Vältä näitä 7 ruokayhdistelmää

On monia sellaisia ruokayhdistelmiä, jotka saattavat kuulua säännöllisesti arkeesi ilman että ymmärrät niiden olevan vaikeita ruoansulatuksellesi ja aiheuttavan painonnousua.
Vältä näitä 7 ruokayhdistelmää
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ruokien yhdisteleminen on paljon tärkeämpi asia kuin mitä moni meistä luulee. Ruokien yhdistäminen voi vaikuttaa suuresti ihmisen terveyteen ja myös painoon. Saatat huomata siis suuren parannuksen jo yksinkertaisillakin muutoksilla, sillä tässä ei ole kyse ruoan määrän vähentämisestä vaan sen sijaan ruoan nauttimisesta paremmalla tavalla. Tässä artikkelissa kerromme, mitä seitsemää ruokayhdistelmää olisi tärkeää välttää.

Miksi ruokaa tulisi oppia yhdistämään oikein?

Jos seuraat tämän artikkelin neuvoja ruoan yhdistelemisessä, saat seuraavat hyödyt hyvinvointisi lisäämiseksi:

 • Ruoansulatus on nopeampi, etkä joudu kärsimään niin paljoa sellaisista ärsyttävistä ilmiöistä kuten närästys ja ilmavaivat.
 • Olet vähemmän uupunut ruokailun jälkeen ja sinulla on enemmän energiaa.
 • Sinun on helpompi saada painosi kuriin, halusitpa sitten pudottaa tai lisätä painoasi.
 • Suolistosi toimii paremmin.

Pidemmällä aikavälillä pystyt myös hoitamaan eräitä kroonisia häiriöitä.

Vältä näitä seitsemää ruokayhdistelmää

On ihanteellista välttää mahdollisimman paljon liian monen ruokatuotteen yhdistämistä yhdessä ateriassa. Tämän vuoksi sellaiset noutopöydät, joista saadaan monen tyyppisiä ruokia, ovat yleensä erittäin vahingollisia.

Seuraavaksi esittelemme seitsemän ruokayhdistelmää, jotka vahingoittavat terveyttäsi eniten.

1. Melonit ja muut ruoat

7 vältettävää ruokayhdistelmää: melonit ja muut ruuat.

Nämä hedelmät, joita syödään usein jälkiruokana tai jopa suolaisten ruokien kanssa, ovat hyvin haitallisia minkä tahansa ruoan kanssa.

Ne sisältävät runsaasti vettä ja kuitua, ja vaikka ne sisältävätkin suuren määrän vitamiineja ja mineraaleja, ne ovat tyypiltään kylmiä, ja tämän vuoksi niitä tulee syödä tyhjään vatsaan ja erikseen.

 • Paras aika syödä näitä on aamulla tai aamupäivän ja iltapäivän puolivälissä, ja erillään mistä muusta tahansa ruoasta ja jopa vedestä.

2. Proteiini ja tärkkelys

Yksi kaikkein haitallisimmista ruokayhdistelmistä on proteiinien ja tärkkelysten yhdistelmä, sillä se hidastaa aineenvaihduntaa sekä aiheuttaa painonnousua.

 • Proteiini: liha, kala, kananmuna, maito ja maitotuotteet, palkokasvit, pähkinät ja siemenet.
 • Tärkkelys: viljat ja jauhoista valmistetut ruoat (pasta, leipä, makeiset), peruna, riisi, paistettua tärkkelystä paljon sisältävät tuotteet (kurpitsa, porkkana, jamssi, punajuuri, artisokka), maissi ja herneet.

Tyypillinen yhdistelmä lihaa ja perunaa ei ole terveellisin vaihtoehto. Parasta olisi ottaa minkä tahansa proteiinia tai tärkkelystä sisältävän ruokalajin seuraksi salaattia tai raakoja kasviksia.

3. Maito ja maitotuotteet

Maito tulisi juoda aina erikseen.

Maitoa pidetään eri tyyppisenä proteiinina kuin muita, ja sitä ei tulisi yhdistää mihinkään muuhun ruokaan. Maito juodaan aina erikseen.

 • Toisaalta taas maitotuotteet, kuten jogurtti tai juusto, ovat tuotteita, joita ei tulisi yhdistää tärkkelyksiin.
 • Eräs hyvin haitallinen, vaikkakin tavallinen yhdistelmä, on sokerilla makeutettu jogurtti.

4. Hedelmät aterioiden aikana

Se tapa, että syödään hedelmä jälkiruoaksi, ei ole niin terveellinen kuin kuvitellaan, ja näin on etenkin silloin kun on syöty tärkkelystä. Näin hedelmän sokeri päätyy käsittelyyn vatsassa sekä estää ruoansulatusta.

 • Voidaan kuitenkin tehdä sellainen poikkeus, että syödään lihaa tai kalaa salaatin kera (ilman perunaa tai muita tärkkelyksiä). Tässä tapauksessa voit ottaa proteiinin lisäksi ananasta tai papaijaa – kahta trooppista hedelmää, joissa on runsaasti ruoansulatuksen prosessia helpottavia entsyymejä.
 • Samasta syystä tulisi aina välttää mehuja (joissa on enemmän sokereita) aterioiden aikana.

5. Eri tyyppiset proteiinit

Eri tyyppisiä proteiineja on turha yhdistellä yhdellä aterialla.

Yksi proteiiniannos ateriaa kohden on riittävästi ruokavalion saamiseksi tasapainoon. Tämän vuoksi ei ole suositeltavaa yhdistää eri tyyppejä samalla aterialla.

Jokaisella ruoalla on ominaisuutensa, jotka aktivoivat erilaisia ruoansulatuksen toimintoja. Niitä yhdistelemällä teemme näistä luonnollisista prosesseista vaikeampia.

6. Kasvikset eivät ole hyvä yhdistelmä aivan kaiken kanssa

Kasvikset sopivat hyvin useimpien ruokien kanssa yhdistettäviksi, mutta on kuitenkin eräitä poikkeuksia:

 • maito
 • makeat hedelmät
 • vesimeloni ja meloni
 • sokeri

Lue aiheesta lisää: Parhaat kasvikset laihduttajalle

7. Vesi aterioiden aikana

Vettä olisi hyvä juoda aterioiden välissä.

Joka päivä tulisi juoda ainakin 1-2 litraa vettä. Moni kuitenkin yrittää täyttää tämän määrän väärällä tavalla, sillä usein juodaan liikaa vettä aterioiden aikana tai juuri niiden jälkeen.

Tämä saa aikaan raskaan olon ja turvotuksen, sillä vesi yhdistyy näin mahan nesteisiin ja ruokaan.

Ihanteellista olisi juoda vettä tyhjään vatsaan: ensimmäiseksi aamulla sekä ruokailujen välissä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 närästystä aiheuttavaa ruokaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 närästystä aiheuttavaa ruokaa

Närästyksen aiheuttaa ruokatorven alemman sulkijalihaksen huono toiminta. Vältä närästystä nauttimalla pieniä määriä tässä artikkelissa listattuja ...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.