7 vinkkiä selviytyä punahukan aiheuttamasta väsymyksestä

Väsymys on yksi punahukan yleisimmistä oireista. Se vaikuttaa kaikkiin potilaan elämän osa-alueisiin, sekä fyysisiin että psyykkisiin.
7 vinkkiä selviytyä punahukan aiheuttamasta väsymyksestä
Mariel Mendoza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza.

Viimeisin päivitys: 27 maaliskuuta, 2023

Punahukan aiheuttamasta väsymyksestä kärsivillä potilailla on vaikeuksia suorittaa päivittäisiä perustehtäviä, kuten nousta sängystä, syödä ja mennä töihin. Lopulta vapaa-ajan toimetkin (liikunta tai yksinkertaisesti ihmisten kanssa seurustelu) monimutkaistuvat.

Ihmisillä, joilla on systeeminen lupus erytematosus eli punahukka, väsymys on ensimmäinen oire jopa puolessa tapauksista. Siihen voi liittyä ärtyneisyyttä, väsymystä, uneliaisuutta, masennusta ja ahdistusta.

Mikä on punahukkaan liittyvä väsymys?

Yleinen väsymys ja vakava väsymys ovat hyvin yleisiä punahukkapotilailla. Väsymys voi johtua taudille ominaisista masennuksesta ja ahdistuneisuudesta.

Tällä hetkellä oireen korjaamiseen käytetään kognitiivisten ja motoristen toimintojen väsymysasteikkoa (Fatigue Scale for Cognitive and Motor Function,  FSMC) Se sisältää 20 muuttujaa, jotka arvioivat toimintoja erikseen. Sitten henkilö luokitellaan lieväksi, keskivaikeaksi tai vaikeaksi tulosten mukaan.

Väsymyskerroin on arvo, joka on yhtä suuri tai suurempi kuin 42 FSMC-asteikolla. Ja vakava väsymys on kyseessä, kun se on yhtä suuri tai suurempi kuin 63.

Väsymys voidaan nähdä ylivoimaisena väsymyksen tunteena levossa tai lepoasennossa. Se estää päivittäisten tehtävien suorittamisen, pahentaa aktiivisuutta, eikä parane levon myötä.

Väsymys oireena liittyy itse sairauden lisäksi muihin tekijöihin:

  • Masennus ja ahdistus
  • Ylipaino tai lihavuus
  • Unihäiriöt
  • Krooninen anemia
  • Istumapainotteinen elämäntapa
  • Fibromyalgia

Kaikki nämä tekijät voivat pahentaa väsymystä punahukassa tai ne voivat kehittyä väsymyksen seurauksena. Esimerkiksi äärimmäinen väsymys johtaa istumapainotteiseen elämäntapaan, mikä taas lisää ylipainon riskiä.

Väsymys vähentää fyysistä aktiivisuutta punahukkapotilailla. Se on siis ylipainon riskitekijä.

Päivittäiset vinkit punahukan aiheuttamasta väsymyksestä selviytymiseen

Jos sinulla on diagnosoitu systeeminen lupus erytematosus, sinun tulee tietää, että väsymys ja uupumus tulevat jossain vaiheessa mukaan kuvaan. Siksi on hyvä toteuttaa joitakin strategioita oireen torjumiseksi. Tässä on joitain vinkkejä, joista voi olla apua.

1. Vähennä stressitasoja

Punahukan aiheuttama uupumus paranee, kun teet rentoutustekniikoita stressin hallitsemiseksi. Suosittelemme joogaa ja meditaatiota, työtaakan tasapainottamista, toimintojen sovittamista fyysisiin kykyihisi sekä säännöllistä lepo- ja uniaikataulua.

2. Harrasta liikuntaa päivittäin

Vaikka punahukasta kärsivillä ihmisillä voi olla vaikeuksia harrastaa liikuntaa, on syytä muistaa, että istumapainotteinen elämäntapa pahentaa väsymystä. Säännöllinen liikunta puolestaan vahvistaa lihaksia, antaa enemmän energiaa ja parantaa mielialaa.

Jo 10 minuuttia liikuntaa päivittäin vähentää stressin ja väsymyksen vaikutuksia. Lisäksi on suositeltavaa löytää tasapaino fyysisen aktiivisuuden ja lepoaikojen välillä.

Aerobinen liikunta lieventää väsymyksen tunnetta. Koska kyseessä on sairaus, johon liittyy useita elimiä, kuten lihakset, iho, keuhkot ja nivelet, harjoittelu vaikuttaa sydän- ja verisuoniriskiin.

Pitkän aikavälin aerobisten harjoitusten on osoitettu vähentävän merkittävästi vakavaa väsymystä. Ihannetapauksessa etsi alueelta ammattilainen, joka voi näyttää sinulle joitain rutiineja.

3. Osallistu tukiryhmiin ja hallitse tunteitasi terapialla

Punahukkaan liittyvä uupumus voi johtua masennuksesta ja ahdistuksesta sekä vihasta ja turhautumisesta. Koska näiden tunteiden kehittyminen on haitallista, sinun tulee kokeilla lähestyä aihetta psykologisen terapian kautta.

Liiallinen väsymys aloittaakseen tai edes suorittaakseen mitään toimintaa aiheuttaa surua, jota voi olla vaikea hallita yksin. Lisäksi tukiryhmiin osallistuminen antaa mahdollisuuden jakaa tunteita ja kokemuksia muiden kanssa, jotka käyvät läpi samoja ongelmia.

4. Paranna nukkumistottumuksiasi

Unihäiriöt voivat pahentaa väsymystä tai olla syy siihen miksi punahukkaa sairastavat heräävät usein väsyneinä, vaikka he olisivat nukkuneet monta tuntia. Myös unihäiriöt yön aikana ja kyvyttömyys nukahtaa uudelleen ovat yleisiä.

7-8 tunnin lepoa suositellaan joka yö. Päiväunien tulee olla lyhyitä, jotta ne eivät vaikuta yöuneen.

Altistumista näytöille illalla tulisi myös välttää. Syö kevyt illallinen 2-4 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Älä nauti kofeiinia ja kokeile rentouttavaa musiikkia.

Luo rentoutumisrutiini ennen nukkumaanmenoa ja yritä herätä samaan aikaan joka aamu.

Punahukan aiheuttamat unihäiriöt voivat johtua kortikosteroidihoidosta kohtalaisilla tai suurilla annoksilla. Tarkista siis lääkäriltäsi, jos käytät näitä lääkkeitä.

5. Syö tasapainoista ruokavaliota

Ruokavalio, jossa on riittävästi proteiinia ja hiilihydraatteja, voi auttaa toipumaan punahukan aiheuttamasta väsymyksestä. Tietenkin on myös luovuttava myrkyllisistä aineista, kuten alkoholista ja tupakasta.

Punahukan aiheuttama väsymys voi johtua myös D-vitamiinin puutteesta, joka johtuu taipumuksesta välttää auringolle altistumista. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että puolen vuoden kuluessa D-vitamiinilisän käyttöönotosta vaikea väsymys paranee merkittävästi naisilla, joilla on tämä sairaus.

Ota yhteys lääkäriisi, jos tarvitset vitamiinilisää.

Punahukan aiheuttamasta väsymyksestä voi päästä eroon D-vitamiinin avulla.
Ruokavalio ei ehkä riitä saavuttamaan päivittäisiä D-vitamiiniarvoja lupuksessa. Siksi jotkut potilaat tarvitsevat lisäravinteita.

6. Tarkista lääkitys

Hoitona käytettävät kortikosteroidit voivat aiheuttaa unettomuutta, ahdistusta ja punahukkaan liittyvää väsymystä. Ne voivat myös vaikuttaa kykyyn saavuttaa rauhallinen uni.

Muut punahukkahoidot, kuten tulehduskipulääkkeet, masennuslääkkeet ja lihasrelaksantit, voivat pahentaa väsymystä. Tästä syystä hoitosuunnitelman säännöllinen arviointi oman lääkärin kanssa on välttämätöntä.

7. Sulje pois muut rinnakkaiset sairaudet

Punahukkaan liittyvä väsymys voi pahentua muiden autoimmuunisairauksien tai endokriinisten tai neurologisten häiriöiden, kuten seuraavien, vuoksi:

  • Fibromyalgia
  • Kilpirauhasen ongelmat
  • Munuaisten vajaatoiminta
  • Anemia

Jos sinulla on tavanomaisista poikkeavia tai uusia oireita, sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriisi. Joskus uuden patologian korjaaminen vähentää väsymyksen tunnetta. Tätä varten on välttämätöntä ottaa yhteyttä lääkäriin, jos muutoksia tilassa tapahtuu.

Punahukkaan liittyvä väsymys vaatii ammattilaisen arviointia

Ensimmäisenä on suljettava pois taudin aktiivisen vaiheen esiintyminen. Siksi sinun on mukautettava hoitoa akuutin jakson remission saamiseksi. On mahdollista lisätä jo käytettyjen lääkkeiden annosta tai lisätä toinen lääke, tietenkin aina lääkärin ohjeistuksella.

Kun punahukan aktiivisuutta tai akuuttia episodia ei ole, lääkärin tulee arvioida muita sairauksia, jotka voivat edistää väsymystä. Hänen tulee sulkea pois samanaikainen anemia, munuaisten vajaatoiminta tai kilpirauhasen toimintahäiriöt.

Punahukkaan liittyvä väsymys voi olla heikentävää sekä fyysisesti että psyykkisesti. Se vaikuttaa kykyyn suorittaa päivittäisiä toimintoja ja vaatii lääkärin apua.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten autoimmuunisairauksia hoidetaan?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten autoimmuunisairauksia hoidetaan?

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten autoimmuunisairauksia hoidetaan ja mitä niiden hoidossa tulisi huomioida.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.