Teinin valehtelu – pelätty skenaario

Teini-ikä on vaikeaa aikaa, sillä tässä elämänvaiheessa käytös muuttuu monella tavalla. Monia vanhempia huolestuttaa mahdollinen teinin valehtelu, joten tässä artikkelissa kerromme siitä tärkeää tietoa.
Teinin valehtelu – pelätty skenaario

Viimeisin päivitys: 12 elokuuta, 2020

Teinin valehtelu on kiistatta yksi vanhempia eniten huolestuttavista asioista. Syitä nuoren valehteluun voi olla monia, mutta yleisesti ottaen se on pelätty skenaario johtuen vaikeasta teini-iästä.

Ensimmäiset kysymykset

Mitä valehtelu tarkalleen ottaen on? Onko se totuuden kertomatta jättämistä? Vai sen peittelyä? Mitä tapahtuu, kun vanhemmat itse valehtelevat?

Onko olemassa isoja valheita ja pieniä valkoisia valheita? Vai ovatko kaikki valheet yhtä pahoja, jopa kaikkein merkityksettömimmät ja harmittomimmat? Tämänkaltaisia kysymyksiä usein pohdimme, kun joudumme tilanteeseen jossa valheet ovat mahdollisia.

Joskus teinin valheet ilmaantuvat enemmän naamioituneina, ja toisinaan ne vain odottavat valmiina sujahtamaan keskusteluun otollisella hetkellä.

Teinin valehtelu voi olla keino selvitä epämiellyttävistä tilanteista

Teinin valehtelu – vanhemman rooli

Miksi vanhemmat eivät sitten vain voi keskustella lastensa kanssa tästä aiheesta? Kuinka he voivat estää teiniä valehtelemasta? Aivan kuten lapset eivät ole syntyneet kaalinpäistä, eivät valheetkaan ole luonnollisia ja ne pitkälti vain rakentavat valheiden verkkoa.

Lapset usein sekoittavat todellisuuden ja fantasian keskenään ja päästävät mielikuvituksensa valloilleen. Voisi sanoa, etteivät heidän tarinansa ole täysin totta. Mutta heidän motivaationsa tähän sepittelyyn on viaton, ja tämä leikki katoaa lapsen vanhetessa.

Ongelma syntyy silloin, kun lapsi ymmärtää voivansa saada valehtelulla toissijaista hyötyä.

Teinin valehtelu – mahdolliset skenaariot

Usein valehtelu johtuu tiukoista rajoituksista ja säännöistä, joita vanhemmat asettavat esimerkiksi kotiintuloajoille. Tai sitten se voi johtua pelkästään syyllisyydentunteesta, jota heikot kouluarvosanat tai “vahingossa” repusta löydetty tupakka herättävät.

Susana Molina Martin (2010) toteaa seuraavaa:

Kuten missä tahansa kehitysvaiheessa, teini-ikäisen käytöstä ohjailevat fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset tekijät.

Koulutuskeskukset käyvät läpi sopeutumisjaksoa uusien vuorovaikutustapojen edessä, joita syntyy oppilaan suhteessa ympäristöönsä.

Tutkimuksessaan Susana Molina Martin kuvailee simulaatio- tai teeskenneltyä käyttäytymistä nuoruusiän aikana, ja analysoi sen olevan seurausta lapsen selviytymistarpeesta yhteisössään.

Milloin huolestua teinin valehtelusta?

Valehtelusta – kun se on satunnaista – ei tarvitse huolestua kovinkaan paljon. Opi vain tunnistamaan joitakin merkkejä valehtelusta, jotta tällainen käytös on varmasti poikkeus eikä sääntö. Asiaan täytyy puuttua, jos siitä tulee tapa.

Miksi juuri teini-ikä?

Teini-ikä on vaihe, jolloin henkilö vielä hakee omaa identiteettiään, itsenäisyyttä, joka erottaisi hänet vanhemmistaan. Monissa tapauksissa teinin toiveet eivät kohtaa vanhempien toiveiden kanssa, ja tämä on otollinen tilanne valheiden synnylle.

Lyhyesti

Teinin valehtelu voi osoittaa sen, että hän ei ole vielä löytänyt omaa tietään ja näin valehtelu ikään kuin lainaa hänelle identiteetin.

On tärkeää korostaa, että valheiden synnyttämät oikotiet näyttävät usein helpoilta ratkaisuilta selvitä epämiellyttävästä tilanteesta. Ne ovat kuitenkin vain hetkellisiä ja voivat näin osoittautua haitallisiksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Molina Martín, Susana, & Inda Caro, Ma de las Mercedes, & Fernández García, Carmen Ma (2010). ¿MENTIRA, SIMULACIÓN O ENGAÑO? UNA PERSPECTIVA DESDE LA ADOLESCENCIA.. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(1),109-120.[fecha de Consulta 9 de Enero de 2020]. ISSN: 1139-7853. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=3382/338230784010
  • Martín, S. M., Caro, M. D. L. M. I., & García, C. M. F. (2010). ¿ Mentira, simulación o engaño? una perspectiva desde la adolescencia. REOP-Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(1), 109-120.
  • National Research Council. (2011). The science of adolescent risk-taking: Workshop report. National Academies Press.
  • Arvelo Arregui, L. (2003). Función paterna, pautas de crianza y desarrollo psicológico en adolescentes: Implicaciones psicoeducativas. Acción Pedagógica.
  • Santrock, J. W. (2003). Psicología del desarrollo en la adolescencia. In Psicología.
  • Engels, R. C., Finkenauer, C., & van Kooten, D. C. (2006). Lying behavior, family functioning and adjustment in early adolescence. Journal of Youth and Adolescence, 35(6), 949-958.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.