7 merkkiä puutteellisesta vedenjuonnista

· joulukuu 27, 2016
Jo sinä hetkenä kun tunnet itsesi janoiseksi, kehossasi on nestehukka. Älä anna tämän tapahtua, vaan juo vettä säännöllisesti, jotta kehosi voisi toimia oikealla tavalla.

Vettä suositellaan nautittavan ainakin 1,5 litraa päivässä. Kaikki eivät kuitenkaan noudata tätä terveellistä ohjetta, jonka avulla keho saisi tarvitsemansa nesteytyksen.

Jos siis juot yleensä vain vähän vettä, ehkäpä kehosi lähettää tästä jo viestejä. Tällä kertaa haluammekin kertoa oireista, jotka kertovat sinulle, että elimistösi tarvitsee lisää vettä välittömästi.

1. Suun kuivuminen

Kuivat huulet

Jos suusi kuivuu aina silloin tällöin, ratkaisuna saattaa olla yksinkertaisesti veden runsaampi juonti.

Tavallinen reaktio suun kuivumiseen onkin etsiä jotakin juotavaa. Kaikki juomat eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä, vaan vesi on kaikkein tehokkain apu suun kuivumiseen.

Mitä tulee makeisiin virvoitusjuomiin, ne tuovat ongelmaan vain väliaikaisen ratkaisun. Ne eivät nimittäin kosteuta suun ja kurkun limakalvoja, ja siten et tule saamaan niiden avulla tarvitsemaasi kosteutuksen määrää.

Varmista siis että juot vettä, etkä jotakin muun tyyppistä nestettä, mikäli huomaat suusi tuntuvan kuivalta.

2. Ihon kuivuminen

Kuiva iho

Ihon kuivuminen on ehkäpä yksi kaikkein helpoimmin huomattavista oireista siitä, että kehossa on nestehukkaa.

Ei kannata unohtaa sitä, että iho on kehon suurin elin, ja siitä tulisi pitää huolta samalla tavalla kuin muistakin elimistä. Unohdamme tämän faktan kuitenkin hyvin usein.

Jos sinulla on kuiva iho, ota huomioon se, että tämä on yksi ensimmäisistä vakavan nestehukan oireista, ja sillä saattaa siis olla hyvin vakavia seurauksia.

Veden puutteellinen juonti aiheuttaa kehossa kyvyttömyyden itsenäiseen puhdistautumiseen. Keho menettää siis kyvyn päästä eroon liiallisesta rasvasta, ja sen kyky säädellä lämpötilaa hien kautta katoaa.

Kaiken tämän voi helposti välttää juomalla enemmän vettä.

3. Silmien kuivuminen

Silmät kärsivät puuttellisesta vedenjuonnista

Jos silmäsi kutiavat tai tuntuvat kuivilta, tämä on myös yksi merkki siitä, että kehosi tarvitsee lisää vettä.

Jos siis huomaat, että silmäsi ovat punaiset ja niiden nurkat ovat kuivat, tämä saattaa johtua puutteellisesta kosteutuksesta. Nestehukka alkaa vaikuttaa jossakin vaiheessa silmiisi, etenkin jos käytät piilolinssejä.

4. Kipu nivelien ympäristössä

Polvi

Jos huomaat kipua nivelissäsi, tämä voi myös olla merkki ihon kosteutuksen puutteellisuudesta.

Monet nivelet, kuten rustolevyt, koostuvat noin 80-prosenttisesti vedestä. Tämän vuoksi on tärkeää pitää huolta hyvästä nesteytyksestä, jotta voisit estää niveliäsi hankaamasta yhteen.

Vain pitämällä kosteustason kunnollisena voit varmistaa, että nivelesi voivat pehmentää niitä iskuja, joita tulee sekä toistuvista että voimakkaista liikkeistä. Nämä liikkeet voivat olla esimerkiksi liikunnan tai putoamisen aiheuttamia.

5. Pienemmät lihakset

Lihakset

Jos huomaat, että kehosi lihasmassa on vähentynyt ilman tiettävää syytä, tässä on kyseessä huono asia.

Syynä on se, että keho koostuu pääasiassa vedestä. Siten on tärkeää juoda vettä fyysisen liikunnan aikana sekä sitä ennen ja sen jälkeen.

Tämä auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi, ja lisäksi se on hyväksi sen kannalta, jos haluat vähentää riskiä saada tulehtuneisuutta ja lihasten arkuutta. Tämä on epämukava pulma, joka voidaan välttää hyvinkin yksinkertaisesti, nimittäin huolehtimalla kehon nesteytyksestä.

6. Tunnet itsesi väsyneeksi

Väsymys

Kehon kosteutuksen vähäisyys voi saada aikaan hyvin samanlaisia oireita kuin anemia.

Elimistö alkaa lainata vettä verestä, ja tämän vuoksi kosteutuksen puute aiheuttaa kaikille elimille hapen vähäisyyttä. Tämä puute saa ihmisen tuntemaan olonsa uneliaaksi ja raukeaksi.

Joka päivä tunnet ehkä itsesi hiukan enemmän väsyneeksi. Jos näin käy, etkä yleensä juo runsaasti vettä, kiinnitä asiaan huomiota. Ehkäpä kyseessä on yksinkertaisesti nesteytyksen puutteellisuus.

Kahvi ei kuitenkaan ole hyvä ratkaisu pidemmällä aikavälillä. Parasta on aina varmistaa, että saat sen määrän vettä, jonka kehosi todella tarvitsee.

7. Iholle ilmaantuvat rypyt

Iho kärsii puuttellisesta vedenjuonnista

Jos huomaat, että ihosi alkaa näyttää liian voimakkaita merkkejä ikääntymisestä todellisen ikäsi huomioon ottaen, kyseessä on luultavasti se, että et ole kosteuttanut kehoasi niin runsaasti kuin se tarvitsisi.

Se määrä vettä, jonka keho kykenee pitämään, vähenee iän kasvaessa. Tästä johtuen meidän täytyy siis vuosien vieriessä lisätä sitä veden määrää, jonka nautimme päivän aikana.

Kaikkein selkein oire puutteellisesta vedenjuonnista ovat rypyt kasvoilla. Mutta tämä ei kuitenkaan ole ainoa merkki, sillä vahinkoa aiheutuu pitkällä aikavälillä sisäelimille, ja tämä haitta on oleellinen ja huolestuttava.

Älä anna näiden asioiden tapahtua kehollesi, vaan juo vettä suositeltu määrä joka päivä, jotta voisit välttää nestehukan!