Väkivaltaisesta kumppanista raportoiminen

Hankkiudu eroon väkivaltaisesta kumppanista. Todelliseen rakkauteen ei kuulu minkäänlaista pahoinpitelyä ja sinä ansaitset parempaa. Tässä artikkelissa saat vinkkejä siihen kuinka teet ilmoituksen väkivaltaisesta kumppanista.
Väkivaltaisesta kumppanista raportoiminen

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Väkivaltaisesta kumppanista raportoiminen vaikuttaa helpolta, kun se tapahtuu jollekulle toiselle. Kun niin tapahtuu sinulle, saatat keksiä kaikenlaisia tekosyitä väkivaltaisen ihmisen puolesta. Nämä tekosyyt estävät sinua tekemästä terveitä päätöksiä ja päättämästä suhdetta.

Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä, joiden avulla voit jättää väkivaltaisen parisuhteen.

Väkivaltaisesta kumppanista raportoiminen

Nykyään on käytettävissä monia vaihtoehtoja ja resursseja, joiden avulla väkivaltaisesta kumppanista voidaan tehdä ilmoitus. Monet ihmiset ovat kuitenkin yhä vastahakoisia tekemään niin.

Tässä neljä vinkkiä, joiden avulla voit suojella itseäsi ja lapsiasi perheväkivallalta.

1. Soita 112

väkivaltaisesta kumppanista raportoiminen

Perheväkivaltatapausten raportoitu lukumäärä on lisääntynyt hätänumeron ja muiden vihjepuhelinten avulla.

Onko sinulla kysymyksiä väkivaltaisesta parisuhteesta ja mahdollisesta osallisuudestasi? Etkö tiedä mitä tekisit?

Älä epäröi, vaan soita hätänumeroon. Kyseinen numero ei jätä mitään jälkiä puhelinlaskuun, eikä sinun pitäisi pelätä käyttää sitä.

Voit myös soittaa auttavaan puhelimeen. Se on myös avoinna 24 tuntia, joten paikalla on aina joku, joka voi auttaa sinua.

He kertovat sinulle mitä sinun kannattaa tehdä ja minne mennä sekä tarjoavat henkistä tukea.

2. Tukeudu terveeseen perheeseen, ystäviin ja ammattilaisiin

Kun elät väkivaltaisessa parisuhteessa, et yleensä halua myöntää sitä. On hyvin mahdollista, että olet jo kuullut siitä ystäviltäsi, perheeltäsi tai joltakulta ammattilaiselta (kuten ohjaajalta, opettajalta, uskonnolliselta johtajalta ja niin edelleen).

He ovat ehkä kertoneet sinulle, että tämä henkilö ei ole hyväksi sinulle ja että sinun pitäisi jättää hänet. Syvällä sisimmässäsi tiedät heidän olevan oikeassa, mutta…

Sinua rakastavat ihmiset haluavat sinun parastasi. Samoin myös sinua auttavat ammattilaiset. He yrittävät avata silmäsi sille, mitä et pysty näkemään tai mitä kieltäydyt näkemästä.

Muista, että et ole koskaan yksin. On kokonainen verkosto ihmisiä, jotka ovat huolissaan sinusta ja haluavat auttaa, olivat he sitten perheenjäseniä, ystäviä tai ammattilaisia.

3. Ajattele lapsiasi

perheväkivalta

Vaikka saatatkin olla pelon lamaannuttama, on lapsien suojeleminen hyvä syy puolustautua väkivaltaiselta kumppanilta.

Usein et edes huomaa kuinka haitallisia tällaiset tilanteet ovat lapsille. Tämä on tilanne, josta lapsen pahoinpitelystä kertovat artikkelit usein puhuvat. Tekosyysi sen suhteen, että kumppanisi väittää rakastavan sinua, johtavat usein kuitenkin siihen, että unohdat lapsille aiheuttamanne vahingon.

Lapset eivät ehkä koe fyysistä väkivaltaa suoraan. Ihmisen on kuitenkin erittäin traumaattista tarkkailla tai kuulla jonkun hyökkäävän vanhempaansa kohtaan verbaalisesti tai fyysisesti.

Jos siis epäröit väkivaltaisesta kumppanista raportoimista, kysy itseltäsi:

  • Onko tämä sellainen ympäristö, jossa haluan lasteni kasvavan?
  • Olenko tyytyväinen tähän päivittäiseen tilanteeseen?
  • Miksi suostun pysymään tässä myrkyllisessä suhteessa, joka saattaa vahingoittaa lapsiani?
  • Välitänkö todella enemmän kumppanistani kuin lapsistani?

4. Toimi ja raportoi väkivaltaisesta kumppanista

Neljäs vinkki on toimia, aivan kuten neuvoisit muitakin tekemään väkivaltaisesta kumppanista raportoimiseksi.

Kuinka toimisit, jos siskosi tai paras ystäväsi olisi samankaltaisessa tilanteessa? Etkö kertoisikin heille, että heidän tulee lähteä ja tehdä ilmoitus?

Tekisit itse niin miettimättä kahdesti.

Tietenkin vahingon näkeminen on helpompaa silloin, kun se tapahtuu jollekulle toiselle. On siis välttämätöntä pyytää apua sekä tukea perheeltä, ystäviltä ja ammattilaisilta. Se auttaa sinua saamaan erilaisen näkökulman.

Älä kärsi hiljaa

väkivaltaisesta kumppanista ilmoittaminen

Perheväkivallan auttavien puhelinten ansiosta ilmoitusten lukumäärä on kasvanut. On kuitenkin vielä paljon työstettävää väkivallasta raportoinnin suhteen.

Vaikka perheväkivallasta raportoiminen onkin kasvussa, on myös jätettyjen valitusten tekemättömyys.

Kuinka monta kertaa ihminen vahingoittaa vakavasti – jopa tappaa – kumppaninsa ennen kuin konflikteista ilmoitetaan? Kuinka monta kertaa olet kuullut tai elänyt lähellä kotia, jossa lapset päätyvät näiden vanhempien välisten perheväkivallan aiheuttamien seurausten vahingoittamaksi?

Pelko, tiedon puute ja julma väkivalta vaikeuttavat todella paljon uhrin kykyä toimia.

Pahoinpitelijän yleinen menetelmä on myös eristää kumppaninsa terveistä ihmissuhteista. Pahoinpitelijä eristää uhrin perheestä, ystävistä tai kenestä tahansa, joka voi saada hänet tajuamaan mitä tapahtuu.

Mikäli huomaat väkivallan merkkejä toisessa ihmisessä, on tärkeää olla sivuuttamatta sitä. Raportoi siitä. Tee se, vaikka pahoinpidelty henkilö kieltää sen, sillä usein hän ei edes ole tietoinen siitä. Sitä paitsi useimmiten hän saattaa elää pelossa ja hänen alhainen itsetuntonsa estää häntä puolustautumasta.

Toivomme, että tämä artikkeli teki sinusta tietoisemman siitä, että apua on tarjolla. Lakkaa myös keksimästä tekosyitä, kuten “en tiedä mitä tekisin” tai “kukaan ei kuitenkaan auta minua”.

Apua on aina tarjolla. Sinun tulee vain pyytää sitä.

Jos sinä ja lapsesi olette pahassa tilanteessa, pyydä apua. Myrkyllisen tilanteen jättäminen paljastaa maailman, jossa rauha ja onni ovat todellisia ja sinun saavutettavissasi. Niistä tulee todellisuus, joka alkaa siitä, että toimit ja puolustat itseäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arce-Rodríguez, Mercedes B.. (2006). Género y violencia. Agricultura, sociedad y desarrollo3(1), 77-90. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-54722006000100005&lng=es&tlng=es.
  • Fernández-González, Liria, Calvete, Esther, & Orue, Izaskun. (2017). Mujeres víctimas de violencia de género en centros de acogida: características sociodemográficas y del maltrato. Psychosocial Intervention26(1), 9-17. https://dx.doi.org/10.1016/j.psi.2016.10.001
  • González Sala, Francisco, & Gimeno Collado, Adelina. (2009). Violencia de Género: Perfil de Mujeres con Ayuda Social. Psychosocial Intervention18(2), 165-175. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-05592009000200007&lng=es&tlng=es.
  • Otero, Ivana Beatriz. (2009). Mujeres y violencia: El género como herramienta para la intervención. Política y cultura, (32), 105-126. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-77422009000200006&lng=es&tlng=es.
  • Recio, R. S., Alberola, E. G., & Guarné, C. I. F. (2016). Prevención de la violencia contra las mujeres: políticas y actuaciones en materia de violencia de género. Informació Psicològica, (111), 35-50.
  • Teléfono 016 – 016 online – Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género. Retrieved 12 December 2020, from https://violenciagenero.igualdad.gob.es/informacionUtil/recursos/telefono016/home.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.