Twicor: polypilleri kolesterolin hoitoon
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza
Twicor on lääke, joka koostuu kahdesta eri vaikuttavasta aineesta. Se on lääke, joka auttaa säätelemään kolesterolia vähentäen LDL-kolesterolia eli huonoa kolesterolia.
Yksi Twicorin vaikuttavista aineista on rosuvastatiini, joka kuuluu statiinien ryhmään. Toinen vaikuttava aine on etsetimibi, joka vaikuttaa myös kolesteroliin. Twicorin molemmat yhdisteet voivat alentaa kolesterolia.
Miten Twicor toimii?
Tämä lääke on valmistettu säätelemään veren LDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksia. Lisäksi se lisää hyvän eli HDH-kolesterolin tasoa elimistössä.
Tämä lääke vaikuttaa alentamalla kolesterolia kahdella tavalla. Toisaalta se vähentää ruuansulatuskanavan kautta imeytyvän rasvan määrään. Tämän lisäksi se vaikuttaa elimistön omaan kolesterolin tuotantoon.
Korkea kolesterolitaso ei aiheuta oireita useimmille ihmisille. Siksi sinun on tarkistettava se säännöllisesti. Hoitamattomana se voi kerääntyä verisuonien seinämiin.
Nämä kolesterolikertymät päätyvät supistamaan verisuonia, mikä aiheuttaa verisuonisairauden, jota kutsutaan ateroskleroosiksi.
Joskus nämä vahingoittuneet suonet estävät verenkierron. Tällä tavalla se katkaisee verenkierron ja tässä tapauksessa sydän sekä aivot eivät saa tarvitsemaansa verta. Näin ollen myös hapen virtaaminen näihin elimiin katkeaa. Jos näin tapahtuu, se laukaisee sydänkohtauksen tai aivohalvauksen.
Twicor-hoidolla kolesterolitasot ovat hallinnassa ja sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riski pienenee. Voidaan sanoa, että tämä lääke vähentää osaltaan sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä.
Lue myös: Kärsitkö tietämättäsi korkeasta kolesterolista? Näiden oireiden avulla selvität sen!
Kenelle se sopii?
Tätä lääkettä käytetään tapauksissa, joissa henkilö ei pysty hallitsemaan kolesterolitasoja muuttamalla ruokavaliota. Twicor ei kuitenkaan ole lääke, joka auttaisi sinua laihduttamaan.
Suositeltu vuorokausiannos on yksi tabletti, ja voit ottaa sen milloin tahansa, mutta erillään aterioista. Älä unohda käydä säännöllisesti lääkärissäsi tarkistaaksesi kolesteroliarvosi.
Jos jostain syystä joudut lopettamaan Twicorin käytön, keskustele lääkärisi kanssa ennen lopettamista. Kun lopetat hoidon, kolesterolitasot voivat nousta.
Mahdolliset sivuvaikutukset
Lue myös: Vaikuttaako merenelävien kolesteroli veren rasva-arvoihin?
Lääkkeenä Twicor voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki tätä lääkettä käyttävät eivät kuitenkaan kärsi niistä samalla tavalla tai yhtä paljon.
Sivuvaikutusten esiintymistiheyden mukaan ne luokitellaan seuraavasti:
- Twicorin toistuvat haitalliset sivuvaikutukset: Yleisimmin esiintyviä mahdollisia sivuvaikutuksia ovat päänsärky, väsymys, lihaskipu ja kohonneet verensokeritasot. Voit myös kokea maha-suolikanavan ongelmia, kuten ripulia.
- Muut harvinaiset tai erittäin harvinaiset haittavaikutukset: Näitä ovat allergiset reaktiot, joihin liittyy kasvojen, huulten, kielen ja kurkun turvotusta. Rabdomyolyysi on vakavampi lihassairaus, jonka jotkin statiinien vaikuttavat aineet voivat tuottaa. Tämä haittavaikutus ilmenee kuumeen ja munuaissairauksien yhteydessä.
Lisäksi muita haittavaikutuksia, joita saatat kokea, liittyvät Stevens-Johnsonin oireyhtymään, joka on allerginen reaktio. Valitettasti se voi olla erittäin kohtalokas. Se oireilee haavaumina ja rakkuloina iholla, silmissä, suussa sekä sukuelinten alueella.
Twicor on hyvä vaihtoehto kolesterolin hoitoon
Twicor on hyvä vaihtoehto, kun muut hoidot eivät säätele kolesterolitasojasi. Sinun tulee kuitenkin aina noudattaa asiantuntijan ohjeita annoksen ja hoidon keston suhteen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Pérez Díaz, I., Sánchez Argaiz, M., & Sánchez Gómez, E. (2011). Posible rabdomiólisis mortal por rosuvastatina. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/j.farma.2010.12.001
-
Ramirez, A. (2010). Rosuvastatina. Circular Farmaceutica. https://doi.org/10.2165/11204600-000000000-00000
-
Ros, E. (2006). Doble inhibición del colesterol: papel de la regulación intestinal y hepática. Revista Española de Cardiología Suplementos. https://doi.org/10.1016/s1131-3587(06)75329-8
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.