5 terveellistä smoothieta, jotka puhdistavat paksusuolen luonnollisesti
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Paksusuoli on ruuansulatusjärjestelmän osa, joka vastaa jätteiden poistamisesta kehosta sekä veden ja välttämättömien suolojen imeyttämiseksi ruoasta. Kun se ei pysty suorittamaan toimintojaan kunnolla, terveytemme kärsii. Tälle voi tehdä monia asioita, mukaan lukien nauttia terveellisiä smoothieita, jotka puhdistavat paksusuolen luonnollisesti.
Kun paksusuoli on terve, se poistaa kaiken mitä elimistö ei tarvitse ja suorittaa loput toiminnot luonnollisesti itsestään.
Runsaasti terveellisiä ruokia, kuten hedelmiä ja kasviksia, sisältävä ruokavalio tukee sen asianmukaista toimintaa. On myös joitakin juomia, jotka voivat auttaa sinua pysymään hyvin nesteytettynä koko päivän ja täydentämään ruokavaliotasi, mutta muista, että sinun tulee aina asettaa etusijalle tavallisen veden kulutus.
5 smoothieta, jotka puhdistavat paksusuolen luonnollisesti
Käsitettä “paksusuolen puhdistaminen” ympäröivät monet väärinkäsitykset. Kuten jo mainitsimme, paksusuoli ei sinänsä vaadi ulkopuolista tukea tai puhdistusta, koska elimistö suorittaa nämä toiminnot luonnollisesti.
Kuten asiantuntijat huomauttavat, kun puhumme “paksusuolen puhdistuksesta”, tarkoitamme metaforisesti hoitoa, joka parantaa maksan ja ruoansulatuskanavan myrkkyjen poistamista. Se myös vähentää ruoansulatuskanavan limakalvojen tulehdusta tai ärsytystä.
Siten, kun puhumme smoothieista, jotka puhdistavat paksusuolen luonnollisesti, tarkoitamme yllä mainitun tyyppistä hoitoa. Ne ovat vaihtoehto kaupasta ostetuille juomille, sillä ne ovat luonnollisia ja ilman lisäaineita.
Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin artikkelin: Hedelmä- ja jogurttismoothiet – miksi niitä kannattaa nauttia?
1. Ananas, kurkku ja aloe vera
Ananas on diureetti ja sisältää tärkeitä ravintoaineita, jotka voivat auttaa meitä pitämään huolta paksusuolen lisäksi myös terveydestämme yleensä. Sillä on anti-inflammatorisista ominaisuuksia paksusuolessa.
Kurkku on myös diureetti ja edistää parempaa ruoansulatusta, sen lisäksi, että se sisältää merkittäviä määriä vettä (95 %).
Lopuksi, aloe veralla on ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erittäin hyödyllisen ruoansulatuskanavalle, kuten useat tutkimukset osoittavat, joten se voi olla hyödyllinen myös paksusuolelle.
Ainesosat
- 1 kurkku
- 2 appelsiinia
- 1 omena
- 1 pieni ananas
- 1 sitruunan mehu
- 1 aloe veran lehti
Valmistus
- Purista appelsiineista ja sitruunasta mehu. Aseta sivuun.
- Kuori ja viipaloi ananas.
- Pese ja viipaloi kurkku.
- Ota geeli ulos aloe veran lehdestä.
- Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Lisää puoli lasillista vettä, sillä se helpottaa sekoittamista.
- Sekoita kaikkea muutama minuutti, kunnes saat paksun, paakuttoman smoothien.
2. Pellavansiemen, sitruuna ja hunaja
Pellavansiemeniä käytetään yhä enemmän ruoanlaitossa niiden monien terveysvaikutusten vuoksi. On ehdotettu, että pellavansiemenlisä parantaa suoliston yleistä toimintaa. Lisäksi, vaikka lisätutkimuksia tarvitaan, jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että se voi olla hyödyllinen paksusuolen syövän ehkäisyssä.
Sen lisäksi, että sitruunalla on tärkeitä antiseptisiä ominaisuuksia, se on voimakas ruoansulatusta edistävä aine. Se johtuu sen kyvystä parantaa suoliston mikrobiomia.
Mitä tulee hunajaan, se tarjoaa meille lukuisia vitamiineja, ja sillä on myös tärkeitä antibakteerisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa meitä taistelemaan vapaita radikaaleja vastaan.
Ainesosat
- 2 sitruunan mehu
- 1 lasillinen vettä (250 ml)
- 1,5 tl hunajaa
- 2 tl pellavansiemeniä
Valmistus
- Laita pellavansiemenet lasilliseen vettä. Jätä huoneenlämpöön yön yli.
- Seuraavana päivänä sekoita se tehosekoittimessa kahden sitruunan mehun ja hunajan kanssa.
Huomaa: Tätä smoothieta voi muunnella korvaamalla sitruuna isolla papaija- tai ananasviipaleella.
3. Kiivi, päärynä ja pellavansiemen
Tämän smoothien valmistukseen käytetyt hedelmät lisäävät merkittävästi liukoista ja liukenematonta kuitua ruoansulatuksen parantamiseksi. Kun niitä kulutetaan osana tasapainoista ruokavaliota, ne voivat edistää suoliston läpikulkua.
Kiivejä on käytetty parantamaan epämukavuutta potilailla, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä tai ummetusta. Yksi kiivi tarjoaa kuitua jopa 6 grammaa; lähes 1/4 päivittäisestä tarpeestasi.
Ainesosat
- 1 kiivi
- 1 päärynä
- ½ lasillista vettä (120 ml)
- 1 rkl jauhettuja pellavansiemeniä
Valmistus
- Kuori kiivi ja pese päärynä.
- Laita ne sitten tehosekoittimeen ja lisää pellavansiemenet sekä vesi sekoittamisen helpottamiseksi.
- Kaada juoma lasiin ja nauti.
4. Mansikka, persilja ja ananas
Tämä smoothie tarjoaa runsaasti kuitua ja antioksidantteja, ja koska sen ainesosissa on korkea vesipitoisuus, sillä on tietty diureettinen vaikutus, joka auttaa poistamaan kertyneet nesteet ja vähentämään turvotusta vatsan alueella.
Toisaalta ananaksen bromelaiini voi auttaa parantamaan ruoansulatusta ummetuksen ja kaasun estämiseksi. Bromelaiini on entsyymi, joka hajottaa proteiineja, samoin kuin pepsiini, entsyymi, joka on osa mahanestettä.
Ainesosat
- 6 mansikkaa
- 1 siivu ananasta
- 1 rkl tuoretta persiljaa
- ½ lasillista vettä (120 ml)
Valmistus
- Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Vesi helpottaa sekoittamista.
- Sekoita, kunnes saat tasaisen smoothien.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: 5 vinkkiä hoitaaksesi kroonista ummetusta
5. Appelsiinimehu
On ehdotettu, että appelsiinimehu voi olla yhtä tehokas kuin jotkut osmoottiset laksatiiviset lääkkeet, kuten polyetyleeniglykoli. Voit juoda sen tyhjään vatsaan, ja nauti mieluiten 100-prosenttista, tuoretta mehua, lisäämättä siihen mitään makeutusaineita.
Näiden juomien nauttiminen ei saa korvata pääaterioita tai lääkärin määräämää hoitoa. Ne tulisi aina sisällyttää osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.
Jos haluat laihtua tai parantaa terveyttäsi, ota aina yhteyttä lääkäriisi saadaksesi neuvoja parhaasta vaihtoehdosta. Jos turvaudut mihinkään toimenpiteeseen kertomatta asiasta ammattilaiselle, saatat lakata antamasta kehollesi jotain, mitä se tarvitsee toimiakseen kunnolla, mikä voi aiheuttaa lisäongelmia.
Ei ole olemassa ruokaa, lääkkeitä tai ravinteita, jotka voisivat täydellisesti puhdistaa paksusuolen luonnollisella tavalla. Vain terveelliset elämäntavat ja lääkärin ohjeiden noudattaminen voivat tuottaa tuloksia terveydestäsi huolehtimisessa.
Toisaalta muista, että sekä epäterveellinen ruokavalio että istumapainotteinen elämäntyyli ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat eri sairauksien kehittymiseen, joten yritä välttää niitä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Aderinola, T., & Abaire, K. (2019). Quality Acceptability, Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Carrot-Cucumber Juice. Beverages, 5(1), 15. https://www.mdpi.com/2306-5710/5/1/15
- DeLuca, J., Garcia-Villatoro, E., & Allred, C. (2018). Flaxseed Bioactive Compounds and Colorectal Cancer Prevention. Current Oncology Reports, 20(8), 59. https://link.springer.com/article/10.1007/s11912-018-0704-z
- de Oliveira, S., do Nascimento, H., Sampaio, K., & de Souza, E. (2021). A review on bioactive compounds of beet (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris) with special emphasis on their beneficial effects on gut microbiota and gastrointestinal health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61(12), 2022-2033. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2020.1768510
- Elicia, V., Tjipto, B., & Novita, B. (2021). The effect of the cucumber consumption to the level of sodium potassium in mus muscullus’s urine production. The effect of the cucumber consumption to the level of sodium potassium in mus muscullus’s urine production. Folia Medica Indonesiana, 57(3), 210-213. https://e-journal.unair.ac.id/FMI/article/view/17697
- Ezzat-Zadeh, Z., Henning, S., Yang, J., Woo, S., Lee, R., Huang, J., Thames, G., Gilbuena, I., Tseng, C., Heber, D., & Li, Z. (2021). California strawberry consumption increased the abundance of gut microorganisms related to lean body weight, health and longevity in healthy subjects. Nutrition Research, 85, 60-70. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531720305881
- Gearry, R., Fukudo, S., Barbara, G., Kuhn-Sherlock, B., Ansell, J., Blatchford, P., Eady, S., Wallace, A., Butts, C., Cremon, C., Barbaro, M. R., Pagano, I., Okawa, Y., Muratubaki, T., Okamoto, T., Fuda, M., Endo, Y., Kano, M., Kanazawa, M., Nakaya, N., Nakaya, K., & Drummond, L. (2023). Consumption of 2 Green Kiwifruits Daily Improves Constipation and Abdominal Comfort-Results of an International Multicenter Randomized Controlled Trial. American Journal of Gastroenterology, 118(6), 1058-1068. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10226473/
- Henning, S., Yang, J., Shao, P., Lee, R., Huang, J., Ly, A., Hsu, M., Lu, Q., Thames, G., Heber, D., & Li, Z. (2017). Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Scientific Reports, 7(1), 2167. https://www.nature.com/articles/s41598-017-02200-6
- Hong, S., Chun, J., Park, S., Lee, H. J., Im, J., & Kim, J. (2018). Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. Journal of Neurogastroenterology and Motility, 24(4), 528-535. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/
- Hossain, F., Akhtar, S., & Anwar, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences, 4(1), 84-88. https://www.sciencepublishinggroup.com/article/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
- Jana, P., & Pradhan, A. (2024). Medicinal and Health Benefits of Lemon. Journal of Science & Technology (JST), 6(1), 16-20. https://jst.org.in/index.php/pub/article/view/249
- Lasya, C. (2022). Spinach and its health benefits: A review. The Pharma Innovation Journal, 11(8), 1232-1239. https://www.thepharmajournal.com/special-issue?year=2022&vol=11&issue=8S&ArticleId=14953
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2019). “Detoxes” and “Cleanses”: What You Need To Know. National Center for Complementary and Integrative Health. Consultado el 13 de junio de 2024. https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know
- Parikh, M., Maddaford, T., Austria, J., Aliani, M., Netticadan, T., & Pierce, G. N. (2019). Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health. Nutrients, 11(5), 1171. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1171
- Reiland, H., & Slavin, J. (2015). Systematic Review of Pears and Health. Nutrition Today, 50(6), 301-305. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657810/
- Schell, K., Fernandes, K., Shanahan, E., Wilson, I., Blair, S., Carter, D., & Cokcetin, N. (2022). The Potential of Honey as a Prebiotic Food to Re-engineer the Gut Microbiome Toward a Healthy State. Frontiers in Nutrition, 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9367972/
- U. S. Department of Agriculture. (1 de abril de 2019). Pears, raw. USDA. Consultado el 30 de julio del 2024 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169118/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. (28 de octubre de 2022). Cucumber, with peel, raw. Consultado el 30 de julio del 2024 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346406/nutrients
- Venancio, V., Kim, H., Sirven, M., Tekwe, C., Honvoh, G., Talcott, S., & Mertens-Talcott, S. (2018). Polyphenol-rich Mango (Mangifera indica L.) Ameliorate Functional Constipation Symptoms in Humans beyond Equivalent Amount of Fiber. Molecular Nutrition & Food Research, 62(12). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201701034
- Wei, G., Ye, Y., Yan, X., Chao, X., Yang, F., Wang, M., Zhang, W., Yuan, C., & Zeng, Q. (2020). Effect of banana pulp dietary fibers on metabolic syndrome and gut microbiota diversity in high-fat diet mice. Journal of Food Biochemistry, 44(9). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfbc.13362
- Yu, M., Kong, X., Chen, T., & Zou, Z. (2024). In vivo metabolism combined network pharmacology to identify anti-constipation constituents in Aloe barbadensis Mill. Journal of Ethnopharmacology, 319(Parte 1). https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887412301070X
- Zhang, Y., Zeng, M., Zhang, X., Yu, Q., Zeng, W., Yu, B., Gan, J., Zhang, S., & Jiang, X. (2023). Does an apple a day keep away diseases? Evidence and mechanism of action. Food Science & Nutrition, 11(9), 4926-4947. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10494637/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.