Tätä et inkiväärin vaikutuksista tiennyt
Inkiväärikasvi kasvaa noin metrin korkuiseksi ja sillä on pitkät lehdet. Inkivääriä viljellään lähes kaikkialla trooppisessa ilmastossa, esimerkiksi Intiassa, Kiinassa, Jamaikalla, Haitilla ja Nigeriassa, mutta alunperin se on kotoisin Etelä-Aasiasta.
Useimmiten inkivääristä käytetään sen juuret, joilla on todettu olevan monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Inkivääriä on käytetty vuosisatojen ajan mausteena ruuanlaitossa sekä hoitokeinona moniin eri vaivoihin ja sairauksiin. Inkiväärillä on vahva, kirpeä ja mausteinen maku, joka toimii hyvin lämpimissä juomissa ja mausteisissa aterioissa. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin inkiväärin lääkinnällisiin ominaisuuksiin, joista osa saattaa olla sinulle vielä tuntemattomia.
Inkiväärin käyttö
Kuten edellä mainitsimme, inkivääriä käytetään usein mausteena ja esimerkiksi Japanissa sitä nautitaan usein säilöttynä versiona sushiruokien kera. Nykyisin inkivääriä käytetään yhä enemmän lääkinnällisiin tarkoituksiin kotihoidossa. Sitä saa lähes kaikista supermarketeista, ja hintaa yhdelle pienelle juurenpalalle tulee hyvin vähän, vaikka sen kilohinta onkin korkea. Suosittelemmekin käyttämään aina tuoretta inkivääriä, ei kuivattua maustehyllystä löytyvää inkivääriä.
- Inkivääriä suositellaan käytettäväksi monien erilaisten ruuansulatuksen ongelmien hoitamiseen, kuten ilmavaivoihin, vatsakipuihin, mahakatarriin, oksenteluun ja pahoinvointiin. Lisäksi inkivääri voi ehkäistä vatsahaavojen kehittymisen ja hoitaa jo olemassaolevia haavaumia.
- Inkiväärillä karkottuvat elimistössä pesivät loiseläimet.
- Inkivääri sopii täydellisesti nivelreumasta tai niveltulehduksesta kärsiville, sillä säännöllisesti nautittu inkivääritee voi vähentää tulehdusta ja kipua nivelissä.
- Säännöllisesti nautittu inkivääritee kontrolloi kolesterolin määrää veressä ja ehkäisee täten verenkiertoelimistön sairauksia ja ongelmia, jotka aiheutuvat kolesterolitukkeumista.
- Inkivääri sisältää paljon erilaisia yhdisteitä, jotka suojaavat maksaa. Inkivääri aktivoi sapen eritystä, joka auttaa maksan tehokasta toimintaa.
- Inkivääri on hyväksi verenkierrolle ja verenkiertoelimistön terveydelle, sillä se estää verihiutaleita tarttumasta toisiinsa ja aiheuttamasta tukoksia, jotka voivat olla vaarallisia. Inkiväärin nauttiminen vähentää riskiä sairastua valtimonkovettumatautiin ja sen verta ohentava vaikutus pitää huolta sydämestä.
- Inkiväärillä on lihaksia rentouttava vaikutus, joka ehkäisee kivuliaita lihaskramppeja. Inkivääri sopii etenkin kuukautiskivuista kärsiville naisille lievittämään krampeista johtuvaa kipua.
- Inkivääri on hyvä ekspektorantti, mikä tarkoittaa sitä, että se soveltuu jatkuvan flunssan ja vilustumisen hoitoon sekä liman irrottamiseen.
- Inkivääri sisältää paljon antioksidantteja, jotka pitävät kehon terveenä ja solut turvassa vaurioilta ja solumuutoksilta.
- Inkivääri auttaa vähentämään tietynlaisten kasvainten kasvua ja leviämistä.
- Inkivääri lisää hikoilua, mikä auttaa puhdistamaan kehoa ja puskee myrkyt ulos kehosta ihohuokosten kautta.
Yksi helppo tapa lisätä tuoretta inkivääriä ruokavalioon on valmistaa inkivääriuute. Keitä pari desiä vettä, kaada kuppiin ja raasta joukkoon pala inkivääriä. Purista joukkoon myös puolikkaan sitruunan mehu ja makeuta hunajalla. Anna uuttua 5-10 minuuttia. Näin saat käyttöösi kaikki inkiväärin hyvät ominaisuudet. Voit siivilöidä inkiväärin palat pois tai nielaista ne juoman mukana.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Mbaveng, A. T., & Kuete, V. (2017). Zingiber officinale. In Medicinal Spices and Vegetables from Africa: Therapeutic Potential Against Metabolic, Inflammatory, Infectious and Systemic Diseases. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809286-6.00030-3
-
Malu, S. ., Obochi, G. ., Tawo, E. ., & Nyong, B. . (2009). Antibacterial activity and medicinal properties of ginger (<i>Zingiber officinale</i>). Global Journal of Pure and Applied Sciences. https://doi.org/10.4314/gjpas.v15i3-4.48561
-
Langner, E., Greifenberg, S., & Gruenwald, J. (1998). Ginger: history and use. Adv Ther. https://doi.org/121 [pii]
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.