Yerba mate avuksi painonpudotukseen

· tammikuu 28, 2018
Tämä suosittu Etelä-Amerikasta peräisin oleva juoma on erinomainen apu painonpudotuksessa. Kokeile ja totea yerba maten teho itsekin!

Yerba mate on suosittu juoma Argentiinassa, Uruguayssa, Paraguayssa ja eräillä Brasilian alueilla, ja sitä nautitaan yhä enemmän muissakin maailman osissa.

Jos sitä juodaan ilman lisättyä sokeria ja nauttimatta samalla jälkiruokia, siitä voidaan saada tehokasta apua painonpudotukseen. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, kuinka yerba mate vaikuttaa painoa alentavasti – jatka lukemista ja kokeile sinäkin!

Yerba mate ja sen hyödylliset ominaisuudet

Tämä kirpeä yrtti, jota nautitaan Etelä-Amerikassa, antaa keholle monia hyötyjä. Sen lehtiä kasvaa vuorialueilla ja viidakossa, ja kun nämä lehdet leikataan, ne jauhetaan ja kuivatetaan.

Jotkut valitsevat juoman makeuttamisen sokerilla, hunajalla tai muilla makeutusaineilla, mutta sanotaan, että ”oikea mate” sisältää vain yrttejä ja kuumaa vettä.

Matea nautitaan metallisesta pillistä astiasta, jolla on sama nimi kuin itse yrtillä. Kesällä sitä voidaan myös nauttia kylmänä (esimerkiksi lisäämällä siihen appelsiinimehua).

Yerba matella on monia sellaisia ominaisuuksia, joiden vuoksi sille kannattaa antaa mahdollisuus, ja kaikkein merkittävimpiin kuluvat seuraavassa kuvaamamme vaikutukset.

1. Se on stimuloiva tuote

Näiden ominaisuuksien ansioista yerba mate voi saada ruoansulatuksen prosessin ”käyntiin”, mikä voi auttaa pudottamaan painoa nopeammin. Tämä johtuu siitä, että juoma sisältää mateiinia, joka on samanlainen tekijä kuin kofeiini.

Lisäksi se nopeuttaa aineenvaihduntaa sekä edistää energian kulutusta, joten se auttaa rasvan polttamisessa tehokkaammin.

2. Mate on rauhoittava juoma

Vaikka yerba matella onkin yhtäläisyyksiä kahvin kanssa, tämän yrtin nauttiminen kuitenkin rentouttaa sekä rauhoittaa tunteita.

Miksi näin sitten on? Se sisältää kahta ainetta nimeltään teofylliinia ja teobromiinia (näitä on myös teessä, mutta vähemmän).

Sitä suositellaan juotavaksi ruokailun jälkeen, jotta voitaisiin vähentää himoa nauttia tiettyjä ruokia ja jotta voitaisiin vähentää stressiä.

Mate
3. Se antaa tunteen kylläisyydestä

Koska juot periaatteessa vettä ja yrttejä, yerba mate täyttää vatsasi nesteellä sekä vähentää ruokahaluasi.

Tulee kuitenkin pitää mielessä, että tämä ei ole korvaava tuote ruoalle, sillä siitä ei saada kaikkia niitä ravinteita, jotka ovat ihmisen keholle tarpeellisia.

Yerba mate auttaa estämään ”hyökkäystä” keksipurkkiin aamupäivällä, kuten myös muita vastaavia tilanteita.

Se viivyttää vatsan tyhjentymistä sekä tekee olosta kylläisen pidemmäksi aikaa syönnin jälkeen.

4. Mate on antioksidantti

Koska se sisältää runsaasti antioksidantteja, yerba mate torjuu hapettumisen aiheuttamaa rasitetta, ja se parantaa ihon terveyttä sekä poistaa kehosta vapaita radikaaleja.

5. Se on tulehdusta torjuva tuote

Jos juot yerba matea usean kerran viikossa, voit merkittävästi torjua tulehtuneisuutta kehossasi.

Siten sitä suositellaan niille, jotka kärsivät reumatismista, keuhkoputkentulehduksesta, niveltulehduksesta ja muista tulehtuneisuuteen liittyvistä sairauksista.

6. Se on nestettä poistava tuote

Jos nautit tätä juomaa, voit paremmin auttaa munuaisiasi toimimaan hyvin ja pysymään terveinä.

Se on myös täydellinen apu silloin, jos kärsit nesteen kertymisestä, ja yerba mate on erinomainen juoma talvella, kun juot vähemmän nestettä.

Muita yerba maten ominaisuuksia

Tämä yhä suositumpi ja kuuluisampi yrtti tarjoaa muitakin kiinnostavia hyötyjä keholle, ja sillä on esimerkiksi kyky estää maitohapon kertymistä lihaksiin.

Näin mahdollistetaan se, että energiataso säilyy korkeampana ja rasvaa palaa paremmin.

Koska siinä on teofylliinia ja teobromiinia, yerba mate laajentaa myös keuhkoputkia sekä helpottaa veren hapettumista.

mate2

Yerba maten nauttimisen riskit

Kohtuullinen tämän juoma nauttiminen vähentää henkistä ja fyysistä väsymystä.

Tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä jos sitä juodaan liikaa, tuloksena saattaa olla unettomuutta, hyperaktiivisuutta ja muiden ongelmien kehittymistä, sillä juoma sisältää kofeiinia.

Lisäksi kannattaa muistaa, että mate voi sopia huonosti vatsalle, sillä se aiheuttaa supistumista sekä sisältää tanniineja. Jotkut saavat myös närästystä, kun taas toisilla on ulosteen lisääntymistä.

Kuinka yerba matea kannattaa nauttia painonpudotuksen tehostamiseksi?

Nyt kun tiedät, mitä hyötyjä yerba matella on, kannattaa opetella käyttämään tätä yrttiä oikealla tavalla.

Vaihtoehdot ovat seuraavat:

Perinteinen käyttötapa

Tällä tavalla yerba matea nautitaan Etelä-Amerikassa. Tarvitset tähän mate-astian, johon neste laitetaan, ja metallisen pillin.

Kuumenna vettä kiehuvaksi, ja laita sitten sekaan yrttiä.

Teejuoman nauttiminen

Jos et jaksa täyttää astiaa joka kerta kun haluat nauttia juomaasi, voit valmistaa teen samaan tapaan kuin koskee mitä tahansa muuta yrttiä.

Voit hankkia tätä yrttiä myös pienissä erissä, ja lisäksi voit käyttää sitä klassisella tavallla.

Tarvittavat ainekset

 • 1 ruokalusikallinen yerba matea (10 gr)
 • 1 kupillinen vettä (250 ml)

Toimi näin

 • Kiehauta vesi.
 • Kaada se kuppiin ja lisää sekaan yerba mate.
 • Anna nesteen olla muutaman minuutin verran, ja siivilöi juomasi.
 • Makeuta jos haluat (voit käyttää hunajaa tai steviaa) ja nauti juomaa niin kuumana kuin mahdollista.

mate
Mate-vesi

Tämä on samanlainen juoma kuin tee, mutta sitä on enemmän. Sitä voidaan säilyttää pullossa kun neste on viilentynyt, jotta voisit nauttia samanlaisista hyödyistä kuin vihreän teen kohdalla.

Tarvittavat ainekset

 • 4 ruokalusikallista yerba matea (40 g)
 • 1 l vettä
 • Mehu yhdestä sitruunasta
 • Tuoreita mintunlehtiä tai minttua (maun mukaan)
 • Jääpaloja

Toimi näin

 • Kuumenna vesi, ja kun se kiehuu, ota kattila liedeltä.
 • Laita neste mukiin, lisää sekaan yerba mate, ja anna seoksen olla muutaman minuutin ajan.
 • Siivilöi juoma ja lisää sekaan sitruunamehu.
 • Lisää vielä mukaan mintunlehdet ja jääpalat.

Pirtelöt tai smoothiet

Yerba mate -hauduketta voidaan käyttää nestepohjana, johon voidaan sekoittaa mitä tahansa sellaisia hedelmiä tai kasviksia, joita haluat nauttia.

Oletko koskaan kuullut yerba matesta? Kokeile itsekin tätä suosittua etelä-amerikkalaista juomaa, mikäli haluat tehostaa painonpudotustasi tai nauttia tämän yrtin muista terveyttä edistävistä vaikutuksista!