Logo image
Logo image

Vaippaihottuma: oireet ja hoito

4 minuuttia
Vaippaihottuma on yksi yleisimmistä iho-ongelmista vauvoilla. Vaikka se ei yleensä aiheuta komplikaatioita, se voi olla vauvalle epämukava vaiva. Miten sitä voitaisiin sitten välttää? Tässä artikkelissa kerromme vaippaihottuman oireista ja hoidoista.
Vaippaihottuma: oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Vaippaihottuma on yleisimmistä pienillä vauvoilla havaituista ihosairauksista. Vaippaihottuma on yleensä lievä ja tietylle iho-alueelle rajattu vaiva, joka ei yleensä vaadi sen monimutkaisempia hoitokeinoja.

Vaippaihottumaa ilmene normaalisti pakaroissa ja sukuelinten alueella, mutta myös alavatsassa ja reisissä, koska nämä alueet pääsevät kosketukseen ihoa ärsyttävien aineiden kanssa.

Pediatric Dermatology -sivustolla julkaistujen tietojen mukaan tämä tila liittyy muun muassa hankaukseen, ihon liialliseen kosteuteen ja ihon pH-tasapainon muutoksiin. Lisäksi sitä esiintyy yleisimmin vauvan elämän ensimmäisen vuoden aikana.

Vaippaihottuman oireet

Vaippaihottuma on vaipan alueen ympärillä olevan ihon tulehdusreaktio. Vauvoilla on normaalia ohuempi iho, mikä puolestaan suojaa ihoa heikommin, jolloin vauvan ihosta tulee alttiimpi erilaisille infektioille tai ärsytykselle. Silti tekijä, joka altistaa kaikkein yleisimmin tämän ihottuman syntyyn, on vaipan alla hautova iho.

Oireilu riippuu ihottuman vakavuudesta ja taudin kehittymisestä. Espanjalaisen La Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria lastentauteihin ja perusterveydenhuoltoon erikoistuneen yhdistyksen keräämien tietojen mukaan jotkut kliiniset ilmenemismuodot ovat seuraavat:

  • Kutina, joka voi vaihdella lievästä voimakkaaseen.
  • Hienovarainen punoitus lievissä tapauksissa.
  • Voimakas tulehdus (vaikeissa tapauksissa voi esiintyä jopa verenvuotoa).
  • Vauvan käytöksessä voidaan nähdä muutoksia, jotka johtuvat luonnollisesti vaipan alueella sijaitsevasta merkittävästä ärsytyksestä.
Some figure
Vaippaihottuma on tulehdusreaktio, joka keskittyy nimensä mukaisesti vaipan alueelle. Sen oireita ovat punoitus, kutina ja ärsytys.

Mitkä ovat vaippaihottuman syyt?

Vaippaihottuma on seurausta useiden eri tekijöiden yhdistelmästä. Yleisimpiä näistä ovat lisääntynyt kosteus alueella sekä pitkäaikainen kosketus virtsan tai ulosteiden ja muiden ärsyttävien aineiden, kuten pesuaineiden, kanssa.

Toiseksi yleisin vaippaihottuman syy on infektio ja ennen kaikkea sieni-infektio, erityisesti Candida albicans -sienen aiheuttama infektio, joka on yleisin vaippaihottumaa aiheuttava sieni-infektio. Samalla tapaa myös monet muut mykoosit voivat liittyä vaippa-ihottuman syntyyn, kuten:

  • Dermatofytoosi-infektio.
  • Malassezia-hiivasienen aiheuttama seborrooisen ekseeman paheneminen.
  • Muut sieni-infektiot, kuten erytrasma.

Sinua voi myös kiinnostaa: Ihottuman ja kortikosteroidien välinen yhteys

Vaippaihottuman eri tyypit

Vaippaihottumaksi voidaan luokitella mikä tahansa ihosairaus, joka ilmenee vaippa-alueella. Tämä tulehdus puolestaan voi syntyä eri syistä, joiden alkuperän pohjalta vaippaihottuma voidaan myös luokitella eri tyyppeihin.

Kosketusihottumasta johtuva ärsytys

Kosketusihottumasta johtuva ärsytys on yleisin vaippaihottuman tyyppi. Sitä esiintyy silloin, kun vauvan iho joutuu kosketukseen vaippaan kertyneiden ulosteiden ja virtsan kanssa. Nivustaipeet saattavat kuitenkin olla täysin terveet, eikä niissä havaita ihon muutoksia, koska nämä alueet eivät joudu yhtä paljon kosketuksiin ihoärsytystä aiheuttavien aineiden kanssa.

Tämän estämiseksi AEPED-tutkimukset suosittelevat vaippaihottumasta kärsivän alueen asianmukaista hygieniaa ylläpitämällä aluetta aina puhtaana ja kuivana. Ihanteellisissa tapauksissa tämä merkitsee vauvan vaipan vaihtamista ja alueen puhdistamista toistuvasti päivän aikana.

Hiivatulehdus

Vaippa-alueen hiivatulehdus on nimensä mukaisesti hiivan aiheuttama tulehdus, joka syntyy ruoansulatusmikrobiotassa tavallisesti esiintyvän sienen ylikehityksestä. Merkkejä, jotka kuvaavat tätä tautia, ovat seuraavat:

  • Silmiinpistävän punaiset täplät
  • Tulehtuneen ihon hehkuminen
  • Vauriot rajoittuvat selkeälle alueelle
  • Haavaumat
  • Oireita voidaan havaita myös nivustaipeiden alueelta

Bakteerien aiheuttama vaippaihottuma

Harvinaisissa tapauksissa vaippaihottuma voi olla bakteerin aiheuttama. Tätä tautia voidaan kutsua myös märkäruveksi. Stafylokokki ja streptokokki voivat monissa tapauksissa olla vastuussa sekä vaippaihottumasta että jo olemassa olevan ihottuman pahenemisesta. Tyypillinen merkki streptokokki-infektiosta on hehkuvan punainen iho peräaukon ympärillä.

Allerginen ihottuma

Ne vauvat, joilla on erityisen herkkä iho, voivat olla allergisia tiettyjen vaippojen tai voiteiden sisältämille komponenteille. Yleisimpiä allergeeneja ovat seuraavat:

  • Vaippojen kuminauhat tai väriaineet
  • Hajusteet
  • Hygieniatuotteiden säilöntäaineet

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Allergisten reaktioiden syyt ja allergiaoireet

Onko vaippaihottuma mahdollista estää?

Vaippaihottuman hoidolla on kaksi päätavoitetta: vaurioituneen ihon parantaminen ja ihottuman uusiutumisen ehkäiseminen. Olemme listanneet alle muutamia yksityiskohtaisia vinkkejä hyödyllisistä hoitomenetelmistä niin vaippaihottuman hoitamiseksi kuin sen ehkäisemiseksi.

  • Hyvä hygienia on välttämätöntä ihon eheyden ylläpitämiseksi ja vaippaihottuman estämiseksi. Altistumista ärsyttäville aineille, kuten virtsalle ja ulosteelle, voidaan vähentää tiheillä vaipanvaihdoilla ja erittäin imukykyisillä vaipoilla, jotka auttavat vähentämään ihon liiallista kosteutta.
  • Pese ja puhdista vaippa-alue vedellä ja sellaisella puhdistusaineella, joka ei sisällä saippuaa tai muuta vauvan ihoa ärsyttäviä ainesosia.
  • Lasten dermatologiaan erikoistuneet Pediatric Dermatology -tutkimukset osoittavat, että vauvojen kosteuspyyhkeet eivät aiheuta vahinkoa iholle. Lisäksi tämän tuotteen uudenlainen koostumus, joka sisältää pH-puskureita, auttaa tasapainottamaan virtsan emäksistä pH:ta ja ehkäisemään ihovaurioita.
Some figure
Paras tapa ehkäistä vaippaihottumaa on riittävän hygienian ylläpitäminen ja jatkuva vaipan vaihto.

Vaippaihottuman hoito

Riippumatta vaipan alueen infektiotyypistä, lastenlääkärin tai ihotautilääkärin on diagnosoitava ja hoidettava se. Kun ihovaurioiden tyyppi ja oireiden levittäytyminen on määritelty, lääkäri pystyy antamaan oikean diagnoosin ja määräämään tämän pohjalta myös oikeanlaisen hoidon.

  • Jos kyseessä on kosketusihottuman aiheuttama ärsytys, hygienian parantaminen ja muutamien minuuttien vaipattomien jaksojen kokeilu on suositeltavaa. Lisäksi hoitoon voidaan suositella yhdistettäväksi sinkkivoiteen käyttö vaurioituneelle alueelle.
  • Jos ihottuman taustalla on hiivatulehdus, lääkäri voi määrätä ihottuman hoitoon paikallisesti levitettävää voidetta, joka sisältää hiivatulehdusta hillitseviä ainesosia, kuten imidatsolia.

Huomautus: Kortikosteroideja sisältävien voiteiden käyttö vaippa-alueella ei suositella ollenkaan.

Milloin lääkäriin?

Jos vauvan ihottuma ei parane edellä mainituilla toimenpiteillä, vanhempien on syytä kääntyä hoitavan lääkärin puoleen, jotta ihottuman hoitoon voidaan löytää oikeanlainen lääkitys. Jos vaurioituneella alueella alkaa esiintyä märkimistä, haavaumia tai muita komplikaatioita tai vauvalle nousee kuume, lääkärin puoleen on syytä kääntyä mahdollisimman pian.

Useimmissa tapauksissa tämän tyyppiset iho-ongelmat paranevat perushoidolla, kuten ärsyttävien aineiden käytön välttämisellä ja riittävän hygienian ylläpitämisellä. Tästä huolimatta on yleensä hyödyllistä keskustella lastenlääkärin kanssa ihottuman oireista ja mahdollisista hoitomenetelmistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carr AN, DeWitt T, Cork MJ, et al. Diaper dermatitis prevalence and severity: Global perspective on the impact of caregiver behavior. Pediatr Dermatol. 2020;37(1):130-136. doi:10.1111/pde.14047
  • Ravanfar P, Wallace JS, Pace NC. Diaper dermatitis: a review and update. Curr Opin Pediatr. 2012 Aug;24(4):472-9. doi: 10.1097/MOP.0b013e32835585f2. PMID: 22790100.
  • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
  • Kellen PE. Diaper dermatitis: differential diagnosis and management. Can Fam Physician. 1990;36:1569-1572.
  • Benitez A, Mendez MD. Diaper Dermatitis. [Updated 2020 Jul 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559067/
  • (2016). Dermatitis del pañal y trastornos relacionados. PediatríaIntegral, 151. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/05/Pediatria-Integral-XX-03_WEB.pdf#page=7
  • (2012). Trastornos cutáneos más frecuentes del recién nacido y del lactante. Dermatitis del pañal. PediatríaIntegral, 195. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2012/06/Pediatria-Integral-XVI-3.pdf#page=7
  • Bonifaz A, Rojas R, Tirado-Sánchez A, et al. Superficial Mycoses Associated with Diaper Dermatitis. Mycopathologia. 2016;181(9-10):671-679. doi:10.1007/s11046-016-0020-9

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.