Vältä näitä asioita parisuhteessa

Hyvä parisuhde on arvokas asia, josta kannattaa pitää kiinni. Se edellyttää, että suhdetta hoidetaan jatkuvasti. Jotta parisuhde voisi säilyä onnellisena, se vaatii paljon aikaa ja huomiota molemmilta osapuolilta.
Vältä näitä asioita parisuhteessa

Viimeisin päivitys: 02 tammikuuta, 2020

Hyvä ja terve parisuhde ei ole itsestäänselvyys. Hyvän parisuhteen eteen tulee tehdä töitä ja sitä tulee vaalia, ja lisäksi on olemassa joitakin huonoja tottumuksia jotka täytyy eliminoida omasta käytöksestä tai parisuhteesta. Vältä sinäkin näitä asioita parisuhteessa!

Nämä tottumukset tai pulmat ilmestyvät useaan parisuhteeseen ajan kuluessa, ja ne voivat olla suhteelle hyvin haitallisia. Tällaisia tapoja ovat mm. seuraavat:

  • Väsymys
  • Epäluottamus
  • Etäisyys
  • Kiinnostuksen puute kumppania kohtaan
  • Tuen puute kumppania kohtaan

Vältä näitä asioita parisuhteessa

On tärkeää osata tunnistaa haitalliset ajatusmallit ja tavat, jotka voivat hiipiä parisuhteeseen ja vahingoittaa sitä. Seuraavat kahdeksan melko yleistä asiaa ovat niitä, jotka sinun tulee tunnistaa ja eliminoida:

1. Yritykset muuttaa kumppania

hyvä parisuhde

Parisuhteessa ei välttämättä tarvitse olla aina samaa mieltä kaikesta, ja itse asiassa on hyvin tavallista, että on kiistoja monista erilaisista asioista.

Parisuhteen menestyksen salaisuus on siinä, että molemmat osapuolet oppivat toisiltaan sekä kunnioittavat kumppaniaan ja hyväksyvät tämän. Kumpikin ymmärtää, että eroavaisuuksia mielipiteissä ja persoonallisuudessa tulee aina olemaan.

Kun toinen kumppaneista ei hyväksy toista sellaisena kuin tämä on ja yrittää jatkuvasti muuttaa tätä, muutosyritysten kohteena oleva ihminen kärsii. On aina tärkeää kunnioittaa ihmisten persoonallisuutta ja itsemääräämisoikeutta.

2. Aikaa ei vietetä yhdessä

Hyvässä parisuhteessa kumppanit viettävät vapaa-aikaa yhdessä sekä joskus vain omien ystäviensä kanssa. Hyvä parisuhde vaatii sitä, että tästä yhteisestä ajasta pidetään kiinni, jotta voidaan nauttia intiimeistä hetkistä.

Ilman kahdenkeskistä aikaa parisuhteeseen tulee varmasti säröjä ajan mittaan.

3. Puolustuskannalla oleminen tai toisen kritisoiminen

Vältä näitä asioita parisuhteessa: huono kommunikaatio

Jos toinen kumppaneista on aina puolustuskannalla ja sanoo aina ensimmäisen asian joka päähän pälkähtää, tai jos hän kritisoi tai kertoo mielipiteensä kaikesta, kumppani voi kokea tämän melko väsyttäväksi.

Kaikilla meillä on vikamme, ja jatkuva kritisointi alentaa toisen ihmisen itsetuntoa. Tämä voi saada aikaan se, että hän ottaa etäisyyttä tai jopa pyrkii lopettamaan suhteen.

4. Rutiinit

Kaikilla ihmisillä on rutiininsa, eikä niistä kaikista voi päästää irti. Eihän elämä ei ole mitään jatkuvaa seikkailua, vaan rutiinit tulevat eteen kaikilla elämän osa-alueilla.

Se, mitä pariskunnan ei kuitenkaan tule sallia, on se että rutiinit tekevät suhteesta yksitoikkoisen.

5. Valheet ja petos

hyvä parisuhde

On ihmisiä, jotka valehtelevat ja jotka voivat näin saada läheiset suhteensa muuttumaan myrkyllisiksi. Tällainen käytös tuhoaa luottamuksen kumppaneiden välillä.

On syytä muistaa, että uskottomuus ja petos voivat tuhota kahden ihmisen välisen rakkauden täysin. On hyvin vaikeaa luottaa kumppaniin, joka on valehdellut ja pettänyt.

6. Itsekkyys

Hyvä parisuhde edellyttää sitä, että kumppanit tekevät yhdessä niitä päätöksiä, jotka vaikuttavat heidän yhteiseen arkeensa ja tulevaisuuteensa.

Jos teet tällaisia päätöksiä itsenäisesti ottamatta huomioon kumppanisi tavoitteita ja unelmia, on todennäköistä, että suhde ei tule kestämään.

7. Ongelmien sivuuttaminen

Vältä näitä asioita parisuhteessa: seksin puute.

Kaikki suhteet ovat erilaisia, eikä yksikään ole täydellinen. Tulee siis aina olemaan kiistoja, pettymyksiä ja surullisia aikoja. Kaikkein tuhoisinta parisuhteessa on kuitenkin se, että ongelmat sivuutetaan ja ollaan sanomatta mitään sen sijaan, että asioille tehtäisiin jotakin. Näin ei pystytä ratkaisemaan suhteen ongelmia.

Vakaa ja kypsä pariskunta yrittää pitää yllä rehellistä viestintää ja tekee parhaansa voidakseen ratkaista kokemansa ongelmat yhdessä.

8. Intiimien hetkien ja seksin puuttuminen suhteesta

Läheisyys on ensiarvoisen tärkeä asia parisuhteessa, jotta kumppanit voivat kokea yhtenäisyyttä ajan vieriessäkin. Tällä tarkoitamme sitä, että seksuaalisen suhteen tarvitsee olla tyydyttävä, jotta parisuhde voisi säilyä hyvänä vuosien edetessä.

Seksi auttaa vahvistamaan sidettä kumppaneiden välillä, mutta siltikin useat parit jättävät seksin kun arjen askareet tekevät heidät hyvin väsyneiksi. Muista, että ne intiimit hetket joita koette yhdessä muodostavat tärkeän osan suhdetta.

Hyvä parisuhde vaatii panostamista

Parisuhde on aina monimutkainen asia, ja sen pitäminen hyvänä vaatii jatkuvaa huomiointia. Jos pystytte kumppanisi kanssa välttämään näitä kahdeksaa parisuhdetta haittaavaa tapaa tai käytösmallia, voitte paremmin ehkäistä ongelmia ja väärinymmärryksiä syntymästä. Näin voitte varmistaa, että välillänne säilyy terve ja onnellinen yhteys ajan vieriessäkin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: El rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000100008
  • Barón, M. J. O., Zapiain, J. G., & Apodaca, P. (2002). Apego y satisfacción afectivo-sexual en la pareja. Psicothema.
  • Guzmán, M., & Contreras, P. (2012). Estilos de Apego en Relaciones de Pareja y su Asociación con la Satisfacción Marital. Psykhe (Santiago). https://doi.org/10.4067/S0718-22282012000100005

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.