Tattarihunaja: käyttö ja ominaisuudet

Tattarihunaja sisältää parantavia ominaisuuksia ja se on maultaan melko erikoinen. Se on täynnä antioksidantteja, vitamiineja sekä mineraaleja, jotka ovat erinomaisia terveyden kannalta.
Tattarihunaja: käyttö ja ominaisuudet
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Harvat ihmiset tietävät, että hunajalajikkeita on yli 300. Useimmat eivät luultavasti ole koskaan kuulleet puhuttavan tattarihunajasta. Tattarihunaja on väriltään tummaa ja sen maku ja tuoksu muistuttavat melassia.

Mehiläiset valmistavat tätä luontaistuotetta kasveista keräämästään siitepölystä. Sitä on vaalittu jo useiden vuosisatojen ajan. Kreikkalaiset, egyptiläiset, mayat ja babylonialaiset olivat tietoisia tattarihunajan ravinto-ominaisuuksista, joten sitä käytettiin lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Tattarihunaja sisältää runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Hunaja edistää myös haavojen paranemista, lievittää yskää sekä auttaa ehkäisemään infektioiden syntymistä. Tässä artikkelissa kerromme lisää tattarihunajan ominaisuuksista sekä käytöstä päivittäisessä elämässä.

Mitä tattarihunaja on?

Tattarihunajan nimi usein hämmentää ihmisiä, sillä se ei liity millään tavalla tattariin eikä se ole viljatuote. Tattari (fagopyrum esculentum) on Polygonaceae-perheeseen kuuluvan kasvin jyvä. Sen siemenet ovat kolmiomaiset ja tummat.

Tattarin viljely on levinnyt laajalle, mutta suurin osa viljelystä tapahtuu kuitenkin Euroopassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Yksi tattarin vahvuuksista on se, että sitä voidaan käyttää kuin mitä tahansa viljatuotetta, mutta se ei sisällä gluteenia. 

Tätä ainesosaa käytetään joissakin maissa perinteisten ruokien valmistukseen. Japanissa tattarista valmistetaan soba-nuudeleita, Ranskassa galetteja ja Itä-Euroopassa blinejä.

Tattari on gluteenitonta ruokaa. Se sisältää myös huomattavan määrän antioksidantteja.

Tattarihunajan ominaisuudet

Tattarihunajalla on erilaisia ominaisuuksia muihin hunajalajikkeisiin (kuten kukkais-, rosmariini- tai eukalyptushunajaan) verrattuna.

Sen väri voi vaihdella ajankohdasta sekä siitepölyn keräyspaikasta riippuen. Tattarihunajan värisävy vaihtelee kuparinkeltaisen ja mustan välillä, mutta yleisin väri on punertavankeltainen.

Makeus on tietenkin hallitseva, vaikka tattarihunaja ei olekaan yhtä makea kuin muut hunajat. Sen jälkimaku on myös kitkerä ja tuntuu kitalaessa. Tämä aromaattinen hunaja muistuttaa hieman olutta, leipää tai sokeriruokoa. 

Tattarihunaja on rakenteeltaan yleisesti ottaen tahmeaa eikä kovinkaan juoksevaa. Sen on tapana kristallisoitua nopeasti. Tattarihunaja on hieman paksua ja samankaltaista kuin pehmittynyt voi.

Tattarihunaja: käyttö ja hyödyt

Hiilihydraatit ovat tämän hunajan päärakennusaineita, mutta se sisältää myös vitamiineja, mineraaleja, orgaanisia happoja, flavonoideja, polyfenoleita sekä muita komponentteja. Mitä terveyshyötyjä tattarihunajalla on? Tutkitaan aihetta hieman tarkemmin.

Tattarihunaja on apukeino arpien ja palovammojen hoidossa

Hunajaa on tunnetusti käytetty ulkoisena hoitokeinona haavojen parantamiseen. Sitä ei tulisi levittää suoraan avohaavalle, mutta sitä voidaan kuitenkin käyttää haavaumien, kipeiden jälkien ja naarmujen hoitoon. Hunaja on arvostettu hoitokeino, sillä se auttaa ehkäisemään ihon pinnalla olevien bakteerien kasvua.

Antioksidanttinen vaikutus

Hunajan sisältämät fenolit aktivoivat antioksidantit. Tutkimukset osoittavat antioksidanttisten rakennusaineiden lisääntyvän veressä, mutta niiden tarkkaa vaikutusta ihmiseen ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Tiedämme kuitenkin sen, että antioksidanteilla on määrittelevä rooli ennenaikaisen ikääntymisen sekä siihen liittyvien tautien ehkäisyssä. 

Tattarihunaja suojaa suoliston mikrobiotaa

Evidence-Based Complement Alternative Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että tattarihunaja voi auttaa parantamaan suoliston toimintaa. Se antaa ravintoa suolistossa asuville hyville bifidobakteereille. Se siis rajoittaa suolistosairauksien syntymistä.

Viimeaikaiset tieteelliset tutkimukset ovat osoitus siitä, että suoliston mikrobiota on terveyden kannalta merkittävä. Kun suolisto on hyvässä kunnossa, edistää se ihmisen aivojen toimintaa, immuunijärjestelmää ja ravitsemuksellista tilaa.

Mikrobien ja virusten vastainen

Hunajalla voi olla positiivinen vaikutus yleisiä sairaalaympäristössä leviäviä tauteja vastaan, sillä se sisältää suuren määrän sokeria.

Tutkijat ovat analysoineet tattarihunajan erityistä aktiivisuutta seuraavia mikrobeita vastaan:

  • Clostridium difficile
  • Staphylococcus aureus
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Enterococcus faecalis
  • Klebsiella pneumoniae

Tutkijat keskittivät tutkimuksensa Wisconsinin hunajaan ja tulivat sellaiseen johtopäätelmään, että hunajaa voidaan käyttää yhdessä muiden hoitokeinojen kanssa vastustuskykyisiä taudinaiheuttajia vastaan. Tämän väitteen tukemiseksi ei kuitenkaan ole riittävästi todisteita.

Tattarihunaja on paksua.
Tattarihunajaa arvostetaan sen mikrobien ja virusten vastaisten ominaisuuksien ansiosta. Se on siis yleinen apukeino tiettyjä infektioita vastaan.

Tattarihunaja auttaa flunssaan

Tattarihunaja, kuten myös muut hunajalajikkeet, vaikuttaa olevan tehokas hoitokeino flunssan oireisiin. Se auttaa lievittämään yskää ja parantaa unenlaatua varsinkin lapsilla.

Ruokasuositukset

Hunajaa käytetään yleisesti yrttiteen tai muun teen makeutusaineena. Se tulee vain liuottaa kuumaan juomaan.

Ethän kuitenkaan ylitä suositeltua annosta, joka on yksi teelusikallinen aikuisille ja puolikas teelusikallinen lapsille päivässä. On myös tärkeää tietää, että hunaja ei sovellu alle vuoden ikäisille lapsille, sillä se voi johtaa botulismiin.

Hunaja on yleensä hyvä makeutusaine, jolla voidaan korvata tavallinen sokeri. Lisää vain teelusikallinen hunajaa ruokaan tai jälkiruokaan. Voit lisätä sitä esimerkiksi:

  • Kaurapuuroon
  • Jogurttiin
  • Raejuustoon ja pähkinöihin
  • Appelsiiniin ja kaneliin

Hunajan kyky vetää vettä puoleensa sopii erinomaisesti kakkujen, pullien ja muiden leivonnaisten makeutukseen. Se tekee niistä kosteita ja siten miellyttävämmän makuisia.

Voit myös valmistaa mehevämpää leipää sekoittamalla hunajaa taikinaan yhdessä hiivan kanssa. Se toimii erinomaisesti myös aamupalaksi tai välipalaksi leivän päällä.

Voit käyttää hunajaa myös suolaisissa resepteissä, joiden maku korostuu pienestä makeudesta. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi:

  • Sinapista, punaviinietikasta tai majoneesista valmistettu vinaigrette
  • Kalan, lihan tai tofun marinadi
  • Karamellisoidut pähkinät ja siemenet

Tattarihunaja on terveellinen vaihtoehto

Tattarihunajalla on erilainen väri, rakenne ja maku kuin muilla hunajalajikkeilla. Se on kuitenkin ravinteikas tuote, joka voidaan helposti sisällyttää ruokavalioon kohtuullisessa määrin.

Tattarihunaja sopii sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Sitä voidaan lisätä myös yrttiteehen tai vain pelkkään veteen.

Voit myös levittää tattarihunajaa ulkoisesti haavojen tai pinnallisten palovammojen päälle, sillä se auttaa nopeuttamaan paranemisprosessia sekä ehkäisee infektioita syntymästä. Levitä vain ohut kerros halutulle alueelle ja peitä puhtaalla siteellä. Oletko valmis kokeilemaan tuotetta?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hammond EN et al. Effect of United States buckwheat honey on antibiotic-resistant hospital acquired pathogens. Pan African Medical Journal. Diciembre 2016.25:212.
  • Fashner J. et al. Treatment of the Common Cold in Children and Adults. American Family Physician. Julio 2012. 86(2):153-159.
  • Jiang L et al. Phenolics and Carbohydrates in Buckwheat Honey Regulate the Human Intestinal Microbiota. Evidence Based Complement Alternative Medicine. Febrero 2020:6432942.
  • Lai-flurrie K. Honey in wound care: effects, clinical application and patient benefit. British Journal of Nursing. Septiembre 2013. 17(5).
  • Geldof N. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Enero 2003. 51 (5):1500–1505.
  • Van den Berg A.J.J et al. An in vitro examination of the antioxidant and anti-inflammatory properties of buckwheat honey. Journal of wound care. Septiembre 2013. 17(4):

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.