Rypyt tupakoijan kasvoissa
Rypyt tupakoijan kasvoissa ovat erilaisia kuin savuttomilla ihmisillä. Tupakointi vahingoittaa vääjäämättä ihoa, sekä suoraan että epäsuoraan. Mutta mitä tämä tarkalleen ottaen tarkoittaa?
Suorat vaikutukset johtuvat ihon altistumisesta savulle, kun taas epäsuorat vaikutukset johtuvat myrkyistä, jotka kulkeutuvat verenkierron mukana elimistöön niiden sisäänhengittämisen jälkeen.
Paitsi että tupakointi on terveydelle haitallinen tottumus, se aiheuttaa myös muutoksia kynsissä, hampaissa, hiuksissa ja ennen kaikkea ihossa. Se nopeuttaa erityisesti ikääntymistä, sillä se lisää altistusta vapaille radikaaleille.
Miten tupakointi vaikuttaa kehoon?
Tupakoiva henkilö saa elimistöönsä tervaa (yhteydessä syövän kehittymiseen), hiilimonoksidia, nikotiinia ja ärsytystä aiheuttavia aineita (joista monet hengityselimistön sairaudet johtuvat).
Vapaiden radikaalien runsas määrä muuttaa tasapainoa elastaasin ja sen merkittävimmän säätelijän, alfa-1-proteinaasin estäjän (solukalvojen säätelijä), välillä. Se johtaa kollageenituotannon vähenemiseen pilkkomalla elastisia säikeitä, jotka tukevat ihoa ja antavat sille vahvuutta.
Kollageenin puutos johtaa ihon kuivumiseen ja näin sen volyymin ja sileyden menetykseen, jolloin se alkaa nopeasti rypistyä. Tästä syystä tupakoijien rypyt ovat näkyvämpiä kuin savuttomilla ihmisillä ja ne ilmaantuvat paljon normaalia aiemmin.
Savun sisältämä hiilimonoksidi johtaa siihen, että solut eivät saa suoritettua tehtäviään normaaliin tapaan. Syynä on se, että häkä rajoittaa elimistön kykyä kuljettaa happea verenkierron mukana, jolloin se ei pääse kunnolla iholle. Tämän vuoksi hiilimonoksidi kohottaa myös sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
Nikotiini taas johtaa verisuonten supistumiseen ja ääreisverenkierron heikkenemiseen. Tämä krooninen iskemia johtaa alhaisiin A-vitamiinitasoihin. Nikotiini on lisäksi koukuttava aine.
Tiesitkö tätä? Varoitus: tupakointi voi vaikuttaa silmiin
Rypyt tupakoijan kasvoissa
Tupakan sisältämät myrkyt eivät ole haitaksi ainoastaan terveydelle, vaan ne vaikuttavat epäsuotuisasti myös ihon ulkonäköön. Tupakoijien kasvoille alkaa ilmestyä uusia ryppyjä, ihon ikääntyminen nopeutuu ja siitä puuttuu hehku (kuivuminen ja sameus). Tupakointi johtaa myös läiskien ilmaantumiseen kasvoille ja sormien ympärille.
Rypyt tupakoijan kasvoissa ovat syvempiä, kapeampia ja näkyvämpiä tietyillä alueilla. Rypyt silmäkulmissa ja huulten ympärillä (pystysuorat juonteet) ovat erityisen näkyviä. Iso osa rypyistä keskittyy näille alueille ja ne ovat huomattavan syviä.
Myös tupakoijan ihon väri eroaa savuttomien ihmisten ihon väristä. Se ei ensinnäkään ole vaaleanpunertava kuten terve iho, vaan kalpeampi, ikään kuin harmahtavan keltainen.
Kaikki nämä merkit ovat yleensä selkeämpiä 35 ikävuoden jälkeen. Vaikutus ihoon on suoraan verrannollinen tupakoinnin määrään. Huomaa, että se vaikuttaa myös passiivisiin tupakoijiin.
Lue lisää täältä: Kannabiksen ja tupakan yhteiskäyttö
Suosituksia tupakoinnin haittojen estämiseksi
- Tärkein asia on tupakoinnin lopettaminen, ilmiselvistä syistä.
- Noudata terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää erityisesti antioksidantteja, C-vitamiinia ja hivenaineita kuten rautaa, jodia, mangaania jne. Syö myös enemmän flavonoidipitoisia ruoka-aineita, kuten vihreitä lehtivihanneksia.
- Omaksu päivittäinen ihonpuhdistusrutiini ja pitäydy siinä.
- Kuori iho kerran kahdessa viikossa kuolleiden ihosolujen poistamiseksi ja sen uudistumisen stimuloimiseksi.
- Tee antioksidantti- ja anti-aging -hoitoja huulille — tätä varten on olemassa naamioita.
- Käytä aurinkorasvaa, sillä on saatu näyttöä siitä, että ihon ikääntyminen nopeutuu tupakoinnin ja auringolle altistumisen yhteisvaikutuksesta.
Rypyt tupakoijan kasvoissa ovat vääjäämättömiä
Tupakassa olevat myrkyt eivät vaikuta ainoastaan sairauksien puhkeamiseen, vaan myös ihon terveyteen. Tämän seurauksena rypyt ilmaantuvat tupakoijilla aiemmin ja ne ovat yleensä korostuneempia.
Pyri lopettamaan tämä haitallinen tottumus näiden vaikutusten välttämiseksi. Pyri myös omaksumaan ihonhoitorutiini, johon kuuluu päivittäinen aurinkorasvan käyttö.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Just-Sarobé M. Hábito de fumar y piel [Smoking and the skin]. Actas Dermosifiliogr. 2008;99(3):173‐184.
-
Morita A. Tobacco smoke causes premature skin aging. J Dermatol Sci. 2007;48(3):169‐175. doi:10.1016/j.jdermsci.2007.06.015
-
Ortiz A, Grando SA. Smoking and the skin. Int J Dermatol. 2012;51(3):250‐262. doi:10.1111/j.1365-4632.2011.05205.x
-
Metelitsa AI, Lauzon GJ. Tobacco and the skin. Clin Dermatol. 2010;28(4):384‐390. doi:10.1016/j.clindermatol.2010.03.021
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.