Logo image
Logo image

Vinkkejä juuston oikeaoppiseen leikkaamiseen

4 minuuttia
Tiesitkö, että juuston muoto määrittää sen, miten juusto tulisi leikata? Jos et ole vielä ottanut tätä yksityiskohtaa huomioon, on todennäköistä, että päädyt pilaamaan tahattomasti juuston alkuperäisen muodon. Siksi päätimmekin jakaa kanssasi muutamia vinkkejä juuston oikeaoppiseen leikkaamiseen. Kokeile niitä käytännössä!
Vinkkejä juuston oikeaoppiseen leikkaamiseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tänä päivänä meillä on käsissämme toinen toistaan nokkelampia tapoja ja temppuja juuston oikeaoppiseen leikkaamiseen. Vaikka juuston leikkaaminen tuntuukin yksinkertaiselta tehtävältä, joka ei vaadi tekijältään avaruustieteiden taitamista, on suhteellisen näppärää tietää, miten juuston oikeaoppinen leikkaaminen tapahtuu, jottemme pilaisi sen alkuperäistä ulkomuotoa. Jokainen juustotyyppi vaatii erilaisen käsittelyn sen muodon ja ominaisuuksien mukaan. Miten se sitten käytännössä tapahtuu?

Joitakin juustolajikkeita on vaikeaa leikata erityisesti niiden haastavan rakenteen vuoksi. Juustoa leikatessa sen rakenne voi rikkoutua, tarttua vetiseen tai yleensä menettää alkuperäistä muotoaan. Tästä syystä on tärkeää tutustua hieman tarkemmin jokaiseen juustolajikkeeseen ja oppia, miten niiden oikeaoppinen leikkaaminen todellisuudessa tapahtuu.

Parhaat vinkit juuston oikeaoppiseen leikkaamiseen

Juuston leikkaamisessa haastavinta on se, että jos se leikataan väärin, sen muoto voi rikkoutua ja tämän vuoksi sen esteettinen esillepano esimerkiksi juustolautaselle on haastavaa. Siksi onkin enemmän kuin kätevää tietää, millä vinkeillä juuston oikeaoppinen leikkaaminen sen muodon tai lajikkeen mukaan käy käden käänteessä. Lue alta lisää!

Vinkkejä pyöreiden, pienten ja litteiden juustojen leikkaamiseen

Some figure

Pyöreiden, pienten ja litteiden juustojen leikkaaminen käy kaikkein kätevimmin upottamalla veitsi ensin kuumaan veteen.

Pyöreät juustot, kuten Camembert-juusto, tulisi leikata aina yhtä suuriin kolmion muotoisiin osiin, samalla tapaa kuin esimerkiksi kakkua leikatessa. Leikkaaminen alkaa keskustasta reunoja kohti ja se tulisi tehdä mahdollisimman terävällä veitsellä.

  • Jotta juusto ei tarttuisi veitseen, veitsi kannattaa upottaa kevyesti kuumaan veteen ennen juuston leikkaamista. Tietysti veitsi tulee myös muistaa kuivata ennen leikkaamista, jotta vesi ei kostuta juuston pintaa ja jätä koostumusta vetiseksi ja epäesteettiseksi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vegaanijuuston valmistus: 3 herkullista reseptiä

Vinkkejä brie-tyyppisten juustojen leikkaamiseen

Brie-tyyppiset juustot eli toisin sanoen suuret, pyöreät juustot, tulisi leikata ensin suuriksi viipaleiksi ja seuraavaksi nämä viipaleet tulisi leikata kahteen pienempään osaan. Suuren juuston leikkaaminen voidaan suorittaa esimerkiksi terävän juustohöylän tai rei’itetyn juuston leikkaamiseen tarkoitetun veitsen avulla.

Vinkkejä lieriömäisten juustojen leikkaamiseen

Juustot, joiden muoto on lieriömäinen (kuten esimerkiksi vuohenjuusto) käytetään tänä päivänä paljon salaattien ja paahtoleipien valmistukseen sen herkullisen ja täyteläisen maun ansiosta. Kuitenkin, jotta juuston rakenne ei vaurioituisi, kannattaa sen leikkaamisessa välttää liian ohuita siivuja.

  • Lieriömäisen juuston leikkaamiseen kannattaa käyttää erittäin terävää ja märkää veistä. Veitsi tulee myös kastaa uudelleen veteen jokaisen leikkauksen jälkeen, jotta lopputuloksena kaikki siivut olisivat tasaisen sileitä.

Vinkkejä Manchego-tyyppisten kovien juustojen leikkaamiseen

Some figure

Kovat juustot voidaan leikata kolmion muotoisiksi paloiksi. Ihanteellisesti kovat juustot tulisi leikata huoneenlämpöisinä.

Kovat juustot ovat niitä juustoja, joiden käsittelyyn on käytetty niin sanottua paineprosessia, jotta juuston rakenne olisi mahdollisimman tiivis. Juuston ikä määrittää sen, onko juuston tiiviys suurempi vai pienempi. Kovien juustojen, kuten Manchego-juuston tapauksessa suosituksena olisi käyttää kaksoiskahvalla varustettua terävää veistä ja juusto tulisi leikata huoneenlämpöisenä. 

  • Aivan ensimmäiseksi juusto tulee leikata kahteen yhtä suureen osaan. Seuraavaksi puolikas juusto leikataan kiilan muotoon ja lopuksi se pilkotaan yhtä suuriksi kolmion muotoisiksi paloiksi, jotka ovat paksuudeltaan noin puolen senttimetrin kokoisia.

Vinkkejä Parmigiano-tyyppisten juustojen leikkaamiseen

Kuten tiedämme, Parmigiano-juustoa (tai tuttavammin parmesaania) käytetään erityisesti italialaiseen keittiöön kuuluvien ruokien, kuten pastan ja lasagnen täydentämiseen. Vaikka parmesaani on kypsyysasteeltaan erittäin kova juusto, se ei oikeastaan ​​vaadi erityistä leikkausta. Itse asiassa riittää, että sitä raastetaan tai siivutetaan vaikka suoraan annoksen päälle.

  • Parmesaanin leikkaaminen on hyvin yksinkertaista: aseta vain juustopala leikkuulaudalle ja paloittele se epätasaisiksi paloiksi tai raasta se hienoksi jauheeksi.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Parmesaanilla kuorrutetut vasikanlihapihvit

Vinkkejä sinihomejuustojen leikkaamiseen

Juustolajikkeet, kuten Roquefort tai Cabrales, ovat puolikovia ja rasvaisia ​​juustoja, joiden leikkaaminen tuottaa monille pieniä vaikeuksia. Itse asiassa näiden juustojen tapauksessa meidän ei edes pitäisi odottaa täydellistä lopputulosta, sillä näiden juustojen leikkaus jää yleensä epätasaiseksi. Kaikkein parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi ihanteellisinta olisi kuitenkin käyttää terävää juustohöylää. Lisäksi, jos kyseessä on jo valmiiksi kiilan muotoon leikattu sinihomejuusto, voit toimia seuraavasti:

  • Aseta juustopala leikkuulaudalle ja leikkaa siitä vieri viereltä pienempiä paloja myötäillen kiilan omaa muotoa.

Näin leikkaat juuston oikeaoppisesti riippumatta sen muodosta tai lajikkeesta

Ylimääräisenä vinkkinä haluamme jakaa tämän mielenkiintoisen tavan, jonka olemme havainneet soveltuvan hyvin kaikenlaisten juustojen leikkaamiseen. Itse asiassa tähän tapaan et tarvitse edes veistä. Sen sijaan sinun on vain hankittava hammaslankaa, jota ei ole kyllästetty ylimääräisellä aromilla. Toimi seuraavasti:

  • Leikkaa hammaslangasta juuston läpimittaa pidempi pala.
  • Aseta seuraavaksi lanka juuston sivulta toiselle riippuen siitä osasta, jonka haluat leikata. Paina lanka juustoon ja vedä se juuston läpi.
  • Toista toimenpide, kunnes juusto on pilkottu haluamallasi tavalla.

Tunsitko jo entuudestaan nämä yllä mainitut vinkit juuston oikeaoppiseen leikkaamiseen? Jos pilaat juuston ulkomuodon aina vahingossa leikkaamalla sen väärin, hyödynnä seuraavalla kerralla näitä vinkkejä, joiden avulla tulet varmasti kokoamaan täydellisen ja viehättävän juustolautasen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.