Logo image
Logo image

Täysjyväviljat ovat terveellinen murojen korvike

2 minuuttia
Kaupan sokerimurot on tehty houkutteleviksi, joten ne sisältävät epäterveellisiä ainesosia. Niiden korvaaminen täysjyväviljoilla on hyväksi terveydellesi.
Täysjyväviljat ovat terveellinen murojen korvike
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kaikki tietävät, että prosessoidut ruoat maittavat ihmisille. Esimerkiksi kaupan sokeroidut murot ovat monen aamiaisherkku. Tänään kerromme, miksi murot kannattaa korvata täysjyväviljoilla. Vaikka murot voivat näyttää houkuttelevilta, täysjyväviljat ovat paljon terveellisempi vaihtoehto.

Ensimmäinen ongelma tavallisissa muroissa on niiden runsas sokeripitoisuus. Ja vaikka pakkauksen kyljessä saatetaan mainita murojen sisältävän myös kuitua, tuoteselosteen lukeminen tarkemmin osoittaakin, että kuidun määrä on niissä lähes olematon.

Miksi täysjyväviljat, kuten kaurahiutaleet, maissihiutaleet ja vehnänalkiot, ovat sitten parempi valinta kuin tavalliset sokerimurot?

Täysjyväviljat auttavat painonhallinnassa

Some figure

Muroissa on paljon sokeria, mikä houkuttaa syömään niitä enemmän. Koko muropaketillinen saattaa loppua jo kahden aamiaisen aikana. Tästä on haittaa paitsi terveydelle myös lompakolle.

Juuri tätä valmistajat haluavat: että syömme muroja liikaa kerralla, jotta niitä on ostettava lisää. Ne ovat tavallisesti myös kalliimpia kuin kaurahiutaleet, vehnänalkiot tai maissihiutaleet.

Edullisemman hinnan lisäksi täysjyväviljoissa ei myöskään ole sokeria, etkä siis tunne tarvetta syödä niitä ähkyyn asti. Toinen hyöty on se, että ne ovat täyttäviä, mikä auttaa esimerkiksi painonpudottajia saavuttamaan tavoitteensa.

Sokerimurojen korvaaminen täysjyväviljoilla auttaa siis ylläpitämään tervettä painoa. Koska niihin ei synny samanlaista himoa kuin sokeroituihin muroihin, syöt niitä vain kehon tarvitseman määrän etkä täytä itseäsi pitkälle prosessoidulla ruoalla.

Tutustu: Terveellisiä aamiaisia painonpudotukseen

Täysjyväviljat parantavat suoliston terveyttä

Jos kärsit ummetuksesta, sokerimurojen vaihtaminen täysjyväviljoihin kannattaa. Täysjyvätuotteiden runsas kuitupitoisuus paitsi lisää hyvien bakteerien määrää suolessa, myös pehmittää ulostetta ja helpottaa sen poistoa.

Suoliston kunnon parantamisella on monia hyötyjä. Yksi niistä on peräpukamien sekä divertikuliitin ja divertikuloosin ehkäisy. Tietoisilla ja terveellisillä ruokavalinnoilla pidät tämän tyyppiset sairaudet loitolla.

Täysjyväviljoja ei kuitenkaan kannata syödä liikaa, jos kärsii haavaisesta paksusuolentulehduksesta tai ripulia aiheuttavasta vaivasta. Ongelma voi tällöin pahentua.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 11 ummetusta aiheuttavaa ruokaa

Täysjyväviljat auttavat alentamaan kolesterolia

Some figure

Korkea kolesteroli on monen ihmisen ongelma, ja jotkut tarvitsevat jopa lääkitystä sen hillintään. Jos et halua joutua syömään kolesterolia alentavia lääkkeitä, hyvä keino pysyä terveenä on korvata sokerimurot täysjyväviljoilla.

Miksi täysjyvä sitten auttaa alentamaan kolesterolia?

Täysjyvätuotteiden runsas kuitupitoisuus auttaa pääsemään eroon huonosta kolesterolista (LDL), mikä antaa enemmän tilaa hyvälle kolesterolille. Onkin siis paljon parempi syödä kohtuudella täysjyvää päivittäin, kuin valita kolesterolin alenemista lupaava tuote tai mahdollisia sivuvaikutuksia aiheuttavat lääkkeet.

Huomioitavaa

Kuten huomaat, sokerimurot kannattaa korvata täysjyväviljoilla. Lue silti aina huolellisesti pakkauksen tuoteseloste saatat nimittäin huomata, etteivät kaupan hyllyltä nappaamasi kaurahiutaleet olekaan niin “luonnollisia”, vaan paljon prosessoidumpia kuin luulit.

Tuoteselosteiden lukeminen voi olla rasittavaa, mutta kun teet sen kerran, tiedät jatkossa mitkä tuotteet valitset ja mitkä jätät kaupan hyllylle. Vaivannäkö siis kannattaa, sillä siitä on hyötyä terveydellesi.

Millaisia aamiaisviljoja yleensä ostat? Valitsetko sokeroituja muroja vai täysjyväviljoja? Jälkimmäiset tarjoavat kaikki mainitsemamme hyödyt ja säästävät myös lompakkoa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.