Suoliston toiminnan parantaminen

Suoliston toiminnan parantaminen on mahdollista, kunhan noudatat joitain terveellisiä elämäntapoja. Kyse on lähinnä ruokavalion muuttamisesta ja fyysisen aktiivisuuden ylläpitämisestä. Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli tässä artikkelissa mainitsemamme vinkit eivät auta.
Suoliston toiminnan parantaminen

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Suoliston toiminnan parantaminen ei ole niin vaikeaa kuin jotkut ajattelevat. Itse asiassa siihen ei tarvita suuria muutoksia tai äärimmäisiä uhrauksia. Se liittyy enemmän yksinkertaisten terveellisten elämäntapojen kehittämiseen ja niiden noudattamiseen.

Ummetus on nykyään yleinen ongelma, ja arvioiden mukaan kolme kymmenestä ihmisestä kärsii siitä. Se vaikuttaa kuitenkin lähinnä naisiin. Useimmat ihmiset onnistuvat parantamaan suoliston toimintaa terveellisten elämäntapojen avulla.

Lisäksi monet ihmiset turvautuvat laksatiiveihin ummetusongelmiensa ratkaisemiseksi, mutta tämä ei ole suositeltavaa mahdollisten sivuvaikutusten takia. On paljon parempi toteuttaa terveellisiä elämäntapoja suoliston toiminnan parantamiseksi ja siten ongelman ratkaisemiseksi.

Suoliston toiminta

Suoliston toiminnan nopeuttaminen ruokavalion avulla.

Suoliston toiminta-aika on aika, joka kuluu ruuan siirtymisestä ruoansulatuskanavan alusta, suusta, sen loppuun, peräaukkoon. Tyypillisesti koko prosessi kestää 30-40 tuntia, mutta aika voi vaihdella 72-100 tunnin välillä. Erityisesti naisilla tätä pidetään normaalina.

Aika vaihtelee suuresti henkilöstä toiseen. Suoliston kulku on hidasta, jos ruoansulatus kestää yli 100 tuntia. Tämä aiheuttaa usein ummetusta. Sitä vastoin ripulia esiintyy, kun toiminta tapahtuu liian nopeasti. Huomaa, että kumpikaan näistä ei ole toivottava.

Suoliston läpikulun parantaminen tarkoittaa pohjimmiltaan sen nopeuden lisäämistä ummetuksen aiheuttaman epämukavuuden välttämiseksi. Ajatuksena on lisätä suolen liikettä.

Suoliston toiminnan parantaminen ruokavalion avulla

Tämä on paras tapa parantaa suoliston toimintaa. Ruokavaliomuutosten kautta pyritään ottamaan käyttöön joitain elintarvikkeita, jotka nopeuttavat ruoansulatusta.

Ammattilaiset suosittelevat kuidun kulutuksen lisäämistä, joten valitse täysjyvätuotteita. Nämä ovat hyviä, koska kuitupitoinen ruokavalio on avain suoliston läpikulun parantamiseen. Hedelmissä, vihanneksissa, palkokasveissa ja pähkinöissä on myös runsaasti kuitua.

Sinun on myös sisällytettävä ruokavalioon probiootteja ja prebiootteja. Tämä johtuu siitä, että nämä sisältävät Lactobacillus acidophilus -bakteereja, jotka auttavat estämään terveysongelmia, kuten ummetusta. Yritä lisäksi juoda vähintään puolitoista litraa vettä päivässä, koska tämä helpottaa ulosteen kulkemista paksusuolen läpi.

Suoliston toiminnan parantaminen liikunnan avulla

Suoliston toiminnan parantaminen liikunnan avulla.

Liikunta on yleensäkin positiivinen asia, ja yksi sen hyödyistä on suoliston toiminnan edistäminen. Aerobiset harjoitukset, vatsalihasliikkeet ja lonkan liikkuvuus ovat erityisen tehokkaita ummetuksen estämisessä. Tulokset ovat välittömiä.

Tämä johtuu siitä, että liikunta aktivoi vatsan lihakset ja edistää suolen liikkumista. Suositeltavin aerobinen liikunta on 30 minuutin päivittäinen kävely vilkkaalla vauhdilla. Mitä tulee vatsalihasliikkeisiin, tee niitä kolme kertaa viikossa ja sisällytä ohjelmaan kolme sarjaa, jossa kussakin on viisitoista harjoitusta.

Voit tehdä harjoitukset makaamalla lattialle ja nosta polvet varovasti rintaan, pidä taivutus viidentoista sekunnin ajan. Voit myös tehdä joitain lonkan liikkuvuusharjoituksia, kuten kiertoja, venytyksiä ja muita harjoituksia, jotka saavat tämän alueen liikkeelle.

Muut suositukset

Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä suoliston läpikulun parantamiseksi on suolen “uudelleenkoulutus”. Tavoitteena on luoda rutiini, jossa suolisto liikkuu aina samaan aikaan. Valitse siis sinulle sopiva aika ja istu wc:ssä noin kymmenen minuuttia päivässä.

Lisäksi mene vessaan heti kun tunnet tarpeen, äläkä tee suuria ponnistuksia ulostamiseksi. Hiero vatsaa myötäpäivään, mikäli haluat nopeuttaa suoliston toimintaa. Sinun on tehtävä tätä viiden minuutin ajan.

Huomaa, että tiukat vaatteet estävät suolen toimintaa ja eivät siksi ole suositeltavia. Vähennä myös kahvin, teen, tupakan, valkoisten jauhojen, kypsytetyn juuston ja yksinkertaisten sokereiden kulutusta. Kupillinen teetä jokaisen aterian jälkeen auttaa myös.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Klinger, J., & Klinger, J. (2001). Síndrome de intestino irritable. Revista médica de Chile, 129(5), 576-580.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.