Vatsarasva - miksi sitä kertyy ja kuinka sitä voidaan vähentää?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila
Vatsarasvan karkotusyritykset voivat olla ihan vääränlaisia, sillä ratkaisu sen vähentämiseksi ei välttämättä olekaan niin monimutkainen kuin usein kuvitellaan.
Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat ne syyt jotka saavat aikaan rasvan kerääntymisen vatsaan. Keskitymme seuraaviin aiheuttajiin: proteiinin puute, hormonaaliset muutokset, liikunnan vähäisyys ja huono ryhti. Jatka siis lukemista, jos vatsaan kertynyt rasva on asia, joka itseäsi häiritsee!
Mikä aiheuttaa rasvan kertymisen vatsaan?
Kun puhumme ylipainosta, tarkoitamme yleensä sitä, että ihmisellä on liikaa rasvaa tai mahdollisesti kertynyttä nestettä jossakin kehonalueella. Nämä alueet voivat olla esimerkiksi vatsa, reidet, käsivarret, selkä tai takapuoli. Yksi tavallisimmista ongelmista tässä mielessä keski-ikäisillä miehillä ja naisilla on rasvan kertyminen vatsaan.
On myös hoikkia ihmisiä, joilla on ylimääräistä vatsarasvaa ja joiden on vaikea päästä siitä eroon, vaikka rasvan hävittäminen muilta kehon alueilta voisikin olla heille helppoa.
Seuraavassa kerromme tarkemmin syistä tähän ilmiöön – miksi rasvaa kertyy vatsaan niin helposti?
Epätasapainoinen ruokavalio
Kun mietimme sitä miksi meille kertyy vatsarasvaa ja kuinka siitä voisi päästä eroon, ajattelemme usein, että meidän tulisi vähentää saamiemme kalorien määrää.
Paras ratkaisu on syödä parempilaatuista ruokaa, joka ei ole teollisesti käsiteltyä. Se on parempi strategia kuin vain kaloreiden laskeminen.
Jotta voisit noudattaa tasapainoista ruokavaliota ja vähentää vatsaan kertynyttä rasvaa, sinun tulisi noudattaa seuraavia ohjeita:
- Lisää annos proteiinia jokaiseen päivän pääateriaasi niin, että vaihtelet eläinproteiinin (mieluiten luonnonmukaisesti tuotetun) ja kasviperäisen proteiinin (palkokasvit, pähkinät, avokado) välillä.
- Valitse täysjyväviljoja jalostettujen vaihtoehtojen sijasta.
- Poista valkoinen sokeri ruokavaliostasi kokonaan, ja valitse sen sijaan hunaja, sokeriruo’osta saatava hunaja tai vaikkapa käsittelemätön sokeriruoko.
- Lopeta käsiteltyjen ja hydrattujen rasvojen syönti – näitä on paistetuissa tuotteissa, margariineissa ja makeisissa. Sen sijaan sinun tulisi syödä terveellisiä rasvoja, joita löytyy kylmäpuristetuista kasviöljyistä (oliivi-, kookos-, seesami- ja pellavansiemenöljystä), avokadoa, pähkinöitä, siemeniä, rasvaista kalaa sekä pienissä määrissä voita tai kirkastettua voita.
Ruoka-aineallergiat
On ihmisiä, joilla on jokin ruoka-aineallergia, mutta he eivät itse ole siitä vielä tietoisia. Tämä ongelma johtaa epämukavaan oloon, ja oireina ovat esimerkiksi vatsan turvotus ja ruoansulatuksen toiminnan häiriöt.
Jos epäilet tätä omalla kohdallasi, on olemassa erilaisia laboratoriotestejä jotka voivat vahvistaa asian. Yleisimmät ruoka-aineallergiat ovat gluteeni- ja laktoosi-intoleranssi.
Istuma-asentoon painottuva elämäntyyli
Liikunta on elintärkeää, jos haluat pitää painosi terveellisellä tasolla. Lisäksi se auttaa sinua polttamaan rasvaa vyötäröltäsi. Tämä johtuu siitä, että liikunnan vähäisyys aiheuttaa vatsarasvan kertymistä.
Kaikkein sopivinta liikuntaa rasvan polttamiseen on korkean tai keskitason intensiteetin harjoittelu. Riittää, että toteutat kaksi tai kolme puolen tunnin jaksoa tällaista liikuntaa viikossa. Näitä ovat esimerkiksi hölkkä, uinti ja pyöräily.
Hormonaaliset muutokset
Hormonaaliset muutokset ovat myös yksi syy vatsaan kertyvään rasvaan. Tämä koskee etenkin niitä naisia, joilla on meneillään vaihdevuosia edeltävä vaihe tai vaihdevuodet. Myös nuoret naiset, joilla on runsaasti estrogeenia elimistössään, voivat kärsiä hormonaalisista muutoksista.
Tasapainoinen ruokavalio on hyvin tärkeä asia, jos haluat säädellä hormonitoimintaasi. Sellaiset lisäravinteet kuten macajuuri, siveydenpuu ja jamssi ovat myös avuksi tässä asiassa. Vaihdevuosien aikana kannattaa myös ottaa esikkoöljyä.
Huono ryhti
Jos mikään aikaisemmin antamistamme syistä ei tunnu pätevän omalla kohdallasi, kannattaa miettiä, olisiko vatsaan kertyvällä rasvalla yhteyttä huonoon ryhtiin.
Huonoa ryhtiä ei saa hyväksi yhden yön aikana, vaan sen eteen pitää tehdä töitä. Pidä ryhti aina mielessä kun istut toimistolla, kävelet ulkona, ja missä vain, ja korjaa se jos huomaat lyyhistyväsi tai notkuvasi. Vatsa näyttää heti erilaiselta, kun seisot suorassa.
Vakavaan ryhtiongelmaan kannattaa hakea ammattilaisen apua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Dennehy, C. E. (2006). The Use of Herbs and Dietary Supplements in Gynecology:An Evidence-Based Review. Journal of Midwifery and Women’s Health. https://doi.org/10.1016/j.jmwh.2006.01.004
- Bayles, B., & Usatine, R. (2009). Evening primrose oil. American Family Physician. https://doi.org/10.1136/bmj.309.6966.1437a
- Trobisch, P., Suess, O., & Schwab, F. (2010). Idiopathic scoliosis. Deutsches Ärzteblatt International. https://doi.org/10.3238/arztebl.2010.0875
- Bischoff, S. C., & Feuser, K. (2012). Food Allergy and Intolerance. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118321386.ch38
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.