Voiko suutelukammosta päästä yli?

Filemafobia eli suutelukammo on voimakasta ja perusteetonta suutelemisen pelkoa. Se on peräisin ahdistuksesta, ja paras hoito siihen on psykoterapia.
Voiko suutelukammosta päästä yli?
Andrés Carrillo

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Andrés Carrillo.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Filemafobia merkitsee “suutelukammoa”, joka on siis irrationaalista suutelemisen pelkoa. Toisin sanoen siitä kärsivälle henkilölle tulee epämukava olo jo pelkästä ystävällisestä poskisuudelmasta. Kyseessä on eräänlainen ahdistushäiriö. Voiko suutelukammosta päästä yli? Jatka lukemista.

Suutelukammosta kärsivät ihmiset olettavat, että kaikki suudelmat johtavat haitallisiin seurauksiin. Jotkut eivät esimerkiksi tykkää paljastaa tunteitaan ja tuntevat olonsa haavoittuviksi suudellessaan. Toisin sanoen henkilö tulkitsee sen hyökkäykseksi omaa koskemattomuuttaan kohtaan.

Tämän seurauksena henkilön ihmissuhteet rajoittuvat merkittävästi. Mutta mistä suutelukammo johtuu? Voiko sille tehdä jotain? Voiko suutelukammosta päästä yli? Tässä artikkelissa keskitytään suutelukammon tärkeimpiin syihin ja strategioihin sen voittamiseksi.

Suutelukammon oireet

Yleisesti ottaen kaikilla fobioilla on samankaltaiset oireet. Tässä tapauksessa pelon kohteena on suutelu; ahdistus suudelman saamisesta tai antamisesta. Suutelukammo aiheuttaa sellaista ahdistusta, joka johtaa sille tyypillisiin fyysisiin oireisiin, kuten hikoiluun, tukehtumisen tunteeseen ja päänsärkyyn.

Tämän lisäksi henkilöllä on ei-havaittavia psyykkisiä oireita. Filemafobiasta kärsivillä ihmisillä on esimerkiksi katastrofiajatuksia, kuten voimakas uskomus siitä, että suudelma voi tartuttaa heihin vakavia tauteja.

Tämän seurauksena potilaat yleensä karttavat romanttisia suhteita tunteakseen olevansa turvassa. Äärimmäisimmissä tapauksissa he välttävät ihmisten tapaamista kokonaan.

Suutelukammosta kärsivä henkilö pelkää suutelua.
Suutelufobiasta kärsivät ihmiset pelkäävät antaa tai saada suudelmia, koska se on heistä vaarallista.

Suutelukammon syyt

Tämän nimenomaisen kammon syyt ovat kytköksissä suuteluun liittyviin traumaattisiin kokemuksiin. Fobia voi puhjeta ensimmäisen epätyydyttävän suudelman jälkeen, sillä henkilö ei halua elää uudelleen tuota aiempaa kokemusta.

Myös muut tilanteet voivat saada ihmisen karttamaan romanttista läheisyyttä. Alla on listattu suutelukammoon liittyvät fobiat.

1. Hylätyksi tulemisen pelko

Jotkut ihmiset mieltävät suutelun sitoutumiseen. He siis välttävät antamasta tai vastaanottamasta suudelmia hylätyksi tulemisen pelossa. Näissä tapauksissa alhainen itsetunto on osa ongelmaa, sillä näillä ihmisillä on itsestään alhainen käsitys. Heillä on tapana ajatella “miksi kukaan haluaisi olla kanssani?”

2. Hafefobia

Tämä on yksi spesifinen fobia, josta kärsivät ihmiset pelkäävät voimakkaasti sitä, että muut ihmiset koskettavat heitä. Tämän seurauksena suutelukin aiheuttaa paniikkia, sillä se on intiimi ja intensiivinen kontaktin muoto.

3. Mysofobia

Mysofobia eli bakteerikammo liittyy läheisesti suutelupelkoon. Syy tähän yhteyteen on se, että siitä kärsivä henkilö on vakuuttunut siitä, että muiden ihmisten syljen bakteerit ovat vaarallisiaPelko tappavan taudin tarttumisesta suudelman aikana saakin heidät välttelemään suutelua.

4. Halitofobia

Halitofobiasta kärsivät ihmiset eivät pidä suun hajuista. Tällainen torjunta ei johdu pahanhajuisesta hengityksestä, vaan mikä tahansa suusta tuleva tuoksu aiheuttaa heissä inhoa ja jopa pelkoa. Jopa oman suun haju on tästä fobiasta kärsiville ihmisille epämiellyttävä. Kuten voi kuvitella, se on valtava este suutelulle.

Suutelukammosta kärsivät ihmiset pelkäävät esimerkiksi tarttuvia tauteja.
Suutelukammoa on erilaista; se voi liittyä koskettamisen tai hylätyksi tulemisen pelkoon tai vain inhoon suun hajuja kohtaan.

Voiko suutelukammosta päästä yli?

Fobioista yli pääseminen riippuu suuresti potilaan kyvystä introspektioon eli kyvystä arvioida itseään objektiivisesti tunnistaakseen omat irrationaaliset uskomuksensa. Tästä syystä tehokkain terapia fobioiden hoidossa on kognitiivis-behavioraalinen terapia.

Tällaisen terapian tavoitteena on auttaa potilasta muuttamaan fobioita ylläpitäviä käsityksiään. Filemafobiasta kärsivä henkilö voisi esimerkiksi oppia hyväksymään kognitiivisen uudelleenmuotoilun avulla sen tosiasian, etteivät kaikki suudelmat ole terveydelle vaaraksi.

Katastrofiajatusten purkautuessa potilas suo vähitellen itselleen mahdollisuuden kokea nuo pelot, jotka aiemmin olivat lamaannuttavia. On täysin normaalia, että henkilö epäröi ensimmäisten kokemusten aikana, mutta hänen tulee lopulta suudella kunnolla.

Milloin suutelu on oikeasti vaarallista?

On totta, että suutelu (erityisesti kaikkein kiihkein suutelu) voi joissakin tilanteissa olla vaarallista. Normaaleissa olosuhteissa on kuitenkin epätodennäköistä, että suudelma johtaisi tappavaan sairauteen.

Suutelu voi olla haitallista, jos suun alueella on syyliä tai rakkuloita, sillä se voi olla merkki herpeksestäMyös suuhygieniaansa huonosti hoitavilta ihmisiltä voi todennäköisemmin saada taudin suutelusta. Valikoi tarkoin suutelukumppanisi, mutta älä ole neuroottinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sánchez-Navarro, J., and J. Martínez. “Reactividad Fisiológica Periférica y Actividad Cerebral En Las Fobias Específicas.” Escritos de Psicología 3 (2009): 43–54. Print.
  • Bonet, Juan I. Capafons. “Tratamientos Psicológicos Eficaces Para Las Fobias Específicas.” Psicothema 13.Número 3 (2001): 447–452. Print.
  • Miranda, Lola Riesco, and Jorge A Cervilla Ballesteros. Terapia Cognitivo-Conductual. N.p., 2021. Print.
  • Caballo, Vicente. “Manual Para El Tratamiento Cognitivo-Conductual de Los Trastornos Psicológicos.” ACADEMIA Acelerando la investigación mundial. Manual 1.2 (2007): 777. Print.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.