Wu Wei, ongelmanratkaisun taide

Wu Wei on taolaisen filosofian käsite, joka kannustaa etsimään vaivattomampaa elämää. Pohjimmiltaan kyse on ongelmien ratkaisemisesta ilman voimaa tai painetta. Haluatko tietää aiheesta enemmän siitä? Lue tämä artikkeli!
Wu Wei, ongelmanratkaisun taide
Isbelia Esther Farías López

Written and verified by filosofi Isbelia Esther Farías López.

Last update: 09 elokuuta, 2022

Wu Wei eli ongelmien ratkaiseminen vaivattomasti on elämänfilosofia, joka voi auttaa monia tällä jatkuvan kilpailun vuosisadalla. Nykyään kaikki näyttävät haluavan vain tunnustusta ja valtaa.

Tietysti tämä itämainen filosofia saattaa tuntua oudolta, kun ajattelet henkilökohtaisia ​​tavoitteitasi. Kaikkia niitä asioita, jotka haluat saavuttaa sekä ongelmia, jotka sinun on ratkaistava. Tämä elämänfilosofia voi kuitenkin auttaa sinua elämään stressitöntä elämää.

Tätä näkökulmaa kuvataan Tao Te Kingissä, joka on taolaisen ajattelun ja filosofian tärkein kirja. Legendan mukaan Lao Tse kirjoitti sen noin 600 eaa. “Wu Wei” tarkoittaa vapaasti suomennettuna “vanhaa mestaria”.

Lao Tsen mukaan kaikki hyvä ja hyveellinen liittyy kosmoksen toimintaan. Se on luonnollinen, jatkuva ja sujuva muutos. Aivan kuten maailmankaikkeus virtaa, niin on myös meidän virrattava. Tämä elämänfilosofia syntyi yllä mainitun ajatuksen ympärille.

Wu Wein periaate

Wu Wei voi tarkoittaa myös “ei toimintaa”, “kasvua” tai “ei vaivaa”. Tämän konseptin pääajatuksena on antaa asioiden virrata luonnollisessa tilassa muuttamatta niiden kulkua. Zen-kalligrafia edustaa sitä ympyrällä.

Monet ajattelevat että tämä filosofia kannustaa apaattisuuteen. Totuus on, että se ei tarkoita että sinun tulisi luopua unelmistasi tai tavoitteistasi. Tao Te Kingin opetusten mukaan Wu Wei ei tarkoita täydellistä pysähtymistä. Kyse on asioiden tasapainon ymmärtämisestä ja kaiken virtaamisesta, ilman painostusta tai universaalin mekanismin muuttamista.

Wu wei auttaa rentoutumaan.
Wu Wei auttaa ymmärtämään että monet asiat eivät ole sinusta riippuvaisia, joten sinun on pysyttävä rauhallisena.

Ihmiset hukkaavat energiaa taistellessaan sellaisia asioita vastaan, joita he eivät voi muuttaa. Tärkeintä olisikin antaa universumin virrata ilman painostusta. Tämä on taolaisen opetuksen ytimessä. Tutkimusten mukaan Wu Wei koostuu “toiminnasta ilman toimintaa”, toisin sanoen:

“Toimit siten, että annat asioiden olla.”

Yksi esimerkki tämän filosofian ymmärtämiseksi on kasvit sekä niiden kasvaminen. Kasvit kasvavat ilman vaivaa. Se vain tapahtuu. Kasvien lisäksi taolaistekstit selittävät Wu Wein oppeja myös veden passiivisuuteen liittyvillä esimerkeillä.

Vesi voi aluksi tuntua melko mitättömältä luonnonvoimalta. Tosiassa se voi syödä kiveä ja virrata missä tahansa, jopa pienimpien halkeamien läpi. Vaikka vesi voidaan jakaa pisaroiksi, vedestä tulee lopulta osa valtavaa merta. Vedellä on toinen suuri kyky: kyky virrata alas “pimeään laaksoon”, paikkaan, jossa koko biologinen elämä uusiutuu.

Tapoja sisällyttää tämä filosofia elämääsi

Kuten edellä mainitsimme, Wu Wein tunnetuin ominaisuus on harmonia. Se ei häiritse eikä estä mitään, se vain virtaa. Joten kyse ei ole luopumisesta mistä tahansa tahdon ilmentymästä. Kyse on siitä että menemme sen mukana, kuten useimmat luonnolliset prosessit tekevät.

Tässä on joitain ohjeita tämän elämänfilosofian toteuttamiseksi käytännössä:

  • Anna kaiken virrata ja anna rauhan vallita ympärilläsi.
  • Tarkkaile, kuinka asiat muuttuvat ilman että häiritset niitä.
  • Pysähdy ja katso, kuinka suurimmaksi osaksi luot aktiivisesti ongelmia.
  • Anna ongelmien hajota, sen sijaan että käytät kaiken aikasi niiden ratkaisemiseen.
  • Katso elämän tarjoamia mahdollisuuksia ja hyödynnä niitä, mutta käyttämättä liikaa energiaa.
On tärkeää keskittää energiasi siihen, miten sisällyttää Wu Wei -filosofia jokapäiväiseen arkeesi. Sinun on päästettävä irti niistä asioista, jotka vaikuttavat hyvinvointiisi negatiivisesti.
  • Lopeta ongelmien tai tilanteiden ajatteleminen, kun ne ovat ohi ja tiedät että et voi vaikuttaa niihin. Niiden ajatteleminen on energian tuhlausta. Keskity sen sijaan uusiin mahdollisuuksiin.
  • Pysy aina rauhallisena. Kaikki järjestyy. Riippumatta siitä, kuinka monta kompastuskiviä saatat kohdata.
  • Päästä irti myös huolista. Tämä ei tarkoita ettet tekisi mitään, päinvastoin, pysymällä puolueettomana ja rauhallisena pystyt kehittämään älykkäämpiä strategioita, jotka eivät tyhjennä sinua henkisesti.
  • Lopuksi, luottamus. Wu Wei -filosofia kannustaa sinua kehittämään luottamusta elämään ja sen järjestymiseen. Kyse on myös itseensä luottamisesta.

Wu Wei rauhallisemman elämän saavuttamiseksi

Soveltamalla tätä elämänfilosofiaa huomaat, että asiat ovat yksinkertaisempia kuin luulet. Ajattelemalla liikaa teet kaikesta vaikeampaa.

Keskity siis hyvinvointiinsi ja sisällytä elämääsi tämä itämäinen tapa ymmärtää ympäröivää maailmaa. Rauha ja vakaus ovat aivan nurkan takana.

It might interest you...
Taolaisuuden opetukset sisäisestä rauhasta
Askel Terveyteen
Read it in Askel Terveyteen
Taolaisuuden opetukset sisäisestä rauhasta

Taolaisuuden ohjeet perustuvat filosofisiin ja hengellisiin opetuksiin, jotka voivat auttaa meitä moderneja suomalaisiakin elämään täydemmin.
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.