Mikä on sydämen stressitesti?
Sydämen stressitesti on yksinkertainen, ei-invasiivinen testi, jolla arvioidaan kehon reaktio fyysiseen harjoitteluun. Yleisenä tavoitteena on tarkkailla kehon reaktiota ja tapaa, jolla keho sopeutuu fyysisen rasituksen tuomiin vaatimuksiin.
Tämän tyyppinen testi on yleistymässä, koska se antaa arvokasta tietoa ihmisen terveydentilasta sekä fyysisistä kyvyistä. Sydämen stressitesti suoritetaan sekä diagnostisiin että prognostisiin tarkoituksiin.
On suositeltavaa, että stressitesti tehdään ennen harjoittelurutiinin tai urheiluharjoituksen aloittamista. Olosuhteista riippuen liikunta ja / tai urheilu voivat lopulta pahentaa piileviä sairauksia tai luoda uusia.
Mikä on sydämen stressitesti?
Stressitesti on fyysinen kestävyystesti, jossa kehoa seurataan erilaisten liikuntaharjoitusten suorittamisen aikana. Tavoitteena on arvioida, miten sydän reagoi fyysiseen kuormitukseen.
Tätä testiä kutsutaan myös ergometriaksi. Monet sydänsairaudet ovat piileviä, kun henkilö on levossa. Ne voivat kuitenkin alkaa oireilla, kun kehon on työskenneltävä kovemmin. Liikunta voi simuloida tätä reaktiota.
Stressitestin avulla voidaan havaita onko henkilöllä sydänongelmia, tai sen avulla voidaan seurata potilasta, joka on jo saanut diagnoosin. Saadut tiedot auttavat ennustamaan sydämen suorituskykyä ja arvioimaan hoidon tehokkuutta, jos sellainen on olemassa.
Kenelle sydämen stressitesti on tarkoitettu?
Sekä täysin terveet ihmiset että ne, joilla on jo jokin sydänsairaus, voivat tehdä sydämen stressitestin. Tämä testi on hyödyllinen sepelvaltimotaudin tai rytmihäiriöiden diagnosoimisessa. Se auttaa myös määrittämään sydänkohtauksen tai vakavan sairauden riskitason. Se auttaa lisäksi määrittelemään, mikä harjoittelutaso on turvallinen kyseiselle yksilölle.
Yleensä lääkärit tilaavat tämän tyyppisen testin seuraavissa olosuhteissa:
- Kun ilmenee oireita siitä, että sydämen verenvirtaus on heikentynyt. Oireita voivat olla rintakipu, hengenahdistus, epäsäännöllinen syke, takykardia.
- Kun potilaalla on suuri riski sairastua sydänsairauteen. Tämä riski on korkeampi niillä, joilla on diabetes tai joiden suvussa on ollut sydänsairauksia.
- Patologian ja hoidon arviointi. Niillä, joilla on ollut sydänkohtaus, joille on tehty sydänleikkaus tai joille tehdään jonkinlainen sydänsairauksien hoito.
- Kun aloitat harjoitusohjelman. Testi mahdollistaa mahdollisen liikuntariskin arvioinnin.
Mitä sydämen stressitesti sisältää?
Stressitesti kestää noin tunnin, mukaan lukien siihen valmistautuminen. Ensimmäiseksi lääketieteen ammattilainen kiinnittää laastarit, ts. elektrodit, potilaan rintaan, käsivarsiin ja jalkoihin. Nämä kytkeytyvät johtimilla koneeseen, joka tuottaa elektrokardiogrammin.
Lisäksi asetetaan mansetti verenpaineen seuraamiseksi testin aikana. Ne, jotka eivät harjoittele säännöllisesti, saavat suonensisäisiä lääkkeitä. Myöhemmin potilas voi tuntea lämmöntunnetta kasvoissa, hengenahdistusta tai päänsärkyä.
Seuraavaksi potilas alkaa juosta juoksumatolla tai polkea kuntosalipyörää. Aluksi hitaasti, mutta vaikeusaste kasvaa vähitellen. Testihenkilökunta voi pyytää tutkittavaa hengittämään putken läpi testin aikana hengitystoiminnan arvioimiseksi.
Testi jatkuu ennalta asetetun tavoitteen saavuttamiseen asti tai kunnes oireita ilmenee, jotka estävät jatkokokeita. Testin jälkeen potilaan on pysyttävä paikallaan ja levättävä monitorien ollessa paikallaan. Lääkäri ilmoittaa, kun testi on valmis.
Huomioon otettavia asioita
Stressitestit ovat turvallisia, mutta niitä ei suositella raskaana oleville naisille. Vain hyvin harvoin ne johtavat komplikaatioihin, kuten matala verenpaine, rytmihäiriöt tai sydänkohtaus. Allergiset vasteet testissä käytetyille lääkkeille ovat hyvin harvinaisia.
Lääkärin tulee kertoa potilaalle, miten tämän tulisi valmistautua testiin. Yleensä testattavaa pyydetään käyttämään mukavia vaatteita ja kenkiä, sekä syömään vähemmän muutama tunti ennen testiä.
Kerro lääkärille tai terveydenhoitajalle kaikista ottamistasi lääkkeistä, koska jotkut lääkeaineet voivat vaikuttaa testituloksiin. Tämän tyyppinen testi edellyttää tietoon perustuvan suostumuslomakkeen allekirjoittamista ennen testin suorittamista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Montero, F. C., Peinado, P. B., & Zapico, A. G. (2002). Aplicación práctica de las pruebas de esfuerzo. Selección, 11(4), 202-209.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.