Logo image
Logo image

Voihapon hyödyt ja vaikutukset

2 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, mitä voihappo on ja miksi sen muodostuminen kehossa tulisi varmistaa. Jatka lukemista.
Voihapon hyödyt ja vaikutukset
Viimeisin päivitys: 18 heinäkuuta, 2023

Voihappo on yksi lyhytketjuisista rasvahapoista, joilla on anti-inflammatorisia vaikutuksia ja joka voi toimia energeettisenä substraattina ruoansulatuskanavassa eläville bakteereille. Näille yhdisteillä on suuri rooli ihmisen hyvinvoinnissa. On näyttöä siitä, että terveen mikrobiotan ylläpitäminen voi vaikuttaa terveyteen keskipitkällä aikavälillä.

On tärkeää korostaa, että ruoansulatusprosessien sujuvuuden varmistamiseksi suolistossa elävien mikro-organismien monimuotoisuus ja tiheys on taattava. Muuten voi kehittyä dysbioositilanne, jossa fermentaatio lisääntyy ja muodostuu suolistokaasuja, vatsakipuja ja ripulia.

Mitä voihappo on?

Voihappo on lyhytketjuinen rasvahappo, joka syntyy liukoisen kuidun käymisestä suolistossa. Se on pääasiallinen energiasubstraatti paksusuolessa ja stimuloi natriumin ja veden imeytymistä siellä.

Se auttaa myös siellä elävien bakteerien lisääntymisessä. Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sillä voi olla tärkeä rooli patologioiden, kuten paksusuolensyövän, ehkäisyssä.

Miksi se liittyy terveyteen?

On tärkeää huomata, että tämäntyyppisillä yhdisteillä on tulehdusta estävä vaikutus. Siksi ehdotetaan, että sen esiintyminen riittävissä määrissä on avainasemassa sairauksien, kuten ärtyvän suolen oireyhtymän tai Crohnin taudin, hoidossa.

Tämän todistaa Current Pharmaceutical Design -lehdessä julkaistu tutkimus. Itse asiassa tämän yhdisteen lisäämistä testataan näiden patologioiden ehkäisyssä ja hallinnassa.

Sillä voi jopa olla positiivinen vaikutus immuunijärjestelmään. Loppujen lopuksi maha-suolikanavan mikro-organismit ovat yksi ensimmäisistä esteistä toksiinien ja patogeenien pääsylle systeemiseen verenkiertoon. Jos varmistetaan hyvä bakteeritiheys, on epätodennäköisempää, että nämä alkuaineet pääsevät etenemään suoliston epiteelin läpi.

Some figure
Mikrobiotan elinvoimaisuus liittyy suoraan ihmisten yleiseen terveyteen.

Lue myös: 15 vinkkiä matkustamiseen tulehduksellisen suolistosairauden kanssa

Kuitu ja sen rooli ruuansulatusprosessissa

On erittäin tärkeää varmistaa liukoisen kuidun saatavuus voihapon synnyn vahvistamiseksi. Nature Reviews -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa kuidun positiiviset vaikutukset ruoansulatuskanavan toimintaan.

Yleisesti ottaen kauran ja omenoiden syöminen on hyväksi suoliston toiminnalle, sillä ne sisältävät kahta positiivista ainetta: beetaglukaaneja ja pektiinejä. Niiden ansiosta dysbioositilanteet vältetään.

Ei pidä unohtaa, että kuitu ei ainoastaan ​​suojaa mikrobiotan muutoksilta, vaan sillä on myös tärkeä rooli glukoosin imeytymisessä verenkiertoon. Tämä estää monimutkaisia ​​aineenvaihduntasairauksien, kuten 2-tyypin diabeteksen kehittymistä.

On myös syytä mainita kuidun kyky vaikuttaa ruokahaluun ja kylläisyyden tunteeseen. Se voi estää hyperfagian (liiallinen halu syödä ruokaa) kehittymistä, mikä voi johtaa energiaepätasapainoon.

Myös itse lyhytketjuiset rasvahapot suojaavat kaikilta näiltä ilmiöiltä. Varsinkin metabolisia vaikutuksia vastaan.

Some figure
Kuitujen sisällyttämisellä ruokavalioon on monia etuja. Yksi niistä on mikrobiotan aineenvaihdunnan asianmukainen stimulointi.

Voihappo on hyödyllinen yhdiste

Voihappo on yksi tärkeimmistä energeettisistä substraateista suoliston mikrobiotan muodostaville mikro-organismeille. Se on elementti, jolla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja se auttaa estämään erilaisten kroonisten sekä monimutkaisten sairauksien kehittymistä.

Tästä syystä se on syntetisoitava oikein, joten ruokavalion tulee sisältää runsaasti liukoisia kuituja. Liukoisia kuituja on runsaasti esimerkiksi vihanneksissa.

Joissakin tilanteissa voi olla tarpeen täydentää ruokavaliota probioottisilla lisäravinteilla tai sisällyttää siihen enemmän fermentoituja ruokia. Tämä optimoi ruoansulatusprosessit ja ravinteiden imeytymisen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • McNabney SM, Henagan TM. Short Chain Fatty Acids in the Colon and Peripheral Tissues: A Focus on Butyrate, Colon Cancer, Obesity and Insulin Resistance. Nutrients. 2017;9(12):1348. Published 2017 Dec 12. doi:10.3390/nu9121348
  • Silva JPB, Navegantes-Lima KC, Oliveira ALB, et al. Protective Mechanisms of Butyrate on Inflammatory Bowel Disease. Curr Pharm Des. 2018;24(35):4154-4166. doi:10.2174/1381612824666181001153605
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.