Voivatko lapset noudattaa paleoruokavaliota?
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor
Jos paleoruokavalio tuki ihmisen evoluutiota paleoliittisen aikakauden jälkeen, niin miksi se ei sopisi kaikille, myös perheen pienimmille? Jotkut asiantuntijat uskovat, että myös lapset voivat noudattaa paleoruokavaliota.
Tämä ruokavalio jäljittelee sitä, miten maatalouteen ja metsästäjä-kalastaja-keräilijä -elämään nojaavat esi-isämme söivät. Siihen kuuluu tuoreiden, jalostamattomien tuotteiden syöminen, mikä auttaa vähentämään riippuvuutta pitkälle jalostetuista elintarvikkeista ja palkokasveista.
Se tunnetaan myös nimellä paleoliittinen ruokavalio, kivikauden ruokavalio, luolamiehen ruokavalio tai metsästäjien ja keräilijöiden ruokavalio. Lasten, kuten minkä tahansa muun ravitsemusohjeen suhteen, vanhempien tulisi varmistaa, että lapsi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.
Sallitut ruoka-aineet paleoruokavaliossa
Yleensä paleoruokavalio sisältää vähärasvaisia lihoja, kalaa, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, terveellisiä rasvoja ja öljyjä. Tämä ruokavalio perustuu ajatukseen, että ihmiset eivät ole sopeutuneet syömään ja hyödyntämään nykyaikaisen maatalouden tuottamia elintarvikkeita.
Kuten monet muutkin asiantuntijat, ruokavalion suunnitellut tohtori Loren Cordain totesi, että moderni ruokavalio liittyy kroonisten ei-tarttuvien sairauksien, kuten 2-tyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, liikalihavuuden, korkean verenpaineen sekä osteoporoosin lisääntymiseen yhteiskunnassa.
Paleoruokavaliossa voidaan hyödyntää seuraavia elintarvikkeita:
- Hedelmiä ja kasviksia. Mieluiten trooppisia, kuten ananas, papaija ja mango.
- Kala ja äyriäiset, jotka eivät tule tehotuotannosta.
- Kanan, viiriäisen ja hanhen munat luomutiloilta.
- Siipikarja ja punainen liha, riista mukaan lukien. Etusija pienille eläimille, esim. vasikanliha.
- Bataatit.
- Tattarista valmistettu leipä.
- Pähkinät, paitsi maapähkinät.
- Sienet.
- Hunaja makeutusaineena.
- Kookosöljy, oliiviöljy ja avokado rasvana.
- Valkosipuli, purjo, oliivit, sipuli, aromaattiset yrtit ja mausteet mausteena.
Ruoka-aineet, joita paleoruokavaliossa vältetään
Paleoruokavalio välttää elintarvikkeita, joita ei voi metsästää tai kerätä luonnosta. Siksi se ei sisällä jalostettuja ja erittäin jalostettuja elintarvikkeita, kuten transrasvoja, aamiaismuroja, virvoitusjuomia, valmisruokia, sekä muun muassa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) vahvistamia terveydelle haitallisia tuotteita.
Paleoruokavaliota käsittelevässä artikkelissa kerrotaan, että myös monet luonnolliset elintarvikkeet, kuten jyvät, palkokasvit ja maitotuotteet, ovat kiellettyjä. Yksi syy on, että ne eivät kuuluneet paleoliittiseen aikakauteen ja voivat aiheuttaa tulehduksia tai ruoansulatuskanavan ongelmia. Tästä aiheesta on käyty väittelyä T. Colins Campbellin ravitsemustutkimuskeskuksen tekemässä julkaisussa.
Seuraavia elintarvikkeita tulisi siis välttää:
- Perunat ja palkokasvit, kuten linssit, soijapavut, maapähkinät, kikherneet, herneet ja kaikki pavut.
- Meijerituotteet, kuten lehmänmaito, juustot, jogurtit, kefiiri ja jäätelö. Asiantuntijat kieltävät myös manteli-, soija- ja kvinoa-maidon.
- Jyvät ja jauhot, kuten kvinoa, amarantti, maissi, hirssi, ruis, kaura, riisi, vehnä, keksit, pizza, pasta, leipä, gnocchi.
- Siemenet, kuten chia, auringonkukka, seesami tai kurpitsa.
- Puhdistettu sokeri, makeutusaineet ja mahdolliset johdannaiset.
- Alkoholijuomat tai makeutetut juomat. Tämä sisältää viinin, oluen, virvoitusjuomat, liköörit, mehut.
- Marjatyyppiset hedelmät. Toisin sanoen ne, joissa on pieniä siemeniä, kuten kiivi, paprika ja mansikat.
- Kasviöljyt siemenistä ja kaikista niiden johdannaisista.
Edut lapsille
Lapset voivat hyötyä paleoruokavaliosta enemmän kuin aikuiset, koska heidän ruokailutottumuksensa ovat vasta muodostumassa. Tämä ruokavalio tarjoaa ravintotiheyden, joka tukee kasvun ja kehityksen tarvetta ravintotarpeiden mukaan.
Lapset voivat saada proteiinia vähärasvaisesta lihasta, kalasta ja siipikarjasta. Nämä proteiininlähteet sisältävät välttämättömiä aminohappoja kudosten syntetisoimiseksi kehityksen aikana.
Energianlähteenä lapset voivat käyttää monimutkaisten hiilihydraattien ja yksinkertaisten sokereiden seosta hedelmien, kurpitsan, bataatin tai tattarileivän välityksellä. Oliiviöljy, joka on kuuluisa laajoista terveysvaikutuksistaan, sekä avokado voivat täydentää kaloreita.
Toinen merkittävä etu on se, että paleoruokavalio tarjoaa runsaasti Omega-3 -rasvahappoja. Ne ovat tärkeitä aivojen sekä visuaalisten aistien kehityksessä. Niitä tarvitaan myös solujen rakentamiseen kuten Chilean Journal of Nutrition -lehdessä kuvataan. Rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli, tonnikala, sardiinit ja saksanpähkinät, tarjoavat aimo annoksen Omega-3 -rasvahappoja.
Madridin Complutense -yliopisto paljastaa kirjassaan “Hedelmät ja vihannekset: terveyden lähteenä” laajan kirjon vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja fytokemikaaleja, joita löytyy vihanneksista. Ne ovat aineenvaihduntaprosessien, optimaalisen immuunijärjestelmän ja terveellisen kehon adjuvantteja. Ne ovat myös tärkeä osa paleoruokavaliota.
Rajoitusten rajoissa WHO tukee puhdistettujen elintarvikkeiden ja sokerien vähentämistä jo varhaisesta iästä lähtien. Se voi vähentää liikalihavuuden, ylipainon, diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä aikuisiässä.
Tämä ruokavalio välttää myös viljan gluteenilähteet ja palkokasvien antiravintoaineet, koska ne voivat olla haitallisia lapsen kehittymättömälle ruoansulatuskanavalle. Espanjan lastenlääkäriyhdistys suosittelee kuitenkin lisäämään gluteenia ja palkokasveja kuuden kuukauden iästä alkaen.
Mahdolliset seuraukset ja sivuvaikutukset
Lapsemme kasvavat nopeasti ja tarvitsevat paljon energiaa. Paleoruokavalio eliminoi monet elintarvikkeet, jotka voivat toimia energianlähteenä. Esimerkiksi yksinkertaiset sokerit hedelmistä ja hiilihydraatit jyvistä sekä palkokasveista.
Palkokasvien jättäminen pois paleoruokavaliosta poistaa niiden tarjoamat terveysominaisuudet, kuten FAO on vahvistanut. Ne ovat hyvä liukoisten ja liukenemattomien kuitujen, antioksidanttien, fytokemikaalien ja vastustuskykyisen tärkkelyksen lähde, jota käytetään parantamaan bakteerien kasvua suolistossa.
Toisaalta maitotuotteiden poissulkeminen vähentää lapsen kalsiumin saantia merkittävästi. Kalsium on välttämätön luiden ja hampaiden vahvistamiseksi. Tästä syystä asiantuntijat painottavat erityisesti kalojen, lehtivihreiden, pähkinöiden ja munien kulutuksen seurantaa.
Aihe on kuitenkin kiistanalainen. Jos lapsi sietää maitoa, on se hyvä tapa lisätä kalsiumin määrää ruokavaliossa. Aamu- tai iltapäivän aurinko (D-vitamiini) antaa kehon käsitellä kulutettua maitoa ja maitotuotteita.
Toinen seuraus maitotuotteiden jättämisestä pois on, että ne sisältävät probiootteja, jotka parantavat suoliston terveyttä. Probiootteja löytyy elintarvikkeista kuten jogurtti ja muut maitoa sisältävät bakteerit. Tässä tapauksessa paleoruokavalio tarjoaa joitain fermentoituja kasvituotteita, kuten hapankaalia ja hedelmäjuomia.
Punaisen lihan kulutuksen osalta Chilean Journal of Public Health yhdistää sen tiettyjen sairauksien kehittymiseen, joten ne suosittelevat lisäämään enemmän valkoista lihaa ruokavalioon.
Voivatko lapset siis noudattaa paleoruokavaliota?
Asiantuntijat pitävät paleoruokavaliota turvallisena ja ravitsevana ruokavaliona kaikenikäisille lapsille. Lasten, kuten aikuistenkin, on mukautettava ruokavaliotaan yksilöllisten vaatimustensa mukaan.
Näinollen, lapset voivat noudattaa paleoruokavaliota niin kauan kuin se kulkee käsi kädessä lastenlääkärin ja ravitsemusammattilaisen ohjeiden kanssa. Näin varmistetaan, että lapselle ei synny minkäänlaisia puutostiloja.
Epäilemättä vähärasvainen liha, hedelmät, vihannekset, pähkinät, siemenet ja tyydyttymättömät rasvat ovat erinomainen vaihtoehto niin lapsille kuin koko perheelle.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Frassetto LA, Schloetter M, Mietus-Synder M, Morris RC Jr, Sebastian A. Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Eur J Clin Nutr. 2009 Aug;63(8):947-55.
- Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. FAO. El impacto d elos Alimentos Ultraproceados en la salud. Disponible en: http://www.fao.org/3/ca7349es/CA7349ES.pdf.
- Teresa López Mendoza y Elisabet Naranjo Bonini. La dieta Paleolítica: ventajas y desventajas nutricionales en el uso de cereales y lácteos. Ponencia. Disponible en: igloxxi.espam.edu.ec/Ponencias/V/ponencias/89.pdf.
- Jenny Ruedlinger Standen. Consumo de carnes rojas y procesadas: ¿qué nos deja la reciente polémica? Revista del Instituto de Salud Pública de Chile. 2019, 3(2). Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/338294654_Consumo_de_carnes_rojas_y_procesadas_que_nos_deja_la_reciente_polemica
- Karlsen, M. La dieta paleo: ¿Cuál es la historia? T Colin Campbell Center for Nutrition Studies. Disponible en: https://nutritionstudies.org/es/la-dieta-paleo-cual-es-la-historia/
- Carretto, Mª Virginia; Cuerdo, Mª Paula; Dirienzo, Mª Guadalupe; Di Vito, Mª Victoria. Aceite de oliva: beneficios en la salud. Invenio. 2002, vol. 5, pp. 141-149.
- Montaña , M., Sánchez, M., y Torija, M. Frutas y verduras fuentes de salud. Universidad Complutense de Madrid. Grupo Elba. Disponible en: http://www.madrid.org/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadervalue1=filename%3DT034.pdf&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1352883450648&ssbinary=true
- Castellanos , T., y Rodríguez, M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Rev. chil. nutr. 2015; 42( 1 ): 90-95. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182015000100012&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182015000100012.
- Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. FAO. Beneficios de las legumbres para la salud. Disponible en: http://www.fao.org/3/i5388s/i5388s.pdf.
- Bernal Castro Camila Andrea, Díaz-Moreno Consuelo, Gutiérrez-Cortés Carolina. Probióticos y prebióticos en matrices de origen vegetal: Avances en el desarrollo de bebidas de frutas. Rev. chil. nutr. 2017 ; 44( 4 ): 383-392. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000400383&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182017000400383.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.