Logo image
Logo image

WHO suosittelee välttämään steviaa ja muita makeutusaineita niiden terveysvaikutusten vuoksi

2 minuuttia
Maailman terveysjärjestö julkaisi ohjeen sokerittomien makeutusaineiden nauttimisesta sairastumisriskin takia. Ota siitä selvää täältä!
WHO suosittelee välttämään steviaa ja muita makeutusaineita niiden terveysvaikutusten vuoksi
Viimeisin päivitys: 01 heinäkuuta, 2023

Kuulutko niihin, jotka käyttävät makeutusaineita vähentääkseen kaloreita ruokavaliossa ja laihtuakseen? Jos näin on, meillä on sinulle tärkeitä uutisia.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on systemaattisen katsauksen avulla kehottanut välttämään steviaa ja muita makeutusaineita laihdutuskeinona, sillä niistä ei ole pitkäaikaista hyötyä kehon rasvan vähentämisessä. Tulokset viittaavat myös siihen, että niillä voi olla tahattomia vaikutuksia, kuten 2-tyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien lisääntynyt riski.

Lue lisää uusista suosituksista!

Maailman terveysjärjestö antaa uudet ohjeet makeutusaineista

Vuonna 2015 Maailman terveysjärjestö antoi lausunnon, jossa se kehotti aikuisia ja lapsia vähentämään vapaiden sokerien päivittäistä saantia alle 10 prosenttiin kokonaisenergiansaannista. Sen jälkeen terveellisempien vaihtoehtojen etsiminen on lisääntynyt.

Yksi tällainen vaihtoehto on stevia ja muut sokerittomat makeutusaineet. Mutta onko niistä todella apua?

Maailman terveysjärjestön tiedote on koottu aikuisilla, lapsilla ja raskaana olevilla naisilla tehtyjen tutkimusten tuloksista. Se ei kuitenkaan koske potilaita, joilla on jo ennestään diabetes. Mukaan otettiin yhteensä 283 tutkimusta sekä satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia ja havainnointitutkimuksia, joiden tarkoituksena on antaa ohjeita makeutusaineista, joita markkinoidaan yksinään tai joita on elintarvikkeissa ja juomissa.

Sokerittomien makeutusaineiden käyttöä koskeva katsaus on herättänyt paljon keskustelua niiden käytön mahdollisista riskeistä. Vaikka jotkut saattavat pitää sitä vaihtoehtona sokerin saannin vähentämiselle ja painonhallinnalle, Maailman terveysjärjestö totesi, että makeutusaineilla on vähäinen vaikutus kehon painoon ja rasvakudokseen.

Toisaalta se totesi myös, että niiden käyttöön voi liittyä lisääntynyt riski sairastua 2-tyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin pitkällä tähtäimellä, ja lisäksi aikuisten kuolleisuuden riski kasvaa. Uusien ohjeiden tavoitteena on tavoittaa poliittiset päättäjät, johtajat, kansalaisjärjestöt, terveydenhuollon ammattilaiset, tutkijat, kouluttajat ja elintarviketeollisuus.

Vaikka sokerittomat makeutusaineet saattavat vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta laihdutukseen, järjestelmällisen katsauksen tulokset viittaavat toiseen.

Lue tämäkin: Äidinmaidonkorvikkeet sisältävät paljon sokeria

Huomio! Näillä makeutusaineilla voi olla ei-toivottuja vaikutuksia terveyteen

Kyseinen kokonaisuus korostaa paitsi sokerinkorvikkeiden ravintoarvon puutetta, myös sitä, miten tärkeää on vähentää makeisten määrää ruokavaliossamme terveyden parantamiseksi jo varhaisesta iästä lähtien. Annetuissa ohjeissa korostetaan tarvetta välttää yleisimpiä muita kuin ravitsemuksellisia makeutusaineita, kuten seuraavia:

  • Stevia ja sen johdannaiset
  • Asesulfaami K
  • Advantaami
  • Aspartaami
  • Syklamaatti
  • Neotaami
  • Sukraloosi
  • Sakariini
On tärkeää mainita, että hammastahnoja, ihovoiteita, lääkkeitä ja sokerialkoholeja ei ole sisällytetty WHO:n julkaisuun.

Makeutusaineiden kulutuksen vähentäminen on mahdollista

Kun tiedämme makeutusaineiden pitkäaikaisen käytön riskit, on tärkeää mainita, että on olemassa useita vaihtoehtoja niiden käytön vähentämiseksi. Tutustu niihin!

  • Vähennä sokerin kulutusta asteittain: Jotta makuaisti sopeutuisi vähemmän makeisiin makuihin, voit aloittaa rajoittamalla sokerin kulutusta juomissa ja elintarvikkeissa vähitellen.
  • Käytä hedelmiä luonnollisina korvikkeina: Hedelmät voivat olla erinomainen luonnollinen sokerin korvike jälkiruoissa, juomissa ja muissa elintarvikkeissa. Ne sisältävät fruktoosia, joka on eräänlainen luonnollinen sokeri.
  • Lue elintarvikkeiden pakkausmerkinnät: Monet jalostetut tuotteet sisältävät piilomakeutusaineita. Tästä syystä on tärkeää lukea pakkausmerkinnät ainesosien tunnistamiseksi.
  • Korvaa virvoitusjuomat vedellä: Hiilihappopitoiset juomat sisältävät usein paljon sokeria, joten niiden korvaaminen vedellä voi vähentää makeutusaineiden saantia merkittävästi.

Lue lisää: Sokeri vai suola: kumpi on liiallisena epäterveellisempää?

Maailman terveysjärjestö pyrkii vähentämään tarttumattomien tautien riskiä maailmanlaajuisesti ja parantamaan ruokavalion laatua. Osana tätä pyrkimystä se aikoo julkaista sarjan suosituksia terveellisestä ruokavaliosta sen lisäksi, että se on jo kehottanut välttämään steviaa ja muita makeutusaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Naciones Unidas. (15 de mayo de 2023). No es recomendable el uso de edulcorantes para controlar el peso. https://news.un.org/es/story/2023/05/1521027
  • Organización Mundial de la Salud. (2023). Use of non-sugar sweeteners: WHO guideline. https://www.who.int/publications/i/item/9789240073616

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.