Logo image
Logo image

Vatsarasvan vähentäminen: 6 ongelmaa

4 minuuttia
Onko sinulla suuria vaikeuksia vähentää vatsan alueelle kertynyttä rasvaa? Nyt kerromme syistä tähän hankaluuteen sekä annamme parhaat neuvot, jotta pääsisit tavoitteeseesi!
Vatsarasvan vähentäminen: 6 ongelmaa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

On olemassa muitakin syitä siihen että vatsaan kertyneestä rasvasta halutaan eroon kuin se, miltä keho näyttää.

Vatsarasva ei ole esteettisesti hyväksi koettu asia yleisesti ottaen, tämä on tietysti selvää, mutta kaikkein tärkeintä on kuitenkin pitää mielessä, että se ei ole terveellistä.

Liiallinen rasva vatsan alueella on suora aiheuttaja monen sairauden kohdalla, ja näitä ovat esimerkiksi sydänsairaudet, 2-tyypin diabetes ja insuliinin vastustuskyky.

Tämän kehon alueen rasvan vähentäminen ei ole helppo tehtävä, eikä se tule myöskään tapahtumaan yhdessä yössä – tässä tulee olla johdonmukaisuutta, sitoutumista ja elämäntapojen muuttamista parempaan suuntaan niin paljon kuin vain mahdollista.

Tällä kertaa haluamme siis auttaa tämän pulman voittamisessa – seuraavassa kerromme, kuinka vatsarasvan vähentäminen on mahdollista eräitä yksinkertaisia ohjeita noudattamalla.

Jatka lukemista, jos tämä on omanakin tavoitteenasi!

Kuusi syytä siihen, miksi vatsarasvan vähentäminen on niin vaikeaa

vatsarasvan vähentäminen
1. Syöt edelleen liikaa teollisesti jalostettuja ruokia

Voit ryhtyä dieetille ja noudattaa sitä pikkutarkasti. Saatat sen lisäksi aloittaa sellaisten harjoitusten tekemisen, joita sinulle on suositeltu, ja siltikään et välttämättä näe mitään haluamistasi tuloksista vatsassasi. Mikä tässä menee väärin, kun vatsa ei tunnista kaikkea sitä vaivannäköä, jonka olet käynyt lävitse?

 • Yksi pääsyistä tähän on se, että nautit vieläkin liikaa teollisesti jalostettuja ruokia: valkoista leipää, keksejä ja sipsejä, kuten myös jalostettuja sokereita, hiilihapollisia juomia ja makeuttajia.
 • Muista siis eräs asia: vatsarasva liittyy tulehtuneisuuteen, joten liian suuri määrä jalostettuja ruokia tekee paljon hankalampaa kyseisen alueen rasvan hävittämisestä.

2. Luulet, että on oikein poistaa ruokavaliosta kaikki rasvat

Some figure

Artikkeleissamme olemme kertoneet jo useaan kertaan hyvistä rasvoista, joiden nimitys on kertatyydyttymättömät rasvat. Nämä toimivat tulehdusta torjuen, ja ne auttavat hoitamaan sydäntä sekä edistävät painon asettumista oikealla tasolle.

Älä siis epäröi lisätä ruokavalioosi sellaisia ruokia, joissa on tämän tyypin rasvoja – esimerkkejä tästä ovat seuraavat tuotteet:

 • oliiviöljy
 • avokado
 • pähkinät
 • auringonkukan siemenet
 • rasvainen kala (kuten lohi)

3. Et kenties liiku oikealla tavalla

Joskus ei ole riittävää mennä kävelylle puoleksi tunniksi, käydä uimassa, tanssia tai harrastaa joogaa, mikäli tavoitteena on vatsarasvan vähentäminen.

Kaikki nämä rutiinit ovat kyllä terveellisiä, mutta itse asiassa ne eivät pakota sinua harjoittamaan vatsarasvan kannalta “avainalueita”, jotka ovat vatsalihakset, lantio ja selkä, kuten eräät muutkin vastaavat kohdat.

Vatsarasvan vähentäminen vaatii hiukan enemmän vaivannäköä, joten tässä on tarpeen noudattaa erittäin kohdennettua harjoitusohjelmaa, jotta voisit päästä tavoitteeseesi.

4. Kärsit stressistä

Some figure

stressiä

Voit noudattaa loistavaa dieettiä, jota sinulle on suuresti suositeltu, ja saatat myös käydä kuntosalilla sekä saada ohjaajan neuvoja koskien liikkeitä, joita kannattaa tehdä vatsan muuttamiseksi mahdollisimman kiinteäksi. Et välttämättä siltikään näe mitään muutoksia kehossasi. Mistä tämä johtuu?

 • Pitkät stressijaksot muuttavat aineenvaihduntaa sekä lisäävät kortisolin määrää veressä.
 • Tästä korkeammasta kortisolin määrästä veressä johtuen on riski siitä, että sisäelinten rasva lisääntyy ja “tulee ulos” helpommin.

5. Et saa tarpeeksi unta

Muista ja pidä mielessäsi pysyvästi tämä elintärkeä neuvo: jos nukut vähemmän kuin kuusi tuntia yössä, aiheutat haittaa elämällesi, terveydellesi ja psykologiselle hyvinvoinnillesi.

Lisäksi, jos vietät 2-3 kuukautta peräkkäin siten, että nukut vain 5-6 tuntia yössä, et ainoastaan tee mahdottomaksi sitä että vatsan rasva vähentyy, mutta lisäksi sinulla on riskinä painon lisääntyminen ja diabeteksen kehittyminen.

7. Onko vartalosi muoto “päärynä”?

Tämä saattaa tuntua kummalliselta, mutta syynä on se, että kehon muodolla on merkitystä, ja perinnöllinen taipumus kerätä rasvaa tiettyihin elimistön alueisiin on myös oleellinen tekijä vatsarasvan kannalta.

 • Naiset, joilla on hoikempi kehon yläosa (kasvot, rinnat, käsivarret jne.), tuppaavat keräämään rasvaa vatsaan ja lantioon.
 • Tässä tapauksessa ja perinnöllisistä syistä johtuen on tavallista, että rasvaa on vaikeampaa saada vähentymään näiltä alueilta. Vaikeus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vatsarasvan vähentäminen olisi mahdotonta.

Parhaat vinkit vatsarasvan vähentämiseksi ja kehon muokkaamiseksi

Some figure

Nyt sitten on tärkeää muistaa, että tämän muutoksen aikaansaamiseksi on oleellista edistää muutosta myös omassa mielessäsi.

Siksi kannattaa ottaa avuksi yksinkertaisia lauseita ja toistaa niitä päivittäin: “pudotan painoa” (sen sijaan, että sanot “haluan pudottaa painoa”) tai “olen ylpeä vaivannäöstäni” (sen sijaan, että sanoisit “aion tehdä kovasti töitä”).

Näiden lauseiden avulla voit korostaa nykyistä tekemistäsi ja haluttua tulosta, etkä vain yksinkertaista prosessia – joskus jätämme tämän puolen liian vähälle huomiolle tai täysin huomiotta.

Ota muistiin nämä suositukset, jotka tulevat auttamaan sinua pääsemään eroon vatsaan kertyneestä rasvasta. Tässä on muutoksia, jotka sinun tulisi tehdä jo nyt, jos haluat päästä tavoitteeseesi nopeasti:

 • Aloita päiväsi lasillisella kädenlämpöistä vettä ja sitruunamehua. Päivän kuluessa voit nauttia salviateetä.
 • Nauti liukenevaa kuitua, vähennä jalostettujen hiilihydraattien nauttimista, äläkä jätä väliin aterioita päivän kuluessa.
 • Poista alkoholi ja transrasvat ruokavaliostasi. Korvaa viimeiset kertatyydyttymättömillä rasvoilla sekä lisää proteiinien saantiasi.
 • Hallitse stressiä ja tee aerobista harjoittelua ja voimaharjoittelua.
 • Nuku 7-9 tuntia yössä.
 • Syö lohta, makrillia, silakkaa ja sardiinia, kuten myös muita saman tyyppisiä kaloja.
 • Syö probioottisia ruokia, jotka hoitavat suoliston kasvustoa.
 • Noudata dieettiä ja näitä neuvoja jonkun toisen henkilön kanssa yhdessä. Jos sinulla on nimittäin yhteinen tavoite ystävän, perheenjäsenen tai kumppanin kanssa, tulet olemaan motivoituneempi saavuttamaan tavoitteesi.

Lopuksi sanomme vielä sen, että tuloksia ei kannata odottaa muutamassa viikossa tai edes kuukaudessa.

Muista myös, että näitä ohjeita tulee noudattaa pysyvästi, jotta voisit pitää elämäntyylisi ja ruokavaliosi riittävän hyvinä haluamiesi muutosten kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
 • Ginter E., Simko V., New data of harmful effects of trans fatty acids. Bratils Lek Listy, 2016. 117 (5): 251-3.
 • Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short sleep duration and weight gain: A systematic review. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2007.118

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.