Sydämen katetrointi

Sydämen katetrointia käytetään verenkiertohäiriöiden diagnosoinnissa ja hoidossa. Se on normaalisti turvallinen toimenpide, mutta myös siinä on riskinsä. Tässä artikkelissa kerromme enemmän sydämen katetroinnista.
Sydämen katetrointi
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Lääkäreillä on käytössään laaja valikoima erilaisia toimenpiteitä, jotka ovat hyödyllisiä useiden sairauksien diagnosoinnissa ja hoidossa. Sydämen katetrointi on yksi niistä. Jatka lukemista mikäli haluat tietää siitä enemmän!

Sydämen katetrointi on kirurginen toimenpide. Joidenkin tutkimusten mukaan sen soveltamista on laajennettu viime vuosina. Toimenpiteessä ohut putki kuljetetaan verisuonten kautta sydämeen.

Tämä toimenpide tarjoaa erittäin tärkeää tietoa sydänlihaksen tilasta, sydämen eri osista sekä sitä ympäröivistä verisuonista. Se mahdollistaa erilaisten testien sekä näytteiden ottamisen. Toimenpiteen aikana sydäntä voidaan myös hoitaa erilaisilla lääkkeillä.

Mihin sydämen katetrointi on tarkoitettu?

Sydämen katetrointia voidaan soveltaa useiden sydän- ja verisuonisairauksien diagnosoinnissa ja hoidossa. Toimenpide on hyödyllinen seuraavien tilojen diagnosoinnissa:

Samaan aikaan voidaan myös arvioida, kuinka verisuonet ovat yhteydessä toisiinsa. Lisäksi se mahdollistaa sydämen sisäisen paineen tarkistamisen ja voi auttaa hoitamaan rytmihäiriöitä, angina pectorista ja läppävikoja.

Toimenpiteet, jotka voidaan suorittaa sydämen katetroinnin aikana

Viime kädessä sydämen katetrointi helpottaa myös useiden lääketieteellisten toimenpiteiden suorittamista, jotka voidaan tehdä samanaikaisesti:

  • Sepelvaltimon angiografia: Tässä toimenpiteessä käytetään varjoainetta, joka ruiskutetaan verenkiertojärjestelmään katetrin läpi. Elintä tarkkaillaan röntgensäteiden avulla.
  • Sydämen ablaatio: Tämä on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä johtumishäiriöiden hoidossa.
  • Hemodynaaminen arviointi ja ventrikulogrammi: Tämän avulla lääkärit voivat mitata painetta sydämen kammioiden sisällä ja mitata myös hapen aiheuttamaan painetta elimessä. Ventrikulogrammi näyttää, kuinka verta tulee ulos molemmista kammioista.
  • Angioplastia ja stentin asennus: Angioplastia on toimenpide, jolla pyritään lisäämään tukkeutuneen verisuonen kaliiperia. Stentti on metalliverkko, joka estää verisuonen romahtamisen uudelleen.
  • Sydämen biopsia: Tämä koostuu näytteen ottamisesta sydänkudoksesta myöhempää analysointia ja mikroskoopilla tutkimista varten.
  • Valvuloplastia: Tämä viittaa viallisen sydänläpän korjaamiseen.
  • Sydänlihaksen reikien sulkeminen ja muiden poikkeavuuksien korjaaminen.
Sydämen katetrointi

Sydämen katetrointiin valmistautuminen

Koska tämä on invasiivinen toimenpide, potilas tulee valmistella huolellisesti. Erikoislääkärin tehtävänä on antaa kaikki indikaatiot sydämen katetrointia edeltävinä päivinä. On suositeltavaa olla syömättä minkäänlaista ruokaa viimeisen 6-8 tunnin aikana ennen leikkausta.

Lisäksi on vältettävä kaikentyyppisiä nesteitä, mukaan lukien vesi, vähintään neljä tuntia etukäteen. Kaikki nämä toimenpiteet estävät anestesian vaikutuksista johtuvan oksentamisen.

Toisaalta on välttämätöntä ilmoittaa asiantuntijalle kaikista säännöllisesti käyttämistäsi lääkkeistä. Antikoagulantteja tulee välttää leikkausta edeltävinä päivinä, koska ne lisäävät verenvuotoriskiä.

Jotkut diagnostiset testit lisäävät tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutusten ilmenemistä.

Miten sydämen katetrointi suoritetaan?

Ennen sydämen katetroinnin aloittamista hoitotiimi todennäköisesti mittaa potilaan verenpaineen ja pyytää käymään vessassa, jotta potilaan virtsarakko olisi mahdollisimman tyhjä. He myös asettavat elektrodeja ja poistavat ihokarvat alueelta, johon katetri asetetaan.

Toimenpide tehdään yleensä leikkaussalissa, jossa on erilaisia ​​kuvantamislaitteita. Terveydenhuoltotiimi laskee potilaan erityisille paareille ja kiinnittää hänet erityisillä siteillä, jotta potilas ei pääse vahingossa putoamaan leikkauspöydältä. Kun potilas on asetettu leikkauspöydälle, asetetaan suonensisäinen letku, jonka kautta anestesia annostellaan.

On olemassa yleinen anestesia, jossa olet täysin unessa ja tietämätön mitä ympärilläsi tapahtuu. Osittaisessa anestesiassa, olet hereillä ja pystyt seuraamaan ohjeita. Kun potilas on anestesialääkkeen vaikutuksen alaisena, kirurgi tekee pienen viillon nivusiin, ranteeseen tai kaulaan siirtääkseen 1 tai 2 katetria, jotka ohjataan potilaan sydämeen.

Ensinnäkin on tarpeen turruttaa alue, johon katetri asennetaan. Tämän jälkeen haluttuun vesisuoneen tehdään pieni viilto, jonka kautta katetri voidaan ohjata verisuonen sisään.

Lopuksi muovisuojus asetetaan katetrin päälle. Toimenpiteen aikana lääkäri voi pyytää potilasta ottamaan erilaisia asentoihin tai kallistaa pöytää eri kulmiin. 

Leikkauksesta toipuminen

Toipuminen sydämen katetroinnista riippuu suoritetusta toimenpiteestä ja henkilön terveydentilasta. Yleisesti ottaen potilas viettää toipumishuoneessa useita tunteja.

Katetrin poistamiseen kuluva aika voi vaihdella useista tekijöistä. Jos viilto tehtiin nivusiin, sisäänvientilaite on jätettävä paikalleen 6-8 tunniksi. Erikoislääkäri on vastuussa näiden kappaleiden poistamisesta.

Katetrin poistamisen jälkeen lääkärin on kohdistettava alueelle painetta 10–15 minuutin ajan sekä asetettava puristussidos verenvuodon estämiseksi. Tämän ei kuitenkaan pitäisi rajoittaa potilaan liikkumista. Jos katetrointi tehtiin nivusista, jalka on pidettävä liikkumattomana 24 tuntia.

Riskit ja komplikaatiot

Vaikka tämä on erittäin turvallinen toimenpide ja sillä on korkea onnistumisprosentti, sen suorittamiseen liittyy useita riskejä. Itse asiassa Current Cardiology Reviews -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa akuutti munuaisvaurio määritellään yhdeksi sydämen katetroimisen komplikaatioista. Lisäksi se vaatii yleensä pidemmän sairaalahoidon.

Sydämen katetrointiin liittyvät riskit ovat seuraavat:

  • Verenvuoto
  • Verihyytymä
  • Epäsäännöllinen sydämen rytmi
  • Mustelmat
  • Sydämen tamponaatti
  • Hypotensio
  • Infektiot
Sydämen katetrointi sairaalassa.

Sydämen katetroinnin vasta-aiheet

Kuten kaikissa lääketieteellisissä toimenpiteissä, on useita tapauksia, joissa tämän toimenpiteen suorittamista ei suositella. Sydämen katetroinnin vasta-aiheet ovat suhteellisia, eli toimenpide voidaan suorittaa, kun hyödyt ovat riskejä suuremmat.

On kuitenkin oltava erittäin varovainen, koska komplikaatioiden todennäköisyys kasvaa. Tässä suhteessa suhteellisia vasta-aiheita ovat seuraavat:

  • Kuume
  • Koagulopatiat
  • Akuutti munuaisvaurio
  • Munuaisten vajaatoiminta
  • Hallitsemattomat rytmihäiriöt
  • Systeemiset infektiot
  • Hallitsematon verenpainetauti

Tehokas hoito ilman komplikaatioita

Sydämen katetrointi on nopea ja yksinkertainen toimenpide, joka on hyödyllinen useiden sairauksien diagnosoinnissa sekä hoidossa. Vaikka se on invasiivinen, valmisteluvaiheita on vähän, ja toipumisaika on useimmissa tapauksissa lyhyt.

On kuitenkin huomattava, että siihen liittyy useita riskejä, jotka vaihtelevat verenvuodosta munuaisvaurioihin. On suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen, jos sinulla on kysyttävää tai huolenaiheita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bangalore S, Barsness GW, Dangas GD, Kern MJ et al. Evidence-Based Practices in the Cardiac Catheterization Laboratory: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021 Aug 3;144(5):e107-e119.
  • Ram P, Horn B, Lo KBU, Pressman G, Rangaswami J. Acute Kidney Injury Post Cardiac Catheterization: Does Vascular Access Route Matter? Curr Cardiol Rev. 2019;15(2):96-101.
  • Kosova E, Ricciardi M. Cardiac Catheterization. JAMA. 2017 Jun 13;317(22):2344.
  • Aoun J, Hattar L, Dgayli K, Wong G, Bhat T. Update on complications and their management during transradial cardiac catheterization. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2019 Oct;17(10):741-751.
  • Yasumura K, Ueda Y. [Diagnostic cardiac catheterization]. Nihon Rinsho. 2016 Jun 20;74 Suppl 4 Pt 1:260-4.
  • Moustafa GA, Kolokythas A, Charitakis K, Avgerinos DV. Therapeutic Utilities of Pediatric Cardiac Catheterization. Curr Cardiol Rev. 2016;12(4):258-269.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.