Urea- ja kreatiniinivirtsatesti
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto
Urea- ja kreatiniinivirtsatesti on testi, jonka avulla selvitetään, kuinka hyvin munuaiset pystyvät suodattamaan kuona-aineita verestä. Tätä testiä pyydetään, kun henkilöllä on munuaissairauteen liittyviä oireita.
Sitä käytetään myös silloin, kun hoidetaan jo diagnosoitua munuaisongelmaa tai hänellä on jokin sairaus, joka voi vaikuttaa näiden elinten toimintaan. Näistä on syytä mainita erityisesti diabetes ja verenpainetauti.
Mitä tulee tuloksiin, normaalina pidetyt aikuisten virtsan kreatiniiniarvot vaihtelevat 15-25 mg/painokilo/24 tuntia. Urean määrät ovat 12-20 grammaa 24 tunnissa.
Tässä artikkelissa tarkastelemme testin tarkoitusperien lisäksi myös sitä, kuinka urea- ja kreatiniinivirtsatesti suoritetaan.
Urea ja kreatiniini: mitä ne ovat ja mitkä ovat niiden tehtävät?
Urea on jäteaine, jota maksa tuottaa prosessissa, jossa syömämme ruoan proteiinit metaboloituvat aminohapoiksi. Tämä tuottaa ammoniakkia, joka muuttuu sitten ureaksi.
On tärkeää huomata, että ureatyppi on kuljetusväline, jota keho käyttää ylimääräisen typen poistamiseksi kehosta. Itse asiassa laboratoriomittausta kutsutaan tarkemmin veren ureatypeksi tai BUN:ksi.
Maksa vapauttaa ureaa, joka siirtyy verenkiertoon. Sitten se saapuu munuaisiin, missä se suodatetaan ja lopulta poistuu elimistöstä virtsan kautta.
Kreatiniini on toinen elimistön tuottama jäteaine. Sitä tuottavat lihakset normaalin toiminnan luonnollisena seurauksena. Elimistö suodattaa kreatiniinia myös verestä poistaakseen sen virtsan mukana.
Kun henkilöllä on munuaisongelmia, molempien aineiden arvot pyrkivät nousemaan.
Lue myös: Mikä on virtsan pH?
Miksi urea- ja kreatiniinivirtsatesti tehdään?
Urea- ja kreatiniinivirtsatestiä pyydetään, kun henkilöllä on uremiaoireita tai jos hänellä on munuaisten vajaatoiminta, jotta voidaan seurata hoidon tehokkuutta ja elimistön vastetta. Tätä tehdään jopa dialyysipotilailla.
Sitä voidaan suositella myös silloin, kun potilaalla on sairaus, joka voi edesauttaa munuaissairauden puhkeamiseen tai pahenemiseen, tai munuaisten toiminnan arviointiin potilailla, joilla on kroonisia sairauksia, kuten diabetes, korkea verenpaine ja kongestiivinen sydämen vajaatoiminta.
Se suoritetaan myös, jos suvussa esiintyy munuaisongelmia tai jos henkilöllä esiintyy tiettyjä oireita, mukaan lukien seuraavat:
- Virtsan väri on samea
- Ruokahalun menetys
- Virtsanpidätysongelmia
- Kipu tai polttelu virtsatessa
- Virtsan värin muutokset
- Toistuva virtsaaminen, jossa virtsan määrä vähenee huomattavasti
Toisaalta useimmat maksaan vaikuttavat sairaudet voivat vaikuttaa kreatiniinitasoihin. Siten, jos kyseessä on maksavaurio tai -sairaus, tämän aineen pitoisuus virtsassa voi laskea tai lisääntyä.
Miten urea- ja kreatiniinivirtsatesti suoritetaan?
Urea- ja kreatiniinitestiä voi pyytää osana ns. munuaisprofiilia. Se on myös osa täydellistä aineenvaihduntapaneelia, jossa elektrolyyttejä, mineraaleja, proteiineja ja glukoosia mitataan virtsasta.
Kreatiniini ja urea testataan sekä verestä että virtsasta. Jälkimmäisessä tapauksessa potilaan tulee kerätä kaikki eritteet 24 tunnin aikana ja säilyttää näyte jääkaapissa.
Mitään erityistä valmistelua ei vaadita. Kreatiniinin osalta henkilöä voidaan kuitenkin pyytää olemaan syömättä punaista lihaa 1 päivää ennen testiä.
Mitä tulokset kertovat?
Virtsan urean ja kreatiniinin normaaleina pidetyt arvot voivat vaihdella maan standardien mukaan tai jopa laboratorioittain, jopa kvantifiointitekniikan mukaan.
Normaali arvo vaihtelee 15-25 mg/kg potilaan painoa kohden 24 tunnin sisällä. Urean typpiarvot ovat yhteensä 12-20 grammaa, ja se erittyy 24 tunnissa.
Kreatiniiniarvot voivat olla alhaisemmat naisilla.
Kohonneet pitoisuudet voivat merkitä munuaisten toiminnan heikkenemistä. Muut vaikuttavat tekijät, kuten ikä, on kuitenkin otettava huomioon.
Yli 60-vuotiailla aikuisilla pitoisuus on hieman korkeampi.
Kohonnut virtsan urea
Tietyissä tilanteissa virtsan ureatyppitasot voivat olla kohonneet. Tämä voi viitata siihen, että maksassa metaboloituu suuri määrä ureatyppeä tai että munuaiset eivät toimi kunnolla.
Näiden tasojen lasku ei yleensä aiheuta huolta. Itse asiassa tämä on harvinaista, ja se voi johtua proteiinin puutteesta ruokavaliossa, imeytymishäiriöstä tai liiallisesta nesteytyksestä. Tähän löytyy kuitenkin myös muita syitä, kuten raskaus ja maksan vajaatoiminta.
Sellaisia olosuhteita, jotka voivat johtaa virtsan urean lisääntymiseen, ovat seuraavat:
- Elimistön kuivuminen
- Munuaisten vajaatoiminta
- Proteiinipitoinen ruokavalio
- Akuutti sydäninfarkti
- Sydämen vajaatoiminta
Lue myös: Syyt virtsan vaahtoamiseen – ja milloin on syytä hakea apua
Kun ureapitoisuus nousee, voi ilmetä toksisuutta, joka johtaa ureemiseen oireyhtymään tai uremiaan.
Korkea virtsan kreatiniinitaso
Korkea virtsan kreatiniinitaso voi olla tilapäinen tila, kuten raskaus, suuri proteiinin saanti, intensiivinen liikunta ja reaktio joihinkin lääkkeisiin. Se voi myös olla merkki sairaudesta, joka vaikuttaa munuaisten toimintaan:
- Bakteeri-infektiot
- Autoimmuunisairaudet (kuten punahukka)
- Sydämen vajaatoiminta
- Diabetes
Mitä tehdä, jos urea- ja kreatiniiniarvot muuttuvat?
Kun urea- ja kreatiniinivirtsatesti on suoritettu ja tulokset ovat tiedossa, lääkäri päättää noudatettavasta hoidosta.
Jos kyseessä on liikuntaan, ruokavalioon tai lääkitykseen liittyvä tilanne, henkilön tulee noudattaa lääkärin suosituksia. Toisaalta munuaisten vajaatoiminta on monimutkaisempi ongelma ja vaatii tieteidenvälistä arviointia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Casamen Anasi A. Prevalencia de alteraciones séricas de urea y creatinina en adultos mayores con síndrome metabólico, atendidos en el Centro de Salud “A” Amaguaña durante el periodo enero-diciembre 2017. Quito: Universidad Central del Ecuador, 2018.
- Estévez del Toro M, Chico Capote A, Jiménez Paneque R, et al. Supervivencia en pacientes cubanos con lupus eritematoso sistémico: influencia de las características iniciales de la enfermedad. Rev cubana med. 2008; 47(3). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232008000300003&lng=es.
- Iglesias P, Heras M, Díez J. Diabetes mellitus y enfermedad renal en el anciano. Nefrología (Madr.). 2014; 34(3): 285-292.
- Lagos A. Determinación de cistatina C e identificación de la relación con la creatinina sérica en el diagnóstico de insuficiencia renal en pacientes con diabetes mellitus tipo 2. Ambato – Ecuador: Universidad Técnica, 2017.
- Lou Arnal L, Campos Gutiérrez B, Cuberes Izquierdo M, et al. Prevalencia de enfermedad renal crónica en pacientes con diabetes mellitus tipo 2 atendidos en atención primaria. Nefrología (Madr.). 2010; 30(5): 552-556.
- Meyer T, Hostetter T. Uremia. N Engl J Med. 2007; 357: 1316-1325. DOI: 10.1056/NEJMra071313
- Ordóñez Sánchez J, Gallardo León J, Patiño Zambrano V, Alvarado Álvarez A. Nivel de creatinina en pacientes diabéticos hospitalizados en el área de clínica. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento. 2017; 4(1): 610-617.
- Rivas Liza L, Zavala Blas C. Niveles séricos de urea y creatinina en los pobladores adultos de 18-60 años de edad del Asentamiento Humano Virgen del Socorro – Parque Industrial – distrito La Esperanza – Trujillo. marzo del 2010”. Trujillo (Perú): Universidad Nacional, 2010.
- Rosado Barzola E, Ramos Villalobos M. Relación de valores de la urea y creatinina en los adultos mayores de la Casa Hogar San Martin de Porres. Lima: Universidad Norbert Wiener, 2019.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.