Terbutaliini: mihin sitä käytetään?

Terbutaliini on laajalti käytetty lääke astman hoitoon. Kuten kaikki markkinoilla olevat lääkkeet, voi terbutaliini myös aiheuttaa monia sivuvaikutuksia, jotka täytyy ottaa huomioon lääkettä käyttäessä, sillä sen väärinkäytöllä voi olla vakavia terveydellisiä seuraamuksia.
Terbutaliini: mihin sitä käytetään?

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Terbutaliini on bronkodilataattorilääke, joka kuuluu beeta-2-agonistiryhmään. Tästä syystä se on tarkoitettu pääosin astman lyhytkestoisiin hoitoihin. Lääketieteen ammattilaiset käyttävät sitä kuitenkin myös muiden sairauksien, kuten keuhkoahtaumatautien (esimerkiksi emfyseema ja krooninen bronkiitti) hoitoon.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto suosittelee terbutaliinia kaikenikäisten lasten hoitoon, sillä sitä on saatavilla nestemäisessä muodossa aerosolin antamiseksi. Mielenkiintoista kyllä, kyseessä on lääke, joka voi näkyä positiivisena tuloksena doping-testeissä. Se voi aiheuttaa myös sydämen rytmihäiriöitä, kuten eteisvärinää, supraventikulaarista takykardiaa sekä sydämen lisälyöntisyyttä.

Tarkastelemme lisää tämän lääkkeen sivuvaikutuksia myöhemmin tässä artikkelissa.

Kuinka astma puhkeaa?

Terbutaliini on astmalääke.

On tärkeää tietää, että astma on pääasiallinen sairaus, johon terbutaliinia määrätään. Tällä tavoin voit ymmärtää paremmin lääkkeen toimintamenetelmän ja pääominaisuudet.

Astma on ylähengitystiesairaus. Se saa keuhkoputket supistumaan ja tulehtumaan. Tämän vuoksi potilaan on vaikea hengittää. Se voi aiheuttaa vinkunaa, yskää tai vakavaa hapenpuutetta.

Tämän sairauden aiheuttajia ei ole selkeästi tunnistettu. Asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että sekä ympäristö- että perintötekijöillä on todennäköisesti vaikutus astman syntymiseen. Tietyille tekijöille altistuminen voi myös pahentaa astmaaTällaiset laukaisevat tekijät vaihtelevat kuitenkin ihmisestä toiseen, kuten myös oireiden vakavuus.

Kaikista yleisimpiin ärsykkeisiin ja laukaiseviin tekijöihin kuuluvat muun muassa:

Kuinka terbutaliini toimii?

Kuten mainitsimme yllä, terbutaliini on beeta-2-agonistilääke, joka luo merkityksettömiä vaikutuksia alfareseptoreihin. Beeta-2-reseptorien aktivoituminen laukaisee muun muassa bronkodilataation. Koska keuhkot sisältävät paljon näitä reseptoreita, aiheuttaa terbutaliini mahdollisen bronkodilataation, minkä vuoksi se soveltuu hyvin astmakohtausten hoitoon.

On kuitenkin tärkeää huomata, että tämä lääke voi laukaista vastustuskyvyn sitä käyttävässä potilaassa. Asiantuntijat demonstroivat kliinisissä kokeissa, että beeta-2-agonistien jatkuva käyttö 12 kuukauden tai pidemmän ajanjakson ajan saattaa kiihdyttää astmapotilaiden hengityselimistön heikentymistä.

On myös tärkeää tietää, että terbutaliini vaikuttaa sydämeen, sillä tämä elin sisältää myös useita beeta-2-reseptoreita. Kuten kaikki muutkin beeta-2-agonistilääkkeet, on tämäkin lääke siis sydäntä stimuloiva. Terbutaliini on kuitenkin lääke, jota terveydenhuollon ammattilaiset määräävät erityisesti toistuvien bronkiaalisten astmakohtausten sekä akuutin bronkospasmin hoitoon.

Terbutaliinin sivuvaikutukset

Kuten kaikilla saatavilla olevilla lääkkeillä, on terbutaliinilla myös sivuvaikutuksia, jotka tulee ottaa huomioon sitä käytettäessä. Sen väärinkäytöllä voi olla vakavia terveydellisiä vaikutuksia. Sinun tulisikin aina noudattaa lääkärin ja farmaseutin antamia ohjeita ja kertoa heille kaikista epämukavuuden tunteista tämän lääkehoidon käytön aloittamisesta lähtien.

Tässä joitakin yleisimpiä sivuvaikutuksia, joita beeta-2-agonistit, kuten terbutaliini, yleensä aiheuttavat:

Keuhkoputkien äkillistä supistumista voi myös esiintyä. Jos näin tapahtuu, tulee potilaan paradoksaalisesti ottaa välittömästi toinen bronkodilataattori.

Yhteenveto

Terbutaliini on laajalti käytetty lääke astman hoitoon. Tämän bronkodilataattorilääkkeen tehokkuus perustuu sen kykyyn stimuloida keuhkojen beeta-2-reseptoreita. Koska näitä reseptoreita löytyy myös muista elimistä, voi terbutaliini laukaista muita ei-toivottuja vaikutuksia, jotka potilaan tulee odotetusti ottaa huomioon tämän lääkehoidon käytön aloittamisessa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Akuutti vaikea astma: oireet ja hoito
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Akuutti vaikea astma: oireet ja hoito

Akuutti vaikea astma on erittäin yleinen syy kiireellisiin lääkärikäynteihin ja sairaalan ensiapuun erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuu...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Productos, F., & Shellshear ID, W. T. (1996). Asma en el adulto. Respir Med.
  • Piva, J. P., Amantea, S., Rosso, A., Zambonato, S., Maia, T. R., & Giugno, K. (1998). Terbutalina endovenosa em criancas. Jornal de Pediatria.
  • American Thoracic Society. (2005). Medicamentos utilizados para tratar la EPOC. Am J Respir Crit Care Med.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.