Logo image
Logo image

Toimenpiteet COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi

3 minuuttia
Tehokkaimmat toimenpiteet COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi ovat käsienpesu ja pysyminen poissa tartuntalähteistä. Jos epäilet saaneesi tartunnan tai olet epävarma oireistasi, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen tai päivystävään viruspuhelimeen.
Toimenpiteet COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Olemme todistamassa koronavirusepidemiaa, joka tunnetaan myös nimellä COVID-19. Joulukuusta 2019 lähtien, jolloin Kiinassa havaittiin ensimmäiset tapaukset, virus on levinnyt nopeasti lähes koko maapallolle.

Ihmiset ovat hyvin peloissaan tilanteen vuoksi. Monet ovat jääneet kotiin “itsekaranteeniin” tartunnan pelossa, ja jotkut menevät ulos hengityssuojain kasvoillaan. Joissakin maissa ja kaupungeissa terveysviranomaiset ovat määränneet kansalaisensa kotikaranteeniin, tai sitä ainakin suositellaan.

Tästä viruksesta leviää myös väärää tietoa. On yhä vaikeampaa erottaa ​​valheet ja totuudet toisistaan. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet, tartunta-aika, tartuntaväylät ja muu informaatio on monilta osin niin sanotusti saastunutta ja täynnä huhuja.

COVID-19 on virus, joka tarttuu läheisessä kontaktissa ihmisten välillä pisaratartuntana, joita pääsee kehon ulkopuolelle yskän ja aivastusten kautta. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat oikeat toimenpiteet COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi.

Ensimmäinen toimenpide COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi: vältä tartuntavyöhykkeitä

Vaikka virus on nyt levinnyt käytännöllisesti katsoen koko maapallolle, joillakin alueilla tartuntojen esiintyvyys on korkeampi kuin muilla. Nämä ovat ns. riskialueita, joissa oleskellessa tartunnan saaminen on todennäköisempää. Näistä alueista voimme mainita esimerkiksi Pohjois-Italian.

Tärkeintä on siis pysyä tartunnan saaneiden ihmisten ulottumattomissa. Vaikka se tuntuukin yksinkertaiselta, ei se sitä ole. COVID-19 -viruksen itämisaika on keskimäärin 6 päivää, eli vaikka henkilö olisi saanut tartunnan, hän ei välttämättä huomaa sen oireita kuin vasta useamman päivän kuluttua. Jotkut ihmiset taas eivät oireile mitenkään, vaikka he ovatkin saaneet tartunnan.

Näin ollen onkin käytännössä katsoen väistämätöntä, että monet terveet ihmiset ovat kontaktissa sairastuneiden ihmisten kanssa, jotka eivät vielä ole tietoisia tartunnastaan. Siksi on tärkeää sekä itsemme että muiden ihmisten kannalta, että pysyttelemme poissa tartuntavyöhykkeiltä ja pidämme niin sanotun “turvaetäisyyden” terveiltäkin vaikuttaviin ihmisiin.

Tämän vuoksi monet massatapahtumat ja pienemmätkin kokoontumiset onkin nyt peruutettu eri puolilla maailmaa. Jokaisen yrityksen ja tapahtumajärjestäjän on arvioitava tilanne omalla kohdallaan ja kuunneltava viranomaisten ohjeistusta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Suosituksia koronavirustartunnan välttämiseksi

Some figure

Ensimmäinen keino COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi on pysyttäytyä tartunnan saaneiden ihmisten ulottumattomissa.

Turvaetäisyys

Tutkijoiden mukaan virus voi kulkea noin metrin matkan. Siksi on suositeltavaa olla vähintään yhden metrin päässä muista ihmisistä, oli heillä oireita tai ei. Italiassa tämä toimenpide on nyt standardi.

Jatka lukemista: Koronaviruksen oireet: mitä meidän tulee tietää?

COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi kädet on pestävä usein ja perusteellisesti

Käsienpesu on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä minkä tahansa tartunnan torjumiseksi. Tämä on erityisen tärkeää kun olemme käyneet vessassa tai kun olemme aivastaneet, niistäneet tai yskineet. Ja tietenkin silloin, jos olemme olleet yhteydessä johonkuhun sairastuneeseen. Vaikka saippua ja vesi riittävät, myös desinfiointiaineita voidaan käyttää.

Kun aivastamme tai yskimme, on ehdottoman tärkeää peittää nenä ja suu. Tähän tulee käyttää kertakäyttöistä paperinenäliinaa tai vaikkapa WC-paperia. Ja sitten pestään kädet perusteellisesti.

Some figure

COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi kädet tulee pestä perusteellisesti.

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Jos olet ollut kosketuksissa tartunnan saaneeseen henkilöön ja sinulla on oireita, älä epäröi ottaa yhteyttä terveydenhuoltopalveluihin. Koronavirustartunnan tavallisimpia oireita ovat yskä, aivastelu, hengenahdistus ja kuume.

Muista kuitenkin, että terveydenhuoltopalveluihin tulee tällä hetkellä paljon yhteydenottoja. Siksi akuuteimmat ja varmat tartuntatapaukset ovat prioriteetteja, eikä kaikkia epävarmoja tai vaarattomia tapauksia voida välttämättä hoitaa tai edes ottaa vastaan.

Elintarvikkeiden käsittelyssä tai eläinten hoidossa ei ole erityisiä varotoimenpiteitä. On kuitenkin tärkeää pysyä ajan tasalla COVID-19 -virusta koskevissa uutisissa, sillä uusia toimenpiteitä, suosituksia ja määräyksiä annetaan päivittäin.

Tehokkaimmat toimenpiteet COVID-19 -virustartunnan torjumiseksi

Kuten olemme yllä kertoneet, parhaat toimenpiteet ovat tiheä ja perusteellinen käsienpesu sekä pysyminen vahvistettujen tartunta-alueiden ulkopuolella. Jos huomaamme henkilön jolla on virusoireita, kuten esimerkiksi yskää tai kuumetta, on parasta pysytellä hänestä vähintään metrin päässä.

Älä epäröi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos sinulla on oireita ja uskot saaneesi tartunnan. Ja toisaalta, jos epäilet tartuntaa omalla kohdallasi, pysy erossa muista ihmisistä välttääksesi tartuttamasta heitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Prevención y tratamiento Novel Coronavirus (2019-nCoV) | CDC. (n.d.). Retrieved March 11, 2020, from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/prevention-sp.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fabout%2Fprevention-treatment-sp.html
  • Comunicado n°26 – Nuevas medidas preventivas para contrarrestar la propagación del covid-19 – Institucional / Comunicados – Universidad EAFIT. (n.d.). Retrieved March 11, 2020, from http://www.eafit.edu.co/medidas-preventivas-covid-19
  • Actualización de medidas de prevención ante el COVID-19 – SEMES. (n.d.). Retrieved March 11, 2020, from https://www.semes.org/semes-divulgacion/actualizacion-de-medidas-de-prevencion-ante-el-covid-19/
  • Información sobre el nuevo coronavirus | Universidad de Salamanca. (n.d.). Retrieved March 11, 2020, from https://www.usal.es/informacion-sobre-el-nuevo-coronavirus

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.