Logo image
Logo image

Tietoinen eristäytyminen: mitä sinun täytyy muuttaa?

3 minuuttia
Vaikka yksinolo omassa hiljaisuudessamme saattaa pelottaa meitä, joskus tietoinen eristäytyminen on välttämätöntä omien sisäisten konfliktiemme ratkaisemiseksi ja itsemme löytämiseksi uudelleen.
Tietoinen eristäytyminen: mitä sinun täytyy muuttaa?
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Tietoinen eristäytyminen on eristäytymistä, jonka henkilö valitsee vapaaehtoisesti, koska se on jotain mitä hän haluaa tai tarvitsee. Jotkut ihmiset kuitenkin näkevät sen negatiivisena tai outona asiana, josta he ovat täysin eri mieltä.

Yhteiskunnassamme eristäytymistä ei katsota hyvällä. Tästä syystä meillä on taipumusta hakea hyväksyntää toisilta tai olla riippuvaisia kumppaneistamme.

Emme halua olla yksin tai tuntea olevamme eristyksissä muusta maailmasta. Tämä nähdään pahana asiana, mutta voisiko se todellisuudessa olla jotain, mitä me tarvitsemme?

Tietoinen eristäytyminen auttaa sinua löytämään itsesi

Some figure

Jatkuva riippuvaisuus toisista ja pyrkimys miellyttää kaikkia vain siksi että pelkäämme heidän jättävän meidät yksin, tekee lopulta vain uupuneeksi. Tämä ei kuitenkaan ole tällaisen käytöksen pahin seuraus; pahinta on se, kun lopulta tajuamme kadottaneemme itsemme polullamme.

Missä on se aiempi minä, jonka tunsimme niin hyvin? Milloin lakkasimme kuuntelemasta itseämme ja aloimme toimia muiden käskyjen mukaisesti?

Pienimmissäkin jokapäiväisissä toimissamme olemme oppineet olemaan huomioimatta omia ajatuksiamme siihen pisteeseen, että elämme täysin ympärillämme olevien ihmisten tahdon mukaan. Tulee kuitenkin aika, jolloin tämä saa meidät kärsimään, emme ole onnellisia, emmekä halua olla ystäviemme lähellä.

Se ei johdu siitä, että muut ihmiset olisivat myrkyllisiä: meidän omat pelkomme, jatkuvat yrityksemme miellyttää kaikkia ja halumme olla täydellisiä ovat saaneet aikaan sen, että suhde itseemme on myrkyllinen. Ja tämä on vaarallista terveydellemme.

Tietoinen eristäytyminen auttaa meitä löytämään taas itsemme – sen ihmisen, joka todellisuudessa olemme, jonka jätimme taaksemme, mutta jonka haluaisimme löytää taas uudelleen.

Uusi näkökulma

Some figure

Tietoinen eristäytyminen antaa meille uutta perspektiiviä kaikkiin ympärillämme tapahtuviin asioihin. Kuten tiedät, joskus teemme päätöksiä jotka eivät hyödytä meitä, tai reagoimme tilanteisiin tavalla joka ei kannattaisi, sillä meiltä puuttuu perspektiivi.

Tämän ajan ottaminen itsellemme auttaa meitä näkemään ongelmat mahdollisuuksina, virheet oppitunteina ja ihmiset peileinä, jotka kertovat meille meistä itsestämme.

Tähän pisteeseen tultuamme tajuamme, että tietoinen eristäytyminen on pakollista, kun jokin elämässämme tarvitsee ratkaisua. Tämä voi johtua siitä että olet masentunut, et hallitse ihmissuhteitasi hyvin tai sinulla on pelkoja, joita et halua kohdata.

Jossain vaiheessa olet irtautunut todellisesta minästäsi, ja on tärkeää löytää se uudelleen.

Vaikka saatamme hakea apua, tiedämme ratkaisun piilevän meissä itsessämme. Meidän on vain annettava asialle aikaa ja kuunneltava itseämme. Vastaus löytyy aina sisältämme, mutta on totta, että joskus tarvitsemme pienen tuuppauksen.

On kuitenkin täysin meidän omalla vastuullamme muuttaa itseemme liittyvät asiat.

Tietoinen eristäytyminen mahdollistaa itsemme hemmottelun

Some figure

Kun meillä on ongelmia, unohdamme joskus hemmotella ja huolehtia itsestämme. Tämä johtuu siitä, että odotamme muiden tekevän niin puolestamme, emmekä tajua että meidän on aloitettava tekemällä se itse.

Huolehdimme aina toisista ihmisistä, emmekä käytä riittävästi aikaa itsestämme huolehtimiseen. Ehkä se johtuu siitä, että ajattelemme sen saavan meidät näyttämään itsekkäiltä. Mutta kun tietoinen eristäytyminen kutsuu, se johtuu siitä että tarvitsemme aikaa keskittyäksemme itseemme, ei kehenkään muuhun.

Tietoinen eristäytyminen auttaa meitä laittamaan oman elämämme tärkeysjärjestyksen ensimmäiseksi, pitämään huolta itsestämme ja kuuntelemaan itseämme, kun olemme hukanneet niin paljon aikaa ja unohtaneet, kuka olemme.

Yksinolo voi olla erittäin positiivinen keino nähdä tilanne uudesta perspektiivistä, irrottautua tunneriippuvuudesta ja parantua kivusta.

Tietoisen eristäytymisen välttäminen, kun sille on tarvetta, on virhe. Pelkojemme, kuten toisen ihmisen menettämisen pelon, ei tulisi hallita meitä.

Hyvinvointimme tulisi aina olla etusijalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nguyen, T. vy T., Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2018). Solitude as an Approach to Affective Self-Regulation. Personality and Social Psychology Bulletin. https://doi.org/10.1177/0146167217733073

  • Pauly, T., Lay, J. C., Nater, U. M., Scott, S. B., & Hoppmann, C. A. (2016). How We Experience Being Alone: Age Differences in Affective and Biological Correlates of Momentary Solitude. Gerontology. https://doi.org/10.1159/000450608

  • Larson, R. W. (1997). The Emergence of Solitude as a Constructive Domain of Experience in Early Adolescence. Child Development. https://doi.org/10.1111/j.1467-8624.1997.tb01927.x


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.