riittävä saanti auttaa hillitsemään astmaa, sillä se estää niitä proteiineja, jotka saavat aikaan tulehdusta keuhkojen kudoksissa.

8. Korkea kolesteroli

Yksi tämän vitamiinin monista tehtävistä elimistössä on sen osuus huonon kolesterolin (LDL-kolesteroli) poistamisessa verenkierrosta.

Ihmisellä, jonka D-vitamiinitaso ei pysy riittävän korkeana, on todennäköisemmin ongelmia korkean kolesterolin kanssa.

9. Flunssat ja influenssa

Kun D-vitamiinitaso on alhainen, se vaikuttaa immuunijärjestelmän vasta-aineiden tuotantoon, lisäten näin riskiä sairastua flunssaan tai influenssaan.

Koska tämän vitamiinin määrä on vähäinen, hengitystiet ja hengityselimistön kudokset ärtyvät normaalia herkemmin.

10. Suolisto-ongelmat

Ongelmat rasvan imeytymisessä voivat liittyä D-vitamiinin puutteeseen, mikä puolestaan vaikuttaa suolisto-ongelmien syntyyn.

On erittäin tärkeää parantaa D-vitamiinin saantia, jos kärsit seuraavista:

  • Yliherkkyys gluteenille (keliakia tai ei)
  • Crohnin tauti
  • Tulehduksellinen suolistosairaus
  • Liikahikoilu

Kun tämän ravintoaineen saanti on vähäistä, ihmiselle voi kehittyä hormonaalisia muutoksia, jotka aiheuttavat liikahikoilun kaltaisia oireita. Onkin tavallista, että D-vitamiinin puutoksesta kärsivä ihminen kärsii liiallisesta hikoilusta, erityisesti päässä.

Oletko huomannut itselläsi mitään näistä oireista? Jos epäilet kärsiväsi tämän ravintoaineen puutoksesta, pyri lisäämään sellaisten ruokien määrää, jotka sisältävät kyseistä vitamiinia, ja ota myös hieman enemmän aurinkoa.

Pidä kuitenkin mielessä, että aurinkoa ottaessa tulisi aina olla varovainen, sillä sen säteilyllä voi olla haitallisia vaikutuksia liiallisissa määrin, etenkin jos itseään ei suojaa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 C-vitamiinin puutosoiretta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 C-vitamiinin puutosoiretta

C-vitamiinin puute voi aiheuttaa sarjan negatiivisia reaktioita kehossasi. Nämä vaikuttavat suoraan sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lee JS., Kim JW., Prevalence of vitamin D deficiency in postmenopausal high and low energy fracture patient. Arch Osteoporos, 2018. 13 (1): 109.
  • Umar M., Sastry KS., Ali FA., Al Khulaifi M., et al., Vitamin D and the pathophysiology of inflammatory skin diseases. Skin Pharmacol Physiol, 2018. 31 (2): 74-86.
  • Zdrenghea MT., Makrinioti H., Bagacean C., Bush A., et al. Vitamin D modulation of innate immune response to respiratory viral infections. Rev Med Virol, 2017.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.