Voihapon hyödyt ja sivuvaikutukset

Tässä artikkelissa kerromme, mitä voihappo on ja miksi sen muodostuminen kehossa tulisi varmistaa. Jatka lukemista.
Voihapon hyödyt ja sivuvaikutukset

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2022

Voihappo on yksi lyhytketjuisista rasvahapoista, joilla on anti-inflammatorisia vaikutuksia ja joka voi toimia energeettisenä substraattina ruoansulatuskanavassa eläville bakteereille. Näille yhdisteillä on suuri rooli ihmisen hyvinvoinnissa. On näyttöä siitä, että terveen mikrobiotan ylläpitäminen voi vaikuttaa terveyteen keskipitkällä aikavälillä.

On tärkeää korostaa, että ruoansulatusprosessien sujuvuuden varmistamiseksi suolistossa elävien mikro-organismien monimuotoisuus ja tiheys on taattava. Muuten voi kehittyä dysbioositilanne, jossa fermentaatio lisääntyy ja muodostuu suolistokaasuja, vatsakipuja ja ripulia.

Mitä voihappo on?

Voihappo on lyhytketjuinen rasvahappo, joka syntyy liukoisen kuidun käymisestä suolistossa. Se on pääasiallinen energiasubstraatti paksusuolessa ja stimuloi natriumin ja veden imeytymistä siellä.

Se auttaa myös siellä elävien bakteerien lisääntymisessä. Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sillä voi olla tärkeä rooli patologioiden, kuten paksusuolensyövän, ehkäisyssä.

Miksi se liittyy terveyteen?

On tärkeää huomata, että tämäntyyppisillä yhdisteillä on tulehdusta estävä vaikutus. Siksi ehdotetaan, että sen esiintyminen riittävissä määrissä on avainasemassa sairauksien, kuten ärtyvän suolen oireyhtymän tai Crohnin taudin, hoidossa.

Tämän todistaa Current Pharmaceutical Design -lehdessä julkaistu tutkimus. Itse asiassa tämän yhdisteen lisäämistä testataan näiden patologioiden ehkäisyssä ja hallinnassa.

Sillä voi jopa olla positiivinen vaikutus immuunijärjestelmään. Loppujen lopuksi maha-suolikanavan mikro-organismit ovat yksi ensimmäisistä esteistä toksiinien ja patogeenien pääsylle systeemiseen verenkiertoon. Jos varmistetaan hyvä bakteeritiheys, on epätodennäköisempää, että nämä alkuaineet pääsevät etenemään suoliston epiteelin läpi.

Voihappo on tärkeä yhdiste suolistolle.
Mikrobiotan elinvoimaisuus liittyy suoraan ihmisten yleiseen terveyteen.

Kuitu ja sen rooli ruuansulatusprosessissa

On erittäin tärkeää varmistaa liukoisen kuidun saatavuus voihapon synnyn vahvistamiseksi. Nature Reviews -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa kuidun positiiviset vaikutukset ruoansulatuskanavan toimintaan.

Yleisesti ottaen kauran ja omenoiden syöminen on hyväksi suoliston toiminnalle, sillä ne sisältävät kahta positiivista ainetta: beetaglukaaneja ja pektiinejä. Niiden ansiosta dysbioositilanteet vältetään.

Ei pidä unohtaa, että kuitu ei ainoastaan ​​suojaa mikrobiotan muutoksilta, vaan sillä on myös tärkeä rooli glukoosin imeytymisessä verenkiertoon. Tämä estää monimutkaisia ​​aineenvaihduntasairauksien, kuten 2-tyypin diabeteksen kehittymistä.

On myös syytä mainita kuidun kyky vaikuttaa ruokahaluun ja kylläisyyden tunteeseen. Se voi estää hyperfagian (liiallinen halu syödä ruokaa) kehittymistä, mikä voi johtaa energiaepätasapainoon.

Myös itse lyhytketjuiset rasvahapot suojaavat kaikilta näiltä ilmiöiltä. Varsinkin metabolisia vaikutuksia vastaan.

Kaura.
Kuitujen sisällyttämisellä ruokavalioon on monia etuja. Yksi niistä on mikrobiotan aineenvaihdunnan asianmukainen stimulointi.

Voihappo on hyödyllinen yhdiste

Voihappo on yksi tärkeimmistä energeettisistä substraateista suoliston mikrobiotan muodostaville mikro-organismeille. Se on elementti, jolla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja se auttaa estämään erilaisten kroonisten sekä monimutkaisten sairauksien kehittymistä.

Tästä syystä se on syntetisoitava oikein, joten ruokavalion tulee sisältää runsaasti liukoisia kuituja. Liukoisia kuituja on runsaasti esimerkiksi vihanneksissa.

Joissakin tilanteissa voi olla tarpeen täydentää ruokavaliota probioottisilla lisäravinteilla tai sisällyttää siihen enemmän fermentoituja ruokia. Tämä optimoi ruoansulatusprosessit ja ravinteiden imeytymisen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Suoliston mikrobiota: mistä tiedät sen vahingoittuneen?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Suoliston mikrobiota: mistä tiedät sen vahingoittuneen?

Jos suoliston mikrobiota on epätasapainossa, voi se aiheuttaa oireita, kuten ilmavaivoja, turvotusta sekä ruoansulatuksen hidastumista.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.