Logo image
Logo image

6 vinkkiä juuttikenkien hoitoon ja puhdistukseen

4 minuuttia
Juuttikenkien puhdistaminen on välttämätöntä niiden käyttöiän pidentämiseksi. Tällaiset kengät ovat ajattomia monipuolisuutensa ja mukavuutensa ansiosta.
6 vinkkiä juuttikenkien hoitoon ja puhdistukseen
Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Juuttikenkien puhdistamisen oppiminen on välttämätöntä, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa ja voit käyttää niitä pidempään. Tämäntyyppinen kenkä on ajaton valinta monipuolisuutensa ja mukavuutensa ansiosta. Voit käyttää juuttikenkiä milloin haluat, mutta niitä käytetään erityisesti lämpiminä kesäkuukausina. Tässä artikkelissa esittelemme 6 vinkkiä juuttikenkien hoitoon ja puhdistukseen.

Koska juutti on erityinen materiaali, vaatii siitä huolehtiminen huolellisuutta. Juutista valmistettujen asusteiden puhdistamiseen käytettävien tuotteiden ja työkalujen on oltava sopivia, koska kyseessä on varsin herkkä materiaali. Oletko kiinnostunut tietämään siitä lisää?

Juutti: tämän hetken trendikkäin materiaali

Juutti on kasvikuitu, josta voidaan valmistaa muun muassa laadukkaita asusteita. Iso-Britannian elintarvike- ja maatalousjärjestö kuvailee tätä materiaalia pehmeäksi ja kiiltäväksi; kuidun pituus voi olla jopa 4 metriä ja halkaisija 17-20 mikronia. Materiaalin pääyhdisteet ovat selluloosa ja ligniini.

Koska juutti on peräisin kasvista, se on ympäristöystävällinen valinta. Informador Técnico -lehti arvioi, että kasvikuidut ovat tulevaisuuden vaihtoehto, koska niiden valmistaminen on edullista ja ne ovat kevyitä. Lisäksi kyseessä on uusiutuva luonnonvara.

Lisäksi korostetaan juutin ylivoimaisuutta muiden materiaalien vahvistajana, mikä tekee siitä tärkeän materiaalin jalkine- ja nahkatavarateollisuudessa. Jotkut ihmiset kutsuvat sitä “kultaiseksi kuiduksi” ja vertaavat sitä esparto-ruohoon.

Yksi sen monista käyttötavoista on valmistaa jalkineiden pohjallisia. Se muodostaa pehmeän kulutuspinnan, mutta näyttää silti muodikkaalta.

Some figure
Juutti on yleinen materiaali kesäpäivien kengissä. Se on viehättävä, mukava ja biohajoava.

Lue myös: Puhdista kengät kunnolla

Syitä valita juuttikengät

Juuttipuukengät, -sandaalit tai -kengät sopivat täydellisesti kuumiin kesäpäiviin, koska materiaali auttaa ihoa hikoilemaan kunnolla, viilentää ja minimoi ihoärsytystä.

Footwear Magazinen julkaisemassa artikkelissa todetaan, että vaikka terveys, fyysinen kunto ja nykytrendit ovat ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä, mukavien kenkien kysyntä on kasvanut. Myös tämän vuoksi juutti on erittäin suosittu materiaali, ja sen viljelyllä sekä hyödyntämisellä on seuraavat edut:

 • Se kasvaa nopeasti.
 • Se on kestävä kuitu.
 • Juutti on kierrätettävää ja täysin biohajoavaa.
 • Koska se on sopeutunut elämään vedessä, se tarvitsee vain sadevettä kasvaakseen.
 • Sen viljelyssä ja valmistuksessa ei käytetä juurikaan kemikaaleja, lannoitteita tai torjunta-aineita.
 • Juutti toimii eristeenä ja säilyttää kosteuden kohtuullisella tasolla.
 • Juutti kuluttaa suuria määriä hiilidioksidia ja vapauttaa happea.

6 vinkkiä juuttikenkien hoitoon ja puhdistukseen

Muutaman viime vuoden aikana “kultakuituiset” pohjat ovat yleistyneet, ehkä johtuen niiden minimalismin ja eleganssin yhdistelmästä sekä siitä, että voit käyttää näitä kenkiä kevyen mekon tai farkkujen kanssa. Joka tapauksessa on tärkeää tietää, kuinka juuttikengät puhdistetaan.

Prosessi on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen on kengän yläosan puhdistus. Jos kengän yläosa on nahkaa, on hyvä idea käyttää nahalle tarkoitettua puhdistusainetta. Voit tehdä tämän hieromalla nähkaa kevyesti mikrokuituliinalla. Älä liota nahkaa.

Kangasmateriaalin puhdistukseen tarvitset vain yhden ruokalusikallinen mietoa pesuainetta laimennettuna 2 lasilliseen vettä. Hiero tekstiiliä poistaaksesi tahrat ja sitten veteen kostutetulla liinalla poistaaksesi mahdolliset saippuajäämät.

Toinen vaihe on juuttilankojen puhdistus ja jalkineiden hoito. Voit tehdä tämän alla annettujen neuvojen avulla.

1. Ravistele pois irtopöly

Käytä pehmeää harjaa ja harjaa pohjaa samaa suuntaisesti, jotta juuttipunos ei irtoa. Puuvillaliinalla voit poistaa myös kankaaseen tulleet likatahrat. Kankaan tulee olla kuiva.

2. Harjaa varovasti saippualla ja vedellä

Irtopölyn poistamisen jälkeen jatka kenkien pesua. Käytä tätä varten samaa kankaanpuhdistusaineen tai nestemäisen ammoniakin ja veden seosta. Nämä aineet ovat tehokkaita, koska ne poistavat punoksen tahrat; jos haluat käyttää ammoniakkia, osuudet ovat 20 % kemikaalia ja 80 % lämmintä vettä.

Tekniikka koostuu hammasharjan kastelemisesta ja juutin “kampaamisesta” samalla kun varotaan, etteivät säikeet löysty.

3. Estä kenkiä kastumasta tai pysymästä märkinä

Koska juutti on kosteutta imevä materiaali, on hyvä laittaa kengän sisään talouspaperia tai pyyhe puhdistuksen ajaksi. Näin ollen ylimääräinen kosteus ei imeydy kenkään. Kun olet pessyt kengät huolellisesti, pyyhi ne puhtaalla, kuivalla liinalla ja harjaa kuivalla harjalla.

4. Ilmakuivaa juuttikengät

Jos kenkäsi kastuvat, aseta ne aurinkoon palauttaaksesi alkuperäisen muotoonsa. Älä liota niitä kemikaaleihin tai käytä keinotekoisia kuivaimia, koska voit vahingoittaa niitä.

5. Älä käytä pesukonetta!

Juuttikenkien puhdistamisen pahin vihollinen on pesukone. Jos peset kengät pesukoneessa, ne tulevat ulos vaurioituneena. Tämä on varma tapa tuhota juuttikengät Siksi sinun tulee huoltaa tätä materiaalia käsin.

6. Vältä syövyttäviä aineita

Kloori-, valkaisuaine- ja aktiivista happea sisältävät tahranpoistoaineet ovat vasta-aiheisia tällaisissa kengissä, koska ne värjäävät ja heikentävät sekä kangasta että juuttifilamentteja.

Some figure
Vältä aggressiivisten kemikaalien käyttöä juuttikenkiä puhdistaessasi. Muuten kuidut voivat vaurioitua.

Lue myös: Näin raikastat pahanhajuiset kengät

Kuinka poistaa pahat hajut?

Kuten kaikkiin muihinkin jalkineisiin, juuttikenkiin voi syntyä epämiellyttäviä hajuja, mikä johtuu bakteereista sekä kuolleista ihosoluista, jotka ovat irronneet jalkapohjasta. Lisäksi hajujen syntymisen todennäköisyys kasvaa, jos et anna kenkien kuivua kunnolla.

Kun näin tapahtuu, sinun tulee laittaa teelusikallinen ruokasoodaa kengän sisään, erityisesti kengän etuosaan. Tämä aine tekee tehtävänsä yön aikana, joten aamulla voit poistaa ruokasoodan puolikostealla liinalla. Näiden vinkkien avulla voit nyt puhdistaa juuttikengät optimaalisesti ja pidentää niiden käyttöikää!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • El esparto (Stipa tenacissima). Museo virtual de la ciencia. España. https://museovirtual.csic.es/profesores/tecnologias/webesparto/esp_1.htm
 • Estudio sobre las características del consumidor de calzado en la era poscovid. Revista del Calzado. España; 2021. http://revistadelcalzado.com/estudio-consumidor-calzado-poscovid/
 • Fibras del futuro. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. https://www.fao.org/economic/futurefibres/fibres/jute/es/
 • Giraldo Vásquez D, Peláez Arroyave G, Velásquez Restrepo S. Uso de fibras vegetales en materiales compuestos de matriz polimérica: una revisión con miras a su aplicación en el diseño de nuevos productos. Informador Técnico. Vol. 80. Núm. 1. p. 77. Colombia; 2016. https://www.mendeley.com/catalogue/9a84b475-03e4-3273-8ec3-b8ab7a72b777/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B89cec15e-1761-4eb8-a8db-1c975600b19a%7D
 • Maceda A, Peña Valdivia C, Soto Hernández M, Terrazas T, Trejo C. Lignina: composición, síntesis y evolución. Madera y bosques. Vol. 27. Núm. 2. México; 2021. https://myb.ojs.inecol.mx/index.php/myb/article/view/2137
 • Sanz Tejedor A. Tecnología de la celulosa. La industria papelera. Química Orgánica Industrial. https://www.eii.uva.es/organica/qoi/tema-03.php

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.