Logo image
Logo image

Venoruton – ominaisuudet ja käyttötavat

2 minuuttia
Venorutonia määrätään yleensä aikuisille lievittämään alaraajojen lievän laskimoiden vajaatoiminnan oireita.
Venoruton – ominaisuudet ja käyttötavat
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Venoruton kuuluu verisuonia suojaavien lääkkeiden ryhmään. Sen vaikuttavia aineita ovat okserutiinit.

Lääkärit määräävät sitä aikuisille alaraajojen lievään laskimoiden vajaatoimintaan liittyvien oireiden helpottamiseen. Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnan oireita voivat olla:

 • Kipu
 • Raskas tunne
 • Kireys
 • Kihelmöinti
 • Kutina
 • Suonikohjut
Some figure

Mikä tarkalleen ottaen on lievä krooninen laskimoiden vajaatoiminta?

Raskaan tuntuiset jalat saattavat johtua lievästä kroonisesta laskimoiden vajaatoiminnasta. Tästä vaivasta kärsivällä ihmisellä jalkojen laskimot eivät lähetä verta kunnolla takaisin sydämeen. Tämä vaiva ilmenee usein suonikohjuina ja jalkojen väsymyksenä.

Vaiva ei ole vakava ongelma terveydelle alkuvaiheessa, mutta sen oireet kyllä heikentävät elämänlaatua. Tarvitaan siis tehokasta hoitoa ja terveellisiä elämäntapoja.

Lievän kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan riskitekijät

Monet eri riskitekijät edistävät lievän kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan syntyä. Niitä ovat seuraavat.

Ikä ja perintötekijät

Tämä vaiva on todennäköisempi ikääntyneillä, mutta lievään krooniseen laskimoiden vajaatoimintaan liittyy myös perintötekijöitä. Tästä syystä henkilöllä on suurempi riski saada se, mikäli sitä esiintyy myös vanhemmilla.

Raskaus

Vauvan aiheuttama paine sekä raskauden ajan hormonaaliset muutokset voivat edistää suonikohjujen ja lievän kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan kehittymistä.

Sukupuoli

Tämän vaivan synty on yhdistetty naissukupuoleen. Tämä johtuu pääosin niistä vaikutuksista, joita naissukupuolelle tyypillisillä hormonaalisilla muutoksilla on.

Käy lukemassa myös: Cayennepippurivoide suonikohjujen hoitoon

Liikkumaton elämäntapa

Passiivinen elämäntapa, kuten myös pitkä paikallaan oleminen, heikentää verenkiertoa. Näin laskimoiden verenpaine nousee, mikä saa ne laajenemaan.

Ylipaino

Luonnollisestikin mitä enemmän ihmisellä on painoa, sitä suurempaa on jalkoihin ja siten myös laskimoihin kohdistuva paine. Eli mitä enemmän painoa kannat, sitä suurempi riski sinulla on saada laskimoiden vajaatoiminta.

Kuinka Venoruton toimii?

Some figure

Tämä lääke lievittää lievän kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan oireita johtuen sen koostumuksen kolmitehoisesta vaikutuksesta. Sillä on:

 • Antioksidoiva vaikutus. Tämä vaikutus johtuu siitä, että se vahvistaa ja suojaa verisuonten seinämiä.
 • Se vähentää jalkojen turvotusta ja kipua.
 • Se edistää myös mikroverenkiertoa ja parantaa paikallista hapensaantia.

Kyseessä on appelsiininmakuinen oraaliliuos, joka tulee jauhepussin muodossa. Normaali annostus on yksi pussi per päivä. Yleensä hoito vaikuttaa jo ensimmäisten kahden viikon aikana.

Lääkärin ohjeiden mukaan hoitoa Venorutonilla voi jatkaa kahdesta kolmeen kuukautta. Lääkärille on kuitenkin kerrottava heti, mikäli oireet eivät lievity ensimmäisten kahden viikon aikana.

Käytön esteet ja erityiset varoitukset Venorutonin käyttöä koskien

Yleisesti ottaen yksi tämän lääkkeen käytön esteistä voi olla yliherkkyys okserutiineille tai mille tahansa Venorutonin apuaineelle.

Raskauden kohdalla saadut tiedot viittaavat siihen, että okserutiinit eivät aiheuta epämuodostumia tai myrkytysvaaraa sikiölle. Tarvittaessa tämän lääkkeen käyttöä voi siis harkita raskauden aikanakin.

Yleisesti hyväksyttyihin turvasuosituksiin perustuen okserutiineja ei kuitenkaan tulisi käyttää raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana.

Samoin tulisi noudattaa varovaisuutta niiden potilaiden kohdalla, joilla on jalkojen nesteturvotusta johtuen sydän-, maksa- tai munuaissairaudesta, sillä okserutiinien vaikutusta näissä tapauksissa ei ole vielä osoitettu.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Valkosipuli-sitruunavoide suonikohjujen hoitoon

Venoruton: mahdolliset sivuvaikutukset

Kuten kaikilla lääkkeillä, Venorutonillakin voi olla sivuvaikutuksia. Lääkkeen käyttö tulee lopettaa, jos ilmenee mitään seuraavista oireista:

 • Hengitys- tai nielemisvaikeuksia
 • Kasvojen, huulten, kielen tai kurkun turpoamista
 • Voimakasta kutinaa, johon liittyy ihottumaa ja nokkosihottumaa

Lisäksi harvinaisempia mahdollisia oireita ovat ilmavaivat, ripuli, vatsavaivat ja vatsakipu.

Venoruton – yhteenveto

Venoruton helpottaa lievän kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan oireita. Parempien tulosten saamiseksi on noudatettava myös terveellisiä elämäntapoja harrastamalla liikuntaa ja pitämällä paino sopivissa lukemissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Riccioni C., S. R. I. A. P. G. L. M. (2004). Effectiveness of Troxerutin in association with Pycnogenol® in the pharmacological treatment of venous insufficiency [Efficacia della Troxerutina associata al Pycnogenol® nel trattamento farmacologico dell’insufficienza venosa]. Minerva Cardioangiologica.

 • Mege Navarrete, M. (2012). Insuficiencia venosa de extremidades inferiores. Facultad de Medicina de La Universidad de Chile.

 • Suñé Ysamat, B. (1985). Insuficiencia venosa. Revista de Enfermeria (Barcelona, Spain).


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.