Toimenpiteestä johtuvat ennenaikaiset vaihdevuodet

Tässä artikkelissa kerromme, mitä toimenpiteestä johtuvat ennenaikaiset vaihdevuodet tarkoittavat, miksi näin tapahtuu, mitkä ovat oireet ja seuraukset sekä hoitovaihtoehdot.
Toimenpiteestä johtuvat ennenaikaiset vaihdevuodet
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 17 maaliskuuta, 2023

Toimenpiteestä johtuvat ennenaikaiset vaihdevuodet on prosessi, joka tapahtuu naisilla munasarjojen poistoleikkauksen jälkeen. Se on samanlainen kuin luonnollisesti tapahtuva menopaussi, mutta se tapahtuu hedelmällisessä iässä oleville naisille.

Tämän seurauksena kehossa tapahtuu joitakin muutoksia, jotka ilmenevät erilaisina oireina:

 • Kuumat aallot
 • Hikoilu
 • Ärtyneisyys
 • Unihäiriöt

Vaihdevuodet ovat luonnollinen prosessi kehossa

Vaihdevuodet tai menopaussi on prosessi, jonka kaikki naiset käyvät läpi. Se liittyy munasarjan toiminnan päättymiseen ja sukupuolihormonitasojen asteittaiseen laskuun.

Vaihdevuosien alkamisikä vaihtelee henkilöstä toiseen. Joillakin naisilla ne alkavat noin 45-vuotiaana ja voivat jatkua useiden vuosien ajan.

Tänä aikana tunnistetaan kolme vaihetta:

 • Premenopaussi: Ensimmäiset oireet ilmaantuvat munasarjojen toiminnan vähenemisen vuoksi.
 • Perimenopaussi: Ominaista kuukautisten lopullinen päättyminen.
 • Postmenopaussi: Esiintyy erilaisia oireita, jotka kaikki liittyvät estrogeenitason laskuun.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat nauttia tästäkin: Vaihdevuosien aiheuttamat hormonaaliset muutokset

Mitä toimenpiteestä johtuvat ennenaikaiset vaihdevuodet tarkoittavat

Toimenpiteestä johtuvat ennenaikaiset vaihdevuodet eivät esiinny luonnollisista syistä. Ne voivat tapahtua missä iässä tahansa, eli naisilla, jotka ovat hedelmällisessä iässä.

Tämä on seurausta munasarjojen poistoleikkauksesta. Kyseinen poisto voi olla tarpeen useista syistä, kuten:

Jos taas suoritetaan kohdunpoisto, mutta munasarjat (yksi tai molemmat) jäävät jäljelle, nainen saa luonnolliset vaihdevuodet luonnollisessa iässä. Toisin sanoen kohdunpoiston jälkeen kuukautiset loppuvat, mutta munasarjojen toiminta sallii estrogeenin tuotannon jatkumisen.

On syytä selventää, että joskus molemmat munasarjat joudutaan poistamaan yhdessä kohdunpoiston kanssa  toimenpiteenä syövän ehkäisemiseksi. Toisin sanoen terveet munasarjat poistetaan. Tutkimusten mukaan tämä voi tapahtua 40-55 prosentissa tapauksista.

Toimenpiteestä johtuvat ennenaikaiset vaihdevuodet tapahtuvat, kun munasarjat poistetaan hedelmällisessä iässä.
Hysterektomia on kohdunpoisto. Ooforektomia on munasarjojen poisto. Molemmat leikkaukset voidaan tehdä yhdessä, jos lääkäri näkee sen tarpeelliseksi.

Toimenpiteestä johtuvien ennenaikaisten vaihdevuosien oireet

Kun munasarjat on poistettu, oireita alkaa ilmaantua. Ja vaikka ne ovat samanlaisia kuin ne, joita esiintyy kun prosessi tapahtuu luonnollisesti iän myötä, toimenpiteestä johtuvissa vaihdevuosissa jotkut ilmaantuvat heti leikkauksen jälkeisestä päivästä alkaen.

Vaihdevuosioireet, jotka voivat ilmaantua välittömästi, ovat mm. seuraavat:

 • Huimaus
 • Masennus
 • Ärtyneisyys
 • Päänsärky
 • Kuumat aallot
 • Unihäiriöt
 • Ahdistus ja hermostuneisuus
 • Liiallinen hikoilu (hyperhidroosi)

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin artikkelin: 7 tekijää, jotka voivat aikaistaa vaihdevuosia

Toimenpiteestä johtuvien ennenaikaisten vaihdevuosien seuraukset

Vähitellen toimenpiteestä johtuvilla ennenaikaisilla vaihdevuosilla on muita seurauksia, koska estrogeenitasot laskevat. Kuten luonnollistenkin vaihdevuosien tapauksessa, seuraavien  sairauksien riski kasvaa:

Osteoporoosi

Vaikka estrogeeni ja progesteroni ovat tärkeimpiä naissukupuolihormoneja, ne liittyvät myös muihin kehon toimintoihin. Niillä on vaikutusta esimerkiksi luustoon.

Kun hormonien taso laskee, luut muuttuvat hauraammiksi, mikä lisää murtumien riskiä. Tutkimusten mukaan on muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat osteoporoosin puhkeamiseen, kuten sukuhistoria, kalsiumin saanti, fyysinen aktiivisuus, liikalihavuus ja tupakointi.

Lisääntynyt kolesteroli ja sydän- ja verisuonitautien riski

Estrogeeni liittyy myös läheisesti kolesteroliin. Näin ollen, kun tämän hormonin tasot nousevat, kokonaiskolesterolin ja LDL:n (huono kolesteroli) tasot laskevat.

Tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa ennenaikaisten vaihdevuosien myötä. Ilmenee sairauksia, kuten ateroskleroosia, sekä aivohalvauksen ja sydäninfarktin riski kasvaa.

Vähentynyt seksuaalinen halu

Tutkimuksen tulosten mukaan naisilla, joilla on toimenpiteestä johtuvat ennenaikaiset vaihdevuodet, frigiditeetin (HSDD) esiintyvyys on suurempi.

Emättimen kuivuus

Toinen estrogeenitasojen laskusta johtuva seuraus on, että emättimestä tulee vähemmän kostea. Jopa sen pH muuttuu, mikä vaikuttaa myös emättimen mikrobiotaan.

Muut muutokset kehossa

Edellä mainittujen lisäksi alhainen estrogeeni muuttaa kollageenin ja elastiinin tasoja, eli niiden tuotanto vähenee. Tämän seurauksena iho menettää kosteutta ja kiiltoa, mikä lisää ryppyjä. Samoin kynnet voivat haurastua, ja hiustenlähdön mahdollisuus kasvaa.

Tunne-elämän häiriöt ja masennus

Vaihdevuosien vuoksi naiset ovat alttiimpia kärsimään mielialahäiriöistä ja erilaisista psykologisista ongelmista, mukaan lukien masennus, ahdistus, ärtyneisyys, hermostuneisuus, muistinmenetys ja keskittymiskyvyn heikkeneminen.

Toimenpiteestä johtuvien ennenaikaisten vaihdevuosien hoito

Edellä mainitut häiriöt voivat vaikuttaa merkittävästi naisen elämänlaatuun. Siksi tällaisten oireiden ja seurausten vähentämiseksi, välttämiseksi tai estämiseksi käytetään erilaisia hoitoja.

Kun oireet vaikuttavat elämänlaatuun, aloitetaan lääkehoito. Myös silloin, kun tulevien komplikaatioiden riski on lisääntynyt.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Perimenopaussin oireet ja hoito

Hormonikorvaushoito

Hormonikorvaushoito pyrkii kompensoimaan hormoneja, joita munasarjat normaalisti tuottaisivat. Hoito voidaan suorittaa eri tavoin, joko laastareilla tai suun kautta.

Nämä korvaavat hormonit auttavat vähentämään oireita, suojaamaan osteoporoosilta ja ehkäisemään sydän- ja verisuoniongelmia. Ne vähentävät myös kuumien aaltojen tiheyttä ja voimakkuutta, kollageenin menetystä ja emättimen kuivuutta.

Hormonikorvaushoidon katsotaan kuitenkin sisältävän tiettyjä riskejä. Jotkut tutkimukset osoittavat, että se voi lisätä aivohalvauksen, laskimotromboembolisen sairauden ja rintasyövän riskiä.

Muut farmakologiset hoidot

Muut hoidot, sekä vaihtoehtoiset että hormonikorvaushoitoa täydentävät, sisältävät seuraavia vaihtoehtoja:

 • Kalsium- ja D-vitamiinilisät osteoporoosin ehkäisyyn.
 • Masennuslääkkeet ja epilepsialääkkeet kuumia aaltoja ja ahdistusta vastaan.
 • Verenpainelääkkeet kehittyvän verenpainetaudin yhteydessä.

Fytoterapia

Fytoterapiahoidossa käytetään eri kasvilajien uutteita, kuten musta cohosh, soijapapu, puna-apila, punaviiniköynnös, oliivinlehti ja valkosipuli.

Niillä voi olla antioksidanttisia, sydäntä suojaavia ja hermostoa suojaavia vaikutuksia, mikä auttaa lievittämään tuki- ja liikuntaelimistön häiriöitä, muistinmenetystä ja kuumia aaltoja. Tutkimusten mukaan jotkut kasvit ovat osoittaneet tehoa tiettyjen oireiden lievittämisessä.

Tältä osin tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimusta.

Terveelliset elämäntavat

Lopuksi suositellaan terveellisiä elämäntapoja, runsaasti kalsiumia sisältävää ruokavaliota, säännöllistä liikuntaa, terveen painon ylläpitämistä, kohtuullista auringonottoa (D-vitamiinitason ylläpitämiseksi) sekä tupakoinnin ja liiallisen alkoholin välttämistä.

Et ole yksin, jos olet käynyt läpi toimenpiteestä johtuvat ennenaikaiset vaihdevuodet

Joillekin naisille voi olla vaikeaa selviytyä toimenpiteestä johtuvien ennenaikaisten vaihdevuosien seurauksista, koska ne vaikuttavat heidän seksielämäänsä ja terveyteensä. Ulkopuolinen apu on arvokasta näissä olosuhteissa.

Ensinnäkin on perhe, kumppani ja ystävät. Lisäksi on hyvä tietää, että on olemassa myös tukiryhmiä, ihmisiä, jotka ovat kokeneet saman tilanteen ja jotka kokoontuvat jakamaan kokemuksiaan.

Jos koet olevasi vaikeassa tilanteessa, älä epäröi mennä terapiaan mielenterveysalan ammattilaisen kanssa. Älä myöskään unohda noudattaa lääkärin suosituksia kirjaimellisesti sekä osallistua kaikkiin määrättyihin tarkastuksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alba Maldonado J. Trastorno de Ansiedad y menopausia quirúrgica Universitas Médica. 2007; 48(3): 325-333.
 • Bolaños Chaves B, Ortega Muñoz E. Riesgo cardiovascular asociado a menopausia. Revista Médica Sinergia. 202; 6(1): e629.
 • Ceinos Arcones M, Acosta Estévez E, Martín Perpiñán C, et al. Factores de riesgo en relación con la osteoporosis y la edad de presentación de la menopausia en población general. Atención Primaria. 1999; 24(3): 140 – 144.
 • Cornellana Puigarnau M.  Hypoactive sexual desire disorder in surgical menopause. Folia Clinica en Obstetricia y Ginecologia. 2008; 73: 36-39.
 • Couto Núñez D, Nápoles Méndez D, Mustelier Ferrer H. Menopause surgically induced. MEDISAN. 2012;  16(12): 1906-1914.
 • Gallego M, González A, Méndez S, et al. La fitoterapia en el tratamiento de los síntomas de la menopausia. Gaceta Médica de Bilbao. 2009; 106(2): 61-67.
 • Jacoby V, Grady D, Wactawski-Wende J, et al. Oophorectomy vs ovarian conservation with hysterectomy: cardiovascular disease, hip fracture, and cancer in the Women’s Health Initiative Observational Study. Arch Intern Med. 2011; 171(8): 760-768.
 • Lara TH, Bravo LM, Meléndez MJD, et al. Depresión mayor y menopausia. Un estudio controlado. Rev Neurol Neurocir Psiquiat. 2002; 35(3): 138-143.
 • Shuster L, Gostout B, Grossardt B, Rocca W. Prophylactic oophorectomy in premenopausal women and long-term health. Menopause International. 2008; 14(3): 111-116.
 • Urrutia M, Araya A, Padilla O. Sexualidad e histerectomía: diferencias entre un grupo de mujeres con y sin ooforectomía. Rev. chil. obstet. ginecol.  2011;  76(3): 138-146.
 • Yuschak S. Tipos de ooforectomía e indicaciones en cáncer de mama. Rev Arg Mastol 2005; 24(83):142-158.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.