Logo image
Logo image

Näistä merkeistä tiedät, että teini valehtelee

2 minuuttia
Teinin valehtelun havaitseminen ajoissa voi olla avain käytösongelmien ehkäisemiseen. Tässä artikkelissa kerromme joitakin mahdollisia merkkejä siitä, että teini valehtelee.
Näistä merkeistä tiedät, että teini valehtelee
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2019

Lasten ja vanhempien välinen kommunikaatio on suosittu keskustelunaihe, erityisesti mitä tulee valehteluun ja huijaamiseen teini-iässä, siirtymävaiheessa aikuisuuteen. Mistä voi tietää, että teini valehtelee?

Valehtelun havaitseminen on tärkeää, sillä valehtelu johtaa yleensä suurempiin ongelmiin, kuten käytöshäiriöihin ja psyykkisiin häiriöihin sekä hankaluuksiin perheen keskinäisessä kommunikaatiossa.

Kun tajuat, että teini valehtelee

Vanhemmat tulevat yleensä käännekohtaan tajutessaan, että oma teini-ikäinen lapsi on valehdellut heille. Joskus vanhemmat välttävät asian esiin ottamista lapsensa kanssa pelosta, aivan kuin ongelman vältteleminen korjaisi sen. Samalla teinikin yleensä tuntee epäluottamusta ja välttelee kertomasta vanhemmilleen, mitä on meneillään.

Tämä johtaa vähitellen vieraantumiseen, jolloin vanhemmat eivät pysty enää valvomaan teini-ikäistä lastaan. Jos tätä ei ratkaista, teinin käytös voi johtaa muun muassa vaikeuksiin muiden ihmisten kanssa, aggressiiviseen käytökseen tai itsehillinnän puutteeseen.

Ensimmäinen askel onkin saada selville, valehteleeko teini sinulle toistuvasti. Jos näin on, ongelmaa kannattaa lähteä ratkomaan ammattilaisen kanssa terveen suhteen palauttamiseksi lapseesi.

Kannattaa lukea myös: Miten ehkäistä ja käsitellä teini-ikäisen ongelmallista käytöstä?

Näistä merkeistä tiedät, että teini valehtelee sinulle

Joitakin merkkejä

Some figure

Teinin valehtelu saattaa kertoa alla piilevistä muista ongelmista. Tästä syystä on tärkeää tietää valehtelusta kertovat merkit, jotta voit puuttua asiaan ajoissa ja asianmukaisella tavalla.

Luet tätä artikkelia luultavasti siksi, että epäilet oman teini-ikäisen lapsesi valehtelevan sinulle. Olet tässä tapauksessa jo todennäköisesti havainnut joitakin seuraavista merkeistä:

  • Teini liioittelee kertoessaan kokemuksistaan.
  • Hän turvautuu usein valkoisiin valheisiin.
  • Hän ei kerro koulusta mitään, esimerkiksi koenumeroita.
  • Saat tietää hänen puuhistaan muiden kautta.
  • Hän julkaisee sosiaalisessa mediassa vain sellaisia kuvia, joista välittyy erittäin positiivinen kuva hänen elämästään.
  • Et tiedä mitä hän tekee ulkona ystäviensä kanssa.
  • Hän kertoo vain pienen pätkän kaikista hänelle tapahtuneista asioista.

Kehonkieli

Sinun on hyvä olla tietoinen myös joistakin havaittavissa olevista kehonkielen merkeistä, kun puhut teinillesi. Näistä merkeistä tiedät, jos teini valehtelee. Merkit ovat sitä selkeämpiä, mitä nuorempi lapsi on.

Jos teini valehtelee, hän välttelee silmiin katsomista. Hän saattaa myös katsoa sivulle tämä silmien liike liittyy joko mielikuvitukseen tai mahdolliseen valheeseen. Hänen äänensä saattaa väristä ja kätensä hikoilla.

Sinua saattaa kiinnostaa: Kehonkieli: 7 vinkkiä itseluottamuksen lisäämiseksi

Ilmaisutapa

Kun kysyt teiniltä kysymyksen, kiinnitä huomiota hänen ilmaisutapaansa. Hän ei puhu samalla tavalla kertoessaan totuutta kuin valehdellessaan.

Jos teini valehtelee, hän saattaa toistaa saman asian useita kertoja tai kuvailla aivan liian yksityiskohtaisesti jotakin tilannetta. Tällä tavoin hän pyrkii perustelemaan jotain mikä ei ole totta.

Psyykkiset ongelmat

Some figure

Teinin valehtelu saattaa johtua itsetunto-ongelmista, sosiaalisen kanssakäymisen vaikeuksista tai siitä, ettei hän saa huomiota osakseen. Tässä tapauksessa tärkeää on hyvä kommunikaatio.

Jokainen teini on valehdellut vanhemmilleen ainakin kerran. Nuoruusikä voimaannuttaa teinin, koska hän tuntee itsensä vanhemmaksi ja haluaa kokeilla kaikkea. Mutta jos teini valehtelee jatkuvasti, yritä analysoida hänen psyykkistä hyvinvointiaan.

Valehteleva teini saattaa kärsiä psyykkisistä haasteista, kuten alhaisesta itsetunnosta, masennuksesta, stressistä tai voimakkaasta yksinäisyyden tunteesta. Hän valehtelee näin esittääkseen toisenlaista ihmistä, sellaista jollainen hän haluaisi olla, tai sitten suojellakseen vanhempiaan huolilta.

Vanhempana sinun on tärkeää tunnistaa teinin valheet ajoissa. Näin pystyt ehkäisemään negatiivista käytöstä, joka saattaisi vahingoittaa sinun suhdetta lapseesi ja perheen keskinäistä luottamusta, kuten myös teinin sosiaalisia suhteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Engels, R. C. M. E., Finkenauer, C., & Van Kooten, D. C. (2006). Lying behavior, family functioning and adjustment in early adolescence. Journal of Youth and Adolescence. https://doi.org/10.1007/s10964-006-9082-1
  • Bureau, J. S., & Mageau, G. A. (2014). Parental autonomy support and honesty: The mediating role of identification with the honesty value and perceived costs and benefits of honesty. Journal of Adolescence. https://doi.org/10.1016/j.adolescence.2013.12.007
  • Perkins, S. A., & Turiel, E. (2007). To lie or not to lie: To whom and under what circumstances. Child Development. https://doi.org/10.1111/j.1467-8624.2007.01017.x

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.