Vinkit munuaisten terveyden parantamiseksi
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Munuaiset ovat herkät elimet, jotka kärsivät helposti esimerkiksi huonon ruokavalion, stressin ja negatiivisten tunteiden takia. On tärkeää pyrkiä pitämään niistä hyvää huolta, jotta voitaisiin ehkäistä eräitä vakavia sairauksia. Tämä on oleellista on etenkin, mikäli suvussa on ollut munuaisiin liittyviä sairauksia.
Tällä kertaa kerromme kahdeksasta keinosta, jotta voisit ryhtyä muutoksiin munuaisten terveyden parantamiseksi. Nämä vinkit sisältävät niin ruokavalioon, luontaishoitoihin kuin yksinkertaisiin arjen tottumuksiinkin liittyviä asioita.
Vinkit munuaisten terveyden parantamiseksi luonnollisesti
1. Juo runsaasti vettä
Runsas vedenjuonti päivän mittaan on kaikkein helpoin, edullisin ja luonnollisin tapa hoitaa paremmin munuaisia. Näin estät myös munuaiskivien syntyä, tulehdusta sekä infektioita. Varmista kuitenkin, että nauttimassasi vedessä ei ole runsaasti natriumia. Jos nimittäin juot runsaasti natriumia sisältävää vettä, seurauksena voi olla munuaisille enemmän haittaa kuin hyötyä.
- Nauti ainakin kuusi lasillista vettä päivässä ja levitä tämä määrä päivän mitalle niin, että juot vettä aina aterioiden välissä. Erityisen tärkeää on juoda vettä aivan ensimmäiseksi tyhjään vatsaan aamulla.
2. Vähennä suolan saantiasi
Pieni määrä suolaa joka päivä nautittuna on hyväksi ihmiselle, mutta tulee huolehtia siitä, että suola ei ole jalostettua. Valitse siis merisuolaa, Himalajan suolaa tai jotakin muuta terveellistä suolaa.
Ongelmana suolan suhteen on se, että liikaa nautittuna se on haitaksi. Pakasteateriat sisältävät useimmiten pöytäsuolaa, joka on vain natriumkloridia, eikä se tarjoa sellaista mineraalien ja hivenaineiden yhdistelmää, jonka ihmisen keho tarvitsee.
- Jos saat liikaa suolaa, munuaisesi joutuvat säilyttämään enemmän vettä, jotta ne pystyvät käsittelemään tämän suolan. Tilanne saa aikaan epätasapainoa elimistön nesteissä.
- Samalla sitten käy niin, että verenpaine nousee, mikä on vahingoksi munuaisille pidemmän ajan kuluessa.
3. Vähennä maitotuotteiden määrää ruokavaliossasi
Suola ei ole ainoa haitallinen ruoka munuaisille. Maitotuotteet lisäävät kalsiumin määrää, joka poistuu kehosta virtsan kautta, ja tämä voi lisätä munuaiskivien riskiä etenkin, mikäli et juo riittävästi vettä ja olet perinnöllisesti hyvin altis munuaiskivien muodostumiselle.
- Kaikkien niiden, jotka nauttivat maitotuotteita niiden sisältämän kalsiumin vuoksi, kannattaisi ottaa huomioon myös se, että maitotuotteiden tarjoama kalsium ei tule käsitellyksi kunnolla ruoansulatuksessa. Se voi vahingoittaa munuaisia pidemmän ajan kuluessa.
4. Vähennä sokerin saantiasi
Tiesitkö, että munuaisten terveyden parantamiseksi myös sokeri on otettava huomioon merkittävänä tekijänä? Munuaiset, kuten myös keuhkot, ovat vastuussa veren pH-tason säilyttämisestä. Sokerin saanti lisää kehon happamuutta, ja tämän seurauksena munuaiset voivat rasittua liikaa.
- Vaikka puhutaankin usein siitä, että suola on pääasiallinen syy munuaissairauksiin, myös sokeri voi vaikuttaa niihin haitallisesti.
- Voit valita sokerin sijaan terveellisiä tuotteita, kuten vaikkapa steviaa, panelaa tai kookoksesta saatavaa sokeria.
5. Hikoileminen
Joka kerta kun hikoilet, vähennät sitä rasitusta, jonka munuaisesi joutuvat kokemaan. Hikoilu onkin yksi keino poistaa nesteitä ja myrkyllisiä aineita kehosta, ja tämän vuoksi se voi olla erinomainen tapa parantaa näiden elinten toimintaa.
Mitkä ovat parhaita tapoja hikoilun lisäämiseksi?
- Korkean tai keskitason intensiteetin liikunta tai intervalliliikunta.
- Saunassa käynti.
- Maustettujen ruokien, kuten inkivääriä tai cayenneapippuria sisältävien ruokien nauttiminen.
6. Munuaisten puhdistaminen
Kerran tai kaksi vuodessa, ja etenkin vuodenaikojen vaihtuessa, on hyvä idea tehdä jonkin tyyppinen elimistön puhdistus eli niin kutsuttu detox-kuuri. Näin pystyt auttamaan elimistöäsi poistamaan myrkyllisiä tekijöitä, ja voit yleisesti ottaen parantaa maksan ja munuaisten toimintaa.
Jotta voisit toteuttaa tällaisen munuaisia puhdistavan kuurin, kannattaa kokeilla seuraavia ruokia:
- Valkosipuli- ja sipulikeitto
- Vihersmoothiet, joissa on päärynää, selleriä ja omenaa
- Voikukka, takiainen ja korte haudukkeessa nautittuina
7. Pelkojen vähentäminen munuaisten terveyden parantamiseksi
Negatiiviset tunteet ovat myöskin yksi sellainen asia, joka voi vaikuttaa munuaisten toimintaan haitallisesti. Viha vahingoittaa maksaa, suru taas keuhkoja, ja munuaisten osalta haitallisin tunne taas on pelko. Asiantuntijoiden tarjoamien terapioiden avulla pystyt oppimaan, miten elämä kohdataan suuremmalla rohkeudella ja optimismilla.
8. Kuumuuden käyttö
Kuten maksa, myös munuaiset voivat hyötyä siitä, että ne saavat lämpöä esimerkiksi kuumavesipullon muodossa ulkoisesti. Toisaalta on myös hyvin tärkeää muistaa se, että ei tulisi päästää kylmyyttä vaikuttamaan munuaisten alueeseen, mikäli kärsit ongelmista näissä elimissä.
Tiesitkö, että kaikki nämä kahdeksan tekijää vaikuttavat munuaisiisi? Jotta voisit tehdä riittävät muutokset munuaisten terveyden parantamiseksi, nämä neuvot on tärkeä ottaa käyttöön.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Benigni, A., Morigi, M., & Remuzzi, G. (2010). Kidney regeneration. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(10)60237-1
- Blaine, J., Chonchol, M., & Levi, M. (2015). Renal control of calcium, phosphate, and magnesium homeostasis. Clinical Journal of the American Society of Nephrology. https://doi.org/10.2215/CJN.09750913
- U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Gerich, J. E. (2010). Role of the kidney in normal glucose homeostasis and in the hyperglycaemia of diabetes mellitus: Therapeutic implications. Diabetic Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1464-5491.2009.02894.x
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.