Logo image
Logo image

Voiko ruokasoodasta saada apua painonpudotukseen?

2 minuuttia
Onko ruokasoodasta apua kun halutaan pudottaa painoa? Vastaus on kyllä, sillä se vaikuttaa suoraan ja epäsuorasti painonpudotukseen.
Voiko ruokasoodasta saada apua painonpudotukseen?
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Natriumin ja hiilihapon kemiallinen yhdistelmä muodostaa eräänlaista suolaa, jota yleisesti kutsutaan ruokasoodaksi. Sillä on monia käyttötarkoituksia aina ruoanvalmistuksesta pahojen hajujen poistamiseen. Ruokasoodan moniin etuihin kuuluvat sen tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet, jotka ovat hyödyllisiä muun muassa nivelreuman hoidossa.

Voiko ruokasoodasta olla apua painonpudotuksessa? Kyllä, se voi vaikuttaa painonpudotukseen suoraan ja epäsuorasti. Jatka artikkelin lukemista, niin saat tietää lisää aiheesta.

Se edistää fyysistä aktiivisuutta

Some figure
Ruokasooda voi vähentää väsymyksen tunnetta rankan urheilusuorituksen jälkeen.

Yksi epäsuora tapa, jolla ruokasooda edistää painonpudotusta, on fyysinen harjoittelu. Ruokasooda vähentää ja neutraloi maitohappoja, jota keho tuottaa intensiivisen liikunnan aikana.

Maitohapot voivat saada kehosi kipeytymään harjoittelun aikana tai sen jälkeen. Eräässä eurooppalaisessa tutkimuksessa testattiin ruokasoodan vaikutuksia tietyissä elintarvikkeissa ja juomissa, ja miten se näkyi urheilijoiden suorituksissa. Tulokset osoittivat maitohapon vähenemisen. Siksi ruokasoodan lisäämisen aterioihin pitäisi tuottaa parempia tuloksia painonpudotukseen liittyen.

Se hillitsee ruokahalua ja säätelee ruuansulatuskanavan toimintaa

Ruokasooda auttaa torjumaan närästystä, koska se neutraloi väliaikaisesti mahalaukun happoja. Varsinkin kun sitä lisätään kohtuudella elintarvikkeisiin, kuten leipään tai pikkuleipiin, se:

  • Vähentää ruokahalua
  • Tukee kylläisyyden tunnetta
  • Säätelee suoliston toimintaa

Tämä voidaan helposti todeta seuraavalla kokeella: ruokasoodan sekoittaminen happamaan liuokseen kuten etikkaan tuottaa vettä (neutraali pH) ja hiilidioksidia. No, maltillisempi versio tästä prosessista tapahtuu mahahappojen kanssa.

Ruokasoodan edut ruokavaliossa ja energiajuomissa

Some figure
Ruokasoodan sekoittaminen energiajuomiin auttaa pääsemään parempiin urheilusuorituksiin.

Ruokasoodan lisääminen energiajuomiin voi auttaa painonpudotuksessa. Tämä yhdistelmä lisää elektrolyyttien määrää kehossa, ja ne ovat välttämättömiä lihaksille ja hermoille. Ruokasoodaa voidaan lisätä myös erilaisiin urheilujuomiin, jotka ovat erinomaisia ​​lihavuuden torjunnassa ja auttavat saamaan kiinteät vatsalihakset.

Ruokasoodan kuluttaminen muihin tarkoituksiin kuin painonpudotukseen

Kaikista mainituista eduista huolimatta sinun on oltava varovainen ja maltillinen sen käytössä, sillä ruokasooda on hyväksi vatsalle ja lihaksille, mutta ei sydämelle. Yhteenvetona voidaan todeta, että se hyödyttää koko kehoa, kunhan sitä todellakin kulutetaan vain kohtuudella. Se voi jopa auttaa hoitamaan tiettyjä sairauksia, kuten reumaattisia nivelsairauksia.

Ruokasoodasta voi siis olla apua painonpudotuksessa, mutta yksin se ei riitä, vaan sitä tulee käyttää terveellisten elintapojen ja ruokavalion ohella.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Requena B, Zabala M, Padial P, Feriche B. Sodium bicarbonate and sodium citrate: ergogenic aids?. J Strength Cond Res. 2005;19(1):213-224. doi:10.1519/13733.1
  • Burke LM. Practical considerations for bicarbonate loading and sports performance. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2013;75:15-26. doi:10.1159/000345814
  • McNaughton LR, Siegler J, Midgley A. Ergogenic effects of sodium bicarbonate. Curr Sports Med Rep. 2008;7(4):230-236. doi:10.1249/JSR.0b013e31817ef530
  • Al-Abri, S. A., & Olson, K. R. (2013). Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of medical toxicology : official journal of the American College of Medical Toxicology, 9(3), 255–258. https://doi.org/10.1007/s13181-013-0300-4
  • Antunes C, Curtis SA. Gastroesophageal Reflux Disease. In: StatPearls. StatPearls Publishing, Treasure Island (FL); 2019.
  • Examen del ácido láctico. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003507.htm#:~:text=El%20%C3%A1cido%20l%C3%A1ctico%20se%20produce,niveles%20de%20ox%C3%ADgeno%20son%20bajos.
  • McNaughton L, Dalton B, Palmer G. Sodium bicarbonate can be used as an ergogenic aid in high-intensity, competitive cycle ergometry of 1 h duration. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1999;80(1):64-69. doi:10.1007/s004210050559

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.