Tongkat Ali -uute: ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Tongkat Ali saattaa nostaa testosteronitasoja, laskea stressiä ja parantaa kehon koostumusta. Kerromme myös sen muista hyödyistä, käytöstä ja mahdollisista sivuvaikutuksista.
Tongkat Ali -uute: ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Viimeisin päivitys: 14 tammikuu, 2022

Tongkat Ali, tieteelliseltä nimeltään Eurycoma longifolia, on puu. Sille on muitakin nimityksi alueesta riippuen: esimerkiksi indonesialaiset kutsuvat sitä nimellä Pasak Bumi, kun taas englanninkieliset USA:ssa, Kanadassa ja Australiassa käyttävät siitä imeä Longjack.

Tongkat Ali on kotoperäinen Kaakkois-Aasiassa, mutta Indonesiassa sen kanta on suurin. Sitä löytyy vähäisemmin Thaimaasta, Malesiasta, Vietnamista ja Laosista. Se voi kasvaa jopa 12 metrin korkeuteen 10–15 vuodessa. Se muuttuu punertavaksi täysikasvuisena.

Puun juuren katsotaan pitävän sisällään yhdisteitä, joita on käytetty jo vuosisatojen ajan lääkinnällisiin tarkoituksiin – muun muassa testosteronitason nostamiseen ja erektiohäiriön hoitamiseen. Tätä nykyä sitä saa uutteena ja kapseleina.

Tongkat Alin mahdolliset terveyshyödyt

Tätä kasvia käytetään kansanlääkinnässä joissakin Kaakkois-Aasian maissa hoitamaan kuumetta, malariaa ja miesten hedelmättömyyttä. Katsotaan nyt joitakin sen muita mahdollisia terveyshyötyjä.

Tongkat Ali nostaa testosteronitasoa ja parantaa hedelmällisyyttä

Therapeutic Advances in Urology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että testosteronitasot laskevat ikääntymisen, kemoterapian, kivestulehdusten, tiettyjen lääkkeiden ja esimerkiksi kroonisen alkoholismin ja uniapnean seurauksena.

Samassa tutkimuksessa selvisi, että alhaiset testosteronitasot voivat johtaa seksuaaliseen haluttomuuteen, erektiohäiriöön ja jopa hedelmättömyyteen. Lääketieteellisessä Andrología-lehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että Tongkat Ali saattaa nostaa testosteronitasoa.

Samoin 76 alhaisesta testosteronitasosta kärsivää vanhempaa miestä kattanut tutkimus ehdotti, että 200 milligrammaa Tongkat Ali -uutetta päivittäin yhden kuukauden ajan nostaa tämän hormonin pitoisuutta merkittävästi: 90 %.

Myös eläinkokeissa osoitettiin, että sen käyttö voi lisätä seksuaalista kiihottumista ja hoitaa erektiohäiriötä.

Tieteellinen näyttö viittaa myös siihen, että Tongkat Ali voi lisätä siittiöiden liikkuvuutta ja määrää, mikä parantaa miehen hedelmällisyyttä. Asian Journal of Andrology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 400 milligramman annos parantaa siittiöiden liikkuvuutta 44 %.

Tongkat Ali saattaa parantaa siittiöiden liikkuvuutta.
Tongkat Alilla tehdyt tutkimukset miesten hedelmällisyydestä paljastavat, että se saattaa parantaa siittiöiden liikkuvuutta.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 5 vinkkiä eturauhassyövän ehkäisyyn

2. Tongkat Ali laskee stressiä

Japanese Journal of Pharmacology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että Tongkat Ali toimii anksiolyyttinä eli se lievittää ahdistusoireita hiirillä. Tutkimuksessa havaittiin samat vaikutukset ihmisillä, mutta tästä tarvitaan lisää tutkimuksia.

Lisäksi 63:lla kohtalaisen stressaantuneella aikuisella tehty tutkimus havaitsi, että Tongkat Alin käyttö lisäravinteena 200 milligramman annoksena päivittäin vähensi stressihormoni kortisolin tasoa 16 %. Osallistujilla oli myös vähemmän ahdistusta.

3. Saattaa parantaa kehon koostumusta

Tongkat Ali on ergogeeninen apu — aine, joka pystyy parantamaan suorituskykyä urheilussa ja joka voi myös lisätä kehonmassaa. Tämä johtuu yleensä sen kvasinoideista, kemiallisista yhdisteistä, jotka tehostavat elimistön kykyä hyödyntää energiaa. Tämä auttaa vähentämään uupumusta ja parantamaan kestävyyttä.

Tutkimuksessa, joka kattoi 14 voimaharjoitteluohjelmaan osallistunutta miestä, havaittiin, että 100 milligrammaa Tongat Alia päivittäin lisää merkittävästi rasvatonta kehonmassaa ja rasvanpolttoa.

25 iäkkäämmällä miehellä tehdyssä tutkimuksessa puolestaan selvisi, että päivittäinen 400 milligramman annos Tongkat Alia johtaa lihasvoiman paranemiseen. Toinen, pyöräilijöillä tehty tutkimus taas tuli siihen johtopäätökseen, että kyseistä kasvia sisältävä juoma ei paranna suorituskykyä eikä voimaa, vaan sen vaikutus on samankaltainen kuin vedellä.

Huomioitavaa ja Tongkat Alin sivuvaikutukset

Tongkat Alin käyttö on johtanut sivuvaikutuksiin ihmisillä, mutta tutkimustietoa on niukasti. Lisäksi Food and Chemical Toxicology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että kyseisen juuren elohopeapitoisuus on 26 % suositeltua korkeampi.

Tämän vuoksi se voi aiheuttaa elohopeamyrkytyksen. Joitakin myrkytysoireita ovat mielialanmuutokset sekä muisti- ja motoristen taitojen ongelmat.

Tutkimuksia ei ole tehty lapsilla, raskaana olevilla eikä imettävillä naisilla. Tästä syystä emme voi varmuudella tietää, onko sen käyttö turvallista näille väestöryhmille.

Tongkat Ali on Kaakkois-Aasian kotoperäinen kasvi.
Tongkat Alin elohopeapitoisuus saattaa olla kohonnut, joten sen täydestä turvallisuudesta ei ole tietoa, ja lisäksi tämän raskasmetallin sivuvaikutuksia on tutkittava lisää.

Tongkat Ali – annostus ja suosituksia

Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 300 milligramman annos Tongkat Alia saattaa olla turvallinen päivittäisessä käytössä. Samoin Molecules ja Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -lehdissä julkaistuissa tutkimuksissa selvisi, että aikuisten on turvallista ottaa jopa 1,2 grammaa tämän kasvin uutetta.

Missään tutkimuksissa ei kuitenkaan ole tarkasteltu sen pitkäaikaista käyttöä, joten sen käytöstä tältä osin ei ole varmuutta.

Erektiohäiriö ja hedelmättömyys

Tämä Kaakkois-Aasian kotoperäinen kasvi voi yltää jopa 12 metrin korkeuteen. Sen juurta käytetään lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Tongkat Alia käytettiin vuosisatojen ajan tämän seudun kansanlääkinnässä kuumeen ja malarian, erektiohäiriön ja miehen hedelmättömyyden hoidossa.

Tutkimuksista selviää, että se nostaa tehokkaasti testosteronitasoja, minkä vuoksi se voi auttaa hoitamaan impotenssia ja hedelmättömyyttä. Muita tutkimuksissa todettuja hyötyjä ovat stressin väheneminen ja parempi kehon koostumus.

Tongkat Alin käyttäminen lisäravinteina ja uutteina on enimmäkseen turvallista, mutta se saattaa olla haitaksi korkean elohopeapitoisuutensa vuoksi. Se ei sovi lapsille, raskaana oleville eikä imettäville naisille.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Pieni penis: onko koolla oikeasti väliä?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Pieni penis: onko koolla oikeasti väliä?

Pieni penis aiheuttaa huolta monelle miehelle. Tämä epävarmuus johtuu periaatteessa vain yhdestä syystä: kulttuurisista paineista. • McBride, J. A., Carson, C. C., 3rd, & Coward, R. M. (2016). Testosterone deficiency in the aging male. Therapeutic advances in urology, 8(1), 47–60. https://doi.org/10.1177/1756287215612961
 • George, A., & Henkel, R. (2014). Phytoandrogenic properties of Eurycoma longifolia as natural alternative to testosterone replacement therapy. Andrologia, 46(7), 708–721. https://doi.org/10.1111/and.12214
 • Tambi, M. I., Imran, M. K., & Henkel, R. R. (2012). Standardised water-soluble extract of Eurycoma longifolia, Tongkat ali, as testosterone booster for managing men with late-onset hypogonadism?. Andrologia, 44 Suppl 1, 226–230. https://doi.org/10.1111/j.1439-0272.2011.01168.x
 • Ang, H. H., Cheang, H. S., & Yusof, A. P. (2000). Effects of Eurycoma longifolia Jack (Tongkat Ali) on the initiation of sexual performance of inexperienced castrated male rats. Experimental animals, 49(1), 35–38. https://doi.org/10.1538/expanim.49.35
 • Ismail, S. B., Wan Mohammad, W. M., George, A., Nik Hussain, N. H., Musthapa Kamal, Z. M., & Liske, E. (2012). Randomized Clinical Trial on the Use of PHYSTA Freeze-Dried Water Extract of Eurycoma longifolia for the Improvement of Quality of Life and Sexual Well-Being in Men. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2012, 429268. https://doi.org/10.1155/2012/429268
 • Tambi, M. I., & Imran, M. K. (2010). Eurycoma longifolia Jack in managing idiopathic male infertility. Asian journal of andrology, 12(3), 376–380. https://doi.org/10.1038/aja.2010.7
 • Ang, H. H., & Cheang, H. S. (1999). Studies on the anxiolytic activity of Eurycoma longifolia Jack roots in mice. Japanese journal of pharmacology, 79(4), 497–500. https://doi.org/10.1254/jjp.79.497
 • Talbott, S. M., Talbott, J. A., George, A., & Pugh, M. (2013). Effect of Tongkat Ali on stress hormones and psychological mood state in moderately stressed subjects. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 10(1), 28. https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-28
 • Khanijo, T., & Jiraungkoorskul, W. (2016). Review Ergogenic Effect of Long Jack, Eurycoma Longifolia. Pharmacognosy reviews, 10(20), 139–142. https://doi.org/10.4103/0973-7847.194041
 • Joint Conference of BASEM and BASES. (2003). British Journal of Sports Medicine, 37(5), 464–470. https://doi.org/10.1136/bjsm.37.5.464
 • Henkel, R. R., Wang, R., Bassett, S. H., Chen, T., Liu, N., Zhu, Y., & Tambi, M. I. (2014). Tongkat Ali as a potential herbal supplement for physically active male and female seniors–a pilot study. Phytotherapy research : PTR, 28(4), 544–550. https://doi.org/10.1002/ptr.5017
 • Ooi, F. K., Singh, R., Sirisinghe, R. G., Ang, B., & Jamalullail, S. (2001). Effects of a herbal ergogenic drink on cycling performance in young cyclists. Malaysian journal of nutrition, 7(1), 33–40.
 • Ang, H. H., & Lee, K. L. (2006). Contamination of mercury in tongkat Ali hitam herbal preparations. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association, 44(8), 1245–1250. https://doi.org/10.1016/j.fct.2006.01.014
 • Rehman, S. U., Choe, K., & Yoo, H. H. (2016). Review on a Traditional Herbal Medicine, Eurycoma longifolia Jack (Tongkat Ali): Its Traditional Uses, Chemistry, Evidence-Based Pharmacology and Toxicology. Molecules (Basel, Switzerland), 21(3), 331. https://doi.org/10.3390/molecules21030331
 • Li, C. H., Liao, J. W., Liao, P. L., Huang, W. K., Tse, L. S., Lin, C. H., Kang, J. J., & Cheng, Y. W. (2013). Evaluation of Acute 13-Week Subchronic Toxicity and Genotoxicity of the Powdered Root of Tongkat Ali (Eurycoma longifolia Jack). Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2013, 102987. https://doi.org/10.1155/2013/102987