Miten valesypressiä hoidetaan

Valesypressin hoito ei ole vaikeaa. On kuitenkin joitakin tärkeitä asioita, jotka on pidettävä mielessä. Lue parhaat vinkit täältä.
Miten valesypressiä hoidetaan

Viimeisin päivitys: 11 toukokuuta, 2023

Aluksi tämä kasvi voi olla hankala hoidettava, mutta juurtumisen jälkeen valesypressi on melko helppohoitoinen. Tämä ei tarkoita sitä, että laiminlöisit puun hoidon, vaan pikemminkin sitä, että se ei vaadi jatkuvaa huolenpitoa.

Yleisesti ottaen nämä puut rakastavat aurinkoa, sietävät kylmää, puolustautuvat kuivuudessa ja pitävät hieman happamasta maaperästä. Kerromme, miten niille luodaan ihanteelliset olosuhteet, jotta ne voivat kukoistaa. Tutustutaan kuitenkin ensin tarkemmin valesypressin ominaisuuksiin.

Onko valesypressi oikeasti olemassa? Miltä se näyttää?

Kyllä, valesypressi on olemassa. Se on ainavihanta ja se voi kasvaa puuksi tai jäädä pensasmaiseksi. Pensasmaisena sitä käytetään paljon pensasaidoissa.

Lehdet muistuttavat setripuun lehtiä. Niiden väri vaihtelee vihreästä, keltaisesta ja sinivihreästä harmaanvihreään. Kuori on syvän ruskea.

Kooltaan ne vaihtelevat 2-20 metrin välillä, ja korkeus määräytyy lajikkeen mukaan. Ne ovat suosittuja terassien koristelussa jouluna.

Valesypressi muistuttaa sypressiä, mistä johtuu sen nimi, mutta niillä on tiettyjä eroja. Nämä havupuut ovat ansainneet paikkansa koristekasvien joukossa, joten niitä näkee usein puistoissa ja kotipuutarhoissa.

Saatat pitää myös tämän artikkelin lukemisesta: Suojaa puutarhaasi pensaiden ja puiden avulla

Valesypressin hoito

Valesypressilajikkeita on yli 70 erilaista, joten koon ja muodon vaihtelu on normaalia. Niitä on pyramidinmuotoisia, kääpiömäisiä, soikeita ja pallomaisia, vain muutamia mainitaksemme.

Kaikissa tapauksissa ne tarvitsevat hoitoa säilyttääkseen volyyminsa ja loistonsa. Annamme yksinkertaisen oppaan siitä, mitä kasvi vaatii.

Valaistus

Tämän puun rehevyys riippuu suurelta osin sen altistumisesta auringolle. Jos aiot istuttaa valesypressin pihallesi tai puutarhaan, se on sijoitettava täyteen valoon tai puolivarjoon, varsinkin jos kyseessä on kultainen lajike.

Tästä aiheesta on olemassa tutkimustietoa. Lehti Forestry Science and Technology kertoi tutkimuksessaan, että kun tämä kasvi kasvaa optimaalisissa auringonvalo-olosuhteissa ja asianmukaisella lannoituksella, sen laatu on parempi.

Suojaa sitä voimakkailta tuulilta

Vaikka valesypressi kestää alhaisia lämpötiloja ja voimakkaita tuulia, on mahdollista, että nämä ympäristöolosuhteet voivat polttaa sen lehdet. Erityisesti silloin, kun ne ovat nuoria. Suositus vahinkojen välttämiseksi on eristää valesypressi mullan avulla maassa ja säkkiseinällä sen ympärillä.

Istuta ja siirrä varovasti ruukusta suurempaan

Voit kasvattaa valesypressiä ruukussa, mutta muista, että jotkut näistä puista kasvavat jopa 20 metrin korkeuteen. Varmista, että kyseessä on kääpiölajike (sellainen, joka kasvaa 2 metriin), ennen kuin valitset ruukun.

Kun on aika istuttaa, valitse ruukku, jossa puulla on riittävästi tilaa kasvaa. Jos siirrät yksilöä ruukusta toiseen, käytä tekniikkaa, jossa astiaa kallistetaan sivulle: irrota valesypressi varovasti ja vie se uuteen ruukkuun. Jälkimmäinen on valmisteltava ravinteikkaalla maaperällä ja salaojituksella.

Varmista hyvä maaperä

Missourin kasvitieteellinen puutarha huomauttaa, että valesypressi kasvaa hyvin keskikokoisessa, hyvin salaojitetussa ja keskikosteassa maaperässä. Sen suosikki on kuitenkin kostea maa.

Kasvualustan on oltava runsas. Saat sitä lisäämällä lannoitteita ja sekoittamalla soraa, hiekkaa ja multaa, sillä se suosii salaojitusta jottei vettymistä tapahtuisi.

Kastelu

Alussa valesypressi kaipaa runsaasti vettä. Tämä auttaa sitä juurtumaan hyvin. Vuosien mittaan se ei ole enää niin janoinen, ja voit vähentää kastelun määrää.

Varo sieniä

Niin sanottu “sypressisyöpä” voi hyökätä tämän puun kimppuun. Guide to Integrated Pest Management of Conifers selittää, että tämän tartunnan aiheuttaa patogeeninen sieni, joka on tappava sypressisuvulle.

Sen vaikutuksena on ensin rungon epämuodostuminen, kunnes se tappaa kasvin. Korkean ilmankosteuden vuodenaikoina, kuten syksyllä ja keväällä, tämä sieni on suurempi riski.

Kosteilla alueilla valesypressi tarvitsee kasviainesta, kuten merimännyn kuorta. Tämä multa, joka ympäröi puun jalkaa, on hyödyllinen tartuntojen ehkäisemiseksi. Joissakin tutkimuksissa, kuten Forests – lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, kerrotaan mitä antibakteerisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia omaavia sienilääkkeitä voidaan käyttää tiettyjä sienityyppejä vastaan.

Bonusfakta: saat valesypressin kukoistamaan siemenistä tai pistokkaista

Jos istutat mieluummin “tyhjästä” etkä osta puuta taimitarhasta, kiinnitä huomiota aeuraavaan. Hidalgon autonominen yliopisto suosittelee istuttamaan valesypressin huhti-toukokuun välisenä aikana edellyttäen, että se istutetaan pistokkaasta. Tämän menetelmän valmistelu aloitetaan kuitenkin jo edellisenä syksynä.

Leikkaa puusta noin 10 cm:n mittainen pala. Puhdista lehti, kostuta toinen pää vedellä ja sitten juurrutushormonilla.

Seuraavaksi istuta se kosteaan, salaojitettuun multaan, peitä muovipussilla ja jätä kasvi aurinkoon, kunnes se juurtuu. Kun se on juurtunut, tarkista, osoittavatko juuret vastarintaa, kun irrotat kasvia. Näin tiedät, että menettely on onnistunut.

Jos kylvetään siemeniä, niitä on liotettava päivän ajan vesipurkissa. Ota sieltä vain ne, jotka vajoavat pohjaan, eli hylkää kelluvat, kääri ne paperipyyhkeeseen ja säilytä niitä jääkaapissa muovipussissa.

Kestää 2 kuukautta, ennen kuin voit istuttaa ne lopulliseen paikkaan. Taimien itäminen kestää vuoden, ja tänä aikana ne tarvitsevat puolivarjoa. Sitten niitä aletaan totuttaa lämpöön.

Valesypressin istuttaminen vaatii kärsivällisyyttä. Se ei ole kasvi, joka kasvaa lyhyessä ajassa.

Valesypressin hoidon salaisuus

Valesypressin hoidon avain on monivuotinen hoito. Ne eivät vaadi erityistä karsintaa, mutta satunnainen leikkaus on aiheellista muotoilun ja korkeuden hallinnan vuoksi.

Pari kertaa vuodessa tapahtuva karsinta on hyvä. Sen voi tehdä kaikkina vuodenaikoina lukuun ottamatta kärkileikkausta, joka suositellaan tehtäväksi syksyllä tai keväällä.

Loppuosa vastaa tavanomaista karsimista, kuten kuivien lehtien poistamista, oksien levittämistä sen selvittämiseksi, onko seassa vaurioituneita oksia, veden tarjoamista sekä maaperän pitämistä puhtaana ja ravinteikkaana. Kokeile!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.