Yerba mate avuksi painonpudotukseen

Tämä suosittu Etelä-Amerikasta peräisin oleva juoma on erinomainen apu painonpudotuksessa. Kokeile ja totea yerba maten teho itsekin!
Yerba mate avuksi painonpudotukseen
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Yerba mate on suosittu juoma Argentiinassa, Uruguayssa, Paraguayssa ja eräillä Brasilian alueilla, ja sitä nautitaan yhä enemmän muissakin maailman osissa. Yerba mate on tehokas apu painonpudotukseen, kun sitä nautitaan ilman lisättyä sokeria. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, kuinka yerba mate vaikuttaa painoa alentavasti – jatka lukemista ja kokeile sinäkin!

Yerba mate ja sen hyödylliset ominaisuudet

Tämä Etelä-Amerikassa yleinen kirpeä yrtti antaa keholle monia hyötyjä. Sen lehtiä kasvaa vuorialueilla ja viidakossa, ja kun nämä lehdet leikataan, ne jauhetaan ja kuivatetaan.

Jotkut haluavat makeuttaa juomansa sokerilla, hunajalla tai muilla makeutusaineilla, mutta sanotaan, että oikea mate sisältää vain yrttejä ja kuumaa vettä.

Matea nautitaan metallisella pillillä astiasta, joka on myös nimeltään yerba mate. Kesällä juomaa voidaan nauttia myös kylmänä, esimerkiksi lisäämällä siihen appelsiinimehua.

Yerba matella on monia ominaisuuksia, joiden vuoksi sille kannattaa antaa mahdollisuus. Kaikkein merkittävimpiin terveyttä edistäviin ominaisuuksiin kuluvat seuraavassa kuvaamamme vaikutukset.

1. Se on stimuloiva tuote

Näiden ominaisuuksien ansioista yerba mate voi saada ruoansulatuksen käyntiin, mikä voi auttaa pudottamaan painoa nopeammin. Tämä johtuu siitä, että juoma sisältää mateiinia, joka on samankaltaista kuin kofeiini.

Lisäksi se nopeuttaa aineenvaihduntaa sekä edistää energian kulutusta, joten se auttaa tehostamaan rasvanpolttoa.

2. Mate on rauhoittava juoma

Vaikka yerba matella onkin yhtäläisyyksiä kahvin kanssa, tämän yrtin nauttiminen kuitenkin rentouttaa sekä rauhoittaa tunteita. Mistä tämä johtuu? Se sisältää kahta ainetta nimeltään teofylliinia ja teobromiinia, joita on myös teessä, mutta vähemmän.

Yerba matea suositellaan juotavaksi ruokailun jälkeen, jotta tietyt ruokahimot vähenisivät, ja jotta voitaisiin vähentää stressiä.

Yerba mate auttaa rauhoittumaan ja vähentämään stressiä.


3. Se antaa kylläisyyden tunteen

Koska juot periaatteessa vettä ja yrttejä, yerba mate täyttää vatsasi nesteellä, ja siten vähentää ruokahaluasi. Tulee kuitenkin pitää mielessä, että tämä ei ole korvaava tuote ruoalle, sillä siitä ei saada kaikkia ihmiskeholle tarpeellisia ravintoaineita.

Yerba mate auttaa estämään tarttumasta keksipurkkiin aamupäivällä, kuten myös muita naposteluhimoja. Se viivyttää siis nälän iskemistä sekä tekee olosta kylläisen pidemmäksi aikaa syönnin jälkeen.

4. Mate on antioksidantti

Koska se sisältää runsaasti antioksidantteja, yerba mate torjuu hapettumisen aiheuttamaa rasitetta, ja se parantaa ihon terveyttä sekä poistaa kehosta vapaita radikaaleja.

5. Se on tulehdusta torjuva tuote

Jos juot yerba matea usean kerran viikossa, voit merkittävästi torjua tulehtuneisuutta kehossasi. Siten sitä suositellaan niille, jotka kärsivät reumatismista, keuhkoputkentulehduksesta, niveltulehduksesta ja muista tulehtuneisuuteen liittyvistä sairauksista.

6. Se poistaa nestettä

Jos nautit tätä juomaa, voit paremmin auttaa munuaisiasi toimimaan hyvin ja pysymään terveinä.

Se on myös täydellinen apu silloin, kun kärsit nesteen kertymisestä. Yerba mate on erinomainen juoma erityisesti talvella, kun saatat muuten juoda vähemmän nestettä.

Muita yerba maten ominaisuuksia

Tämä yhä suositumpi ja tunnetumpi yrtti tarjoaa muitakin kiinnostavia hyötyjä keholle, ja se auttaa esimerkiksi estämään maitohapon kertymistä lihaksiin. Näin mahdollistetaan se, että energiataso säilyy korkeana ja rasvaa palaa paremmin.

Koska siinä on teofylliinia ja teobromiinia, yerba  mate auttaa laajentamaan myös keuhkoputkia sekä helpottamaan veren hapettumista.

Yerba mate auttaa estämään maitohapon kertymistä lihaksiin.

 

Yerba maten nauttimisen riskit

Kun nautit tätä juomaa kohtuudella, auttaa se vähentämään henkistä ja fyysistä väsymystä. Tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä jos sitä juodaan liikaa, tuloksena saattaa olla unettomuutta, hyperaktiivisuutta ja muiden ongelmien kehittymistä, sillä juoma sisältää kofeiinia.

Lisäksi kannattaa muistaa, että mate voi sopia huonosti vatsalle, koska sillä on supistavia vaikutuksia sekä sisältää tanniineja. Jotkut saavat myös närästystä, kun taas toisilla on lisääntynyttä ulostamisen tarvetta.

Kuinka yerba matea kannattaa nauttia painonpudotuksen tehostamiseksi?

Nyt kun tiedät, mitä hyötyjä yerba matella on, kannattaa opetella käyttämään tätä yrttiä oikealla tavalla.

Voit käyttää yerba matea seuraavilla tavoilla:

Perinteinen käyttötapa

Tällä tavalla yerba matea nautitaan Etelä-Amerikassa. Tarvitset tähän mate-astian, johon neste laitetaan, ja metallisen pillin.

Kuumenna vettä kiehuvaksi, ja laita sitten sekaan yrttiä.

Teejuoman nauttiminen

Jos et jaksa täyttää astiaa joka kerta kun haluat nauttia juomaasi, voit valmistaa teen samaan tapaan kuin muutkin yrttiteet.

Voit hankkia tätä yrttiä myös pienissä erissä, ja lisäksi voit käyttää sitä klassisella tavallla.

Tarvittavat ainekset

 • 1 ruokalusikallinen yerba matea (10 gr)
 • 1 kupillinen vettä (250 ml)

Toimi näin

 • Kiehauta vesi.
 • Kaada se kuppiin ja lisää sekaan yerba mate.
 • Anna nesteen olla muutaman minuutin verran, ja siivilöi juomasi.
 • Makeuta jos haluat (voit käyttää hunajaa tai steviaa) ja nauti juomaa niin kuumana kuin mahdollista.
Voit nauttia yerba matea myös teen muodossa.

Mate-vesi

Tämä on samanlainen juoma kuin tee, mutta sitä on enemmän. Sitä voidaan säilyttää pullossa kun neste on viilentynyt, jotta voisit nauttia vihreän teen kaltaisista hyödyistä.

Tarvittavat ainekset

 • 4 ruokalusikallista yerba matea (40 g)
 • 1 l vettä
 • Mehu yhdestä sitruunasta
 • Tuoreita mintunlehtiä tai minttua maun mukaan
 • Jääpaloja

Toimi näin

 • Kuumenna vesi, ja kun se kiehuu, ota kattila liedeltä.
 • Laita neste mukiin, lisää sekaan yerba mate, ja anna seoksen olla muutaman minuutin ajan.
 • Siivilöi juoma ja lisää sekaan sitruunamehu.
 • Lisää vielä mukaan mintunlehdet ja jääpalat.

Pirtelöt tai smoothiet

Yerba mate -hauduketta voidaan käyttää nestepohjana, johon voidaan sekoittaa mitä tahansa sellaisia hedelmiä tai kasviksia, joista pidät.

Nyt kun tiedät enemmän yerba matesta, voit kokeilla itsekin tätä suosittua etelä-amerikkalaista juomaa, mikäli haluat tehostaa painonpudotustasi tai nauttia tämän yrtin muista terveyttä edistävistä vaikutuksista!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.