Keittiösienten desinfiointi: 5 vinkkiä

Vaikka niiden lika ei välttämättä ole näkyvää, keittiösienet ovat oikeita pesiä mahdollisesti haitallisille mikro-organismeille. Nyt kerromme helpoista konsteista näiden sienten desinfiointiin.
Keittiösienten desinfiointi: 5 vinkkiä

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiedätkö, miksi keittiösienten desinfiointi on muistettava tehdä säännöllisesti?

Keittiösienet keräävät massiivisia määriä haitallisia mikro-organismeja. Itse asiassa joidenkin tutkimusten mukaan keittiösienet ovat eräitä kaikkein saastuneimmista kodin välineistä ja esineistä – jopa kylpyhuonetta pahempia.

Mistä tämä sitten johtuu? Siitä, että kosteus ja ruoanjämät luovat sieneen ympäristön, joka on loistava monien taudinaiheuttajien lisääntymiselle.

Siksi on tärkeää tietää hyvistä desinfioinitimenetelmistä, ja keittiösienten desinfiointi tulisi oikeastaan suorittaa joka päivä. Nyt kerromme viidestä keinosta pitää sienet puhtaampina, jotta voisit välttää terveyshaittoja kotonasi.

Miksi keittiösienten bakteerit ovat haitaksi?

Näitä sieniä käytetään Suomessa pääasiassa pesualtaan ja pannujen hankaamiseen, mutta joissakin maissa niillä pestään myös ruokailuvälineet.

Keittiösienet ovat hyvin likaisia kosteuden ja pienten repeämien vuoksi, ja siten ne ovat täydellisiä bakteerien koteja esimerkiksi  E. coli-, salmonella- ja kampylobakteereille. Nämä lisääntyvät erittäin nopeasti keittiösienessä, ja ne voivat elää jopa kaksi viikkoa.

Kun käytät sientä keittiövälineiden pesemisessä, moni mikro-organismi pääsee leviämään ja lisäämään tulehdusriskiä.

Onneksi sienten vaihtaminen säännöllisesti ja muutama hygienianeuvo riittävät.

Keittiösienten desinfiointi

Vaikka desinfiointi onkin tehokasta, nämä sienet tulisi silti vaihtaa noin kahdesti kuukaudessa. Vaikka ne näyttäisivät olevan ihan OK, niissä saattaa olla runsaasti haitallisia bakteereja. Seuraavat viisi keinoa ovat aina toimivia sienten desinfioimiseksi.

1. Etikka

keittiösienten desinfiointi etikalla

Tämä neste saa aikaan happoisuutta, joka helpottaa monen bakteerin ja jätteen poistamista.

Etikka on yksi parhaista luontaistuotteista keittiösienten desinfiointiin. Koska siinä on runsaasti orgaanisia happoja, se muuttaa mikro-organismien lisääntymiseen tarpeellista ympäristöä. Se myös poistaa hajut ja rasvan.

Miten sitä käytetään?

 • Keitä kupillinen vettä.
 • Sekoita vesi kupilliseen etikkaa.
 • Liota sientä seoksessa noin 20 minuutin ajan.
 • Purista sientä helpottaaksesi lian poistamista.
 • Huuhtele halutessasi sieni vielä saippualla ja vedellä.

2. Astianpesuaine

Nestemäinen astianpesuaine desinfioi sieniä, ja syvällisempään puhdistukseen on parasta käyttää kiehuvaa vettä.

Miten sitä käytetään?

 • Laimenna ruokalusikallinen astianpesuainetta kulhollisessa kiehuvaa vettä.
 • Liota sientä seoksessa (varo, että ihosi ei pala!).
 • Noin 20 minuutin kuluttua huuhtele sieni ja poista jätteet.

3. Mikroaaltouuni

mikroaaltouuni

Tämä laite on avuksi keittiösienten desinfioinnissa siksi, että se saa aikaan korkean lämpötilan.

Mikroaaltouuni auttaa poistamaan taudinaiheuttajia sienissä, sillä korkea lämpötila muuttaa kosteaa ympäristöä ja estää siten mikro-organismeja lisääntymästä.

Miten tämä tehdään?

 • Huomioi aivan ensin, että jotkut sienet voivat sulaa korkeissa lämpötiloissa, jos ne on valmistettu tekokuiduista. Siten on parasta ennen tätä käsittelyä liottaa keittiösientä kulhossa, jossa on vettä ja etikkaa.
 • Laita kulho sitten mikroaaltouuniin kahdeksi minuutiksi.
 • Jos sieni haisee pahalta, tämä käsittely poistaa hajut hetkessä.

Ole varovainen, kun otat kulhon mikrosta, jotta et polta ihoasi.

4. Sitruunamehu

Vaikka sitruunamehu ei ole tehokkain desinfiointiaine, se on kuitenkin hyvä apu silloin, kun ei ole muuta vaihtoehtoa. Se on luonnollinen ja bakteereja torjuva hoito, joka auttaa desinfioimaan pintoja ja tavaroita.

Jos huomaat keittösienten muuttuneen likaisiksi ja haiseviksi, voit siis kokeilla myös sitruunamehun tehoa.

Miten tämä tehdään?

 • Purista mehu useammasta sitruunasta ja kaada neste kuumaan veteen.
 • Liota sieniä mehussa 20 minuutin ajan.
 • Huuhtele ne sitten kylmällä vedellä ja nestesaippualla.

5. Teepuuöljy

teepuuöljy

Mikrobeja torjuvien ominaisuuksiensa ansiosta tämä öljy saattaa olla hyvä apu bakteerien kasvun rajoittamiseksi.

Vaikka kyseinen tuote tunnetaankin hoitavana, se on tehokas apu myös silloin, kun halutaan poistaa mikro-organismeja erilaisilta pinnoilta. Se pystyy jopa poistamaan pahoja hajuja.

Miten tämä tehdään?

 • Laita 15-20 pisaraa teepuuöljyä kupilliseen kiehuvaa vettä.
 • Liota sientä seoksessa 20 minuutin ajan.
 • Huuhtele ja väännä sientä, jotta saat jätteet kunnolla pois. Jos sieni näyttää edelleen likaiselta, puhdista se saippualla.

Nyt tiedät, että keittiösienet kannattaa desinfioida säännöllisesti. Tähän tarkoitukseen kannattaa kokeilla näitä helppoja kotiniksejä, joista moni on myös täysin luonnollinen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kotihoitokeinot keittiön ja kylpyhuoneen hajuihin
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kotihoitokeinot keittiön ja kylpyhuoneen hajuihin

Mikä avuksi kylpyhuoneen hajuihin? Pääset niistä eroon helposti muutamalla vinkillä. Kokeile näitä kotihoitokeinoja pitääksesi huoneet raikkaan tuo...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9
 • Erdogrul, Ö., & Erbilir, F. (2000). Microorganisms in Kitchen Sponges. Internet Journal of Food Safety.
 • Wolde, T., & Bacha, K. (2016). Microbiological Safety of Kitchen Sponges Used in Food Establishments. International Journal of Food Science. https://doi.org/10.1155/2016/1659784
 • Rossi, E. M., Scapin, D., Grando, W. F., & Tondo, E. C. (2012). Microbiological Contamination and Disinfection Procedures of Kitchen Sponges used in Food Services. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2012.37129
 • Speirs, J. P., Anderton, A., & Anderson, J. G. (1995). A study of the microbial content of the domestic kitchen. International Journal of Environmental Health Research. https://doi.org/10.1080/09603129509356839

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.