Valmista itse munakoisolastuja ja muita kasvislastuja

Opi valmistamaan munakoisolastuja ja muita kasvislastuja tämän artikkelin avulla. Vaikka lastuilla viitataankin yleensä perunalastuihin, voi niitä valmistaa melkein mistä vain aineksista (munakoisoista, banaaneista, kurkuista ja niin edelleen). Jokaisella lastulla on oma makunsa ja ominaisuutensa - jotkut ovat suolaisia, jotkut makeita - mutta ne ovat kaikki herkullisia!
Valmista itse munakoisolastuja ja muita kasvislastuja
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka pitävät välipalojen syömisestä, mutta haluavat syödä jotakin terveellistä, kokeile valmistaa kasvislastuja. Voit myös tarjoilla nämä lastut salaatinkastikkeen tai itsetehdyn kastikkeen kanssa tehdäksesi niistä vielä maukkaampia!

“Sipsit” on amerikkalainen termi, joka viittaa ohuiksi leikattuihin perunoihin, jotka paistetaan korkeassa lämmössä. Yleisesti ottaen ne ovat pyöreän levyn muotoisia perunan leikkaustavan mukaisesti.

Sipsit ovat hyvin suosittuja ruokia ympäri maailman ja niitä voidaan ostaa monissa maissa ruokakaupoista ja supermarketeista. Jos haluat kuitenkin jotakin terveellisempää, eivät supermarketeiden perunalastut ole välttämättä paras vaihtoehto. Sen takia olemme koonneet joitakin reseptejä, joilla voit valmistaa kasvislastuja herkullisena ja terveellisempänä vaihtoehtona.

Munakoisolastut

Ensinnäkin, miksi valitsimme juurikin munakoisolastut?

Munakoisoa käytetään laajalti ruoanlaitossa ja se sisältää monia ravintoaineita sekä ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä keholle. Tässä joitakin näihin ravintoaineisiin ja ominaisuuksiin liittyviä faktoja:

  • Munakoiso on bakteerien ja virusten vastainen, sillä se sisältää flavonoideja.
  • Tämä vihannes sisältää E-vitamiinia, foolihappoa sekä ravintokuituja. Siitä syystä sitä suositellaan ihonhoitoon, raskauden aikana syötäväksi ja painonpudotukseen.
  • Se auttaa taistelemaan maksaongelmia vastaan, sillä se stimuloi sapen tuotantoa.
  • Sitä pidetään myös diureettisena kasviksena sen suuren vesipitoisuuden takia. Se on täydellinen apu myrkkyjen poistamiseksi kehosta.

Lisäksi voit myös käyttää lastuihin muita kasviksia, kuten kurkkua, punajuurta, porkkanaa tai kurpitsaa. Ne tuovat vaihtelua lastujen makuun ja ovat terveellisiä välipaloja, joita tulet varmasti rakastamaan!

Opi valmistamaan kasvislastuja

valkeita kasvislastuja

1. Munakoisolastut

Voit yhdistää nämä lastut salaatin-, valkosipuli-, tartar- tai jopa tomaattikastikkeen kanssa. Voit myös valmistaa näitä kastikkeita itse parantaaksesi niiden makua ja valmistaaksesi terveellisemmän version.

Ainesosat

  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • 120 g vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 250 ml kivennäisvettä
  • Talouspaperia

Valmistus

  1. Huuhtele munakoisot ensin hyvin. Leikkaa ne sitten todella ohuiksi siivuiksi.
  2. Sekoita suola ja rosmariini pienessä kulhossa.
  3. Upota sitten munakoisoviipaleet kulhoon, jossa on kivennäisvettä. Anna niiden liota 20 minuutin ajan. Kuivata ne ja laita lautaselle.
  4. Laita oliiviöljyä pannulle ja lämmitä keskilämmöllä.
  5. Upota jokainen munakoisoviipale jauhoihin ja paista, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  6. Kun olet paistanut kaikki munakoisoviipaleet, kuivata ne tai taputtele niitä talouspaperilla.
  7. Tarjoile ne lopuksi lautasella ja ripottele suola-rosmariiniseosta pinnalle.

2. Uunissa paistetut kurkkulastut

banaanilastut

Kurkku on täynnä antioksidantteja, A-, B-, C- ja E-vitamiinia, ravintokuitua sekä välttämättömiä mineraaleja kuten kaliumia, magnesiumia ja rautaa.

Se on myös ihanteellinen ihonhoidossa ja se vahvistaa kehon yhdistäviä kudoksia sekä parantaa sydän- ja verisuonijärjestelmää.

Ainesosat

  • 2 kurkkua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl hienonnettua persiljaa
  • 3 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • Alumiinifoliota

Valmistus

  1. Huuhtele ensin kurkut. Leikkaa ne sitten ohuiksi viipaleiksi ja laita lautaselle.
  2. Laita viipaleet keskikokoiseen kulhoon omenaviinietikan, oliiviöljyn, soijakastikkeen, suolan ja hienonnetun persiljan kanssa.
  3. Anna kurkkujen imeä seos itseensä ja laita ne sitten leivinpaperille alumiinifolion kanssa.
  4. Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Paista kurkkuja 10-15 minuutin ajan, kunnes niistä tullee kullanruskeita.
  5. Syö ja nauti!

3. Kesäkurpitsalastut

kasvislastuja

Kesäkurpitsa sisältää A- ja C-vitamiinia, välttämättömiä mineraaleja kuten kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia sekä fooli- ja aminohappoa. Lisäksi niitä suositellaan painonpudotukseen, ummetuksen lievittämiseen, ihon terveenä pitämiseen ja raskauden aikana syötäväksi.

Ainesosat

  • 240 g kesäkurpitsaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl pippuria
  • 60 g vehnäjauhoja
  • 125 ml auringonkukkaöljyä
  • Siivutuskone

Valmistus

  1. Käytä siivutuskonetta kesäkurpitsaviipaleiden leikkaamiseen tehdäksesi niistä sipsien muotoisia.
  2. Sekoita paprikajauhe, pippuri ja suola keskenään keskikokoisessa kulhossa. Peitä kurpitsalastut tällä seoksella.
  3. Ripottele vehnäjauhoja lautaselle ja pyöritä lastuja jauhoissa.
  4. Laita auringonkukkaöljyä pannulle ja lämmitä öljy. Paista lastuja, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  5. Anna lastujen jäähtyä ja valuta osa öljystä.
  6. Nauti herkullisista kesäkurpitsalastuista!

Mitä siis enää odotat? Valmista näitä herkullisia kasvislastuja! Lupaamme, että et tule pettymään niiden makuun. Niistä tulee suosikkivälipalasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gürbüz N, Uluişik S, Frary A, Frary A et al. Health benefits and bioactive compounds of eggplant. Food Chem. 2018 Dec 1;268:602-610.
  • Akanitapichat P, Phraibung K, Nuchklang K, Prompitakkul S. Antioxidant and hepatoprotective activities of five eggplant varieties. Food Chem Toxicol. 2010 Oct;48(10):3017-21.
  • Mukherjee P, Nema N, Maity N, Sarkar B. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.