Kannabiksen ja tupakan yhteiskäyttö

Kannabiksen ja tupakan yhteiskäytöstä johtuva riippuvuus on molempien aineiden kulutuksen välinen suhde. Se on myös tapa ilmaista molempien riippuvuuksien voittamisen vaikeutta, varsinkin kun henkilö on riippuvainen molemmista aineista.
Kannabiksen ja tupakan yhteiskäyttö

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kannabiksen ja tupakan yhteiskäyttö tarkoittaa sitä, että henkilö on riippuvainen molemmista aineista. Tämä kierre voidaan katkaista farmakologisilla toimenpiteillä ja/tai psykologisella hoidolla. Tämänkaltaisen riippuvuuden katkaisemiseksi tarvitaan lähes aina ammattilaisen apua.

Vielä suhteellisen äskettäin asiantuntijat eivät tienneet näiden lääkkeiden keskinäisestä vaikutuksesta. Toisin sanoen, kannabiksen ja tupakan yhteiskäyttöön ei oltu tutustuttu. Näyttää kuitenkin siltä, ​​että ne liittyvät läheisesti toisiinsa.

Useimmat ihmiset polttavat kannabista sinällään. Ihmiset, jotka ovat riippuvaisia sekä tupakasta että kannabiksesta, lisäävät tupakkaa kannabikseen. Siten he nauttivat molemmista aineista.

Näyttää kuitenkin siltä, ​​että on olemassa myös käänteinen suhde. Tässä artikkelissa selitämme, mistä kannabiksen ja tupakan yhteiskäytöstä johtuva riippuvuus koostuu sekä miten se voidaan katkaista. Sekä kannabis että tupakka ovat erittäin haitallisia aineita, minkä vuoksi ihmisten tulisi välttää niiden käyttöä.

Kannabiksen ja tupakan yhteiskäyttö: riippuvuus

Kannabis ja tupakka ovat toisiaan täydentäviä aineita. Itse asiassa viimeisimmät tilastot ovat osoittaneet läheisen yhteyden molempien aineiden käytön yleisyyden välillä. Tämä johtuu siitä, että kannabista kulutetaan lähes aina tupakan kanssa. Tämän lisäksi näyttää siltä, ​​että monet ihmiset haluavat polttaa savukkeen kannabiksen polttamisen jälkeen.

On myös yleistä, että henkilö lopettaa joko tupakan tai kannabiksen käytön, mutta jatkaa toisen kulutusta. Tämä vaikeuttaa prosessia ja pitkittää vieroitusaikaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakointi lisää myös kannabiksen käytön riskiä. Lopulta ongelma on se, että riippuvuus vahvistuu ja pahenee.

Tällä hetkellä suurin osa kannabiksen käyttäjistä on noin 30-vuotiaita. Kannabiksen kulutus myös nuorten keskuudessa on kuitenkin erittäin korkea. Lisäksi monet tätä ainetta käyttävät ihmiset käyttävät myös muita huumeita.

Kannabiksen ja tupakan yhteiskäyttö on haitallinen tapa.
Kannabis voi olla portti muihin, vakavampiinkin riippuvuuksiin.

Miksi kannabiksen ja tupakan yhteiskäyttö on niin haitallista?

Kuten edellä sanoimme, molemmat aineet ovat haitallisia terveydelle. Molempien aineiden nauttiminen loogisestikin lisää terveyteen liittyviä riskejä. Yhteiskäytön ei kuitenkaan ole osoitettu pahentavan niiden erillisiä vaikutuksia.

Asiantuntijat uskovat, että kannabis voi lisätä nikotiiniriippuvuutta. On tutkittu myös sitä, miten näiden lääkkeiden sietokyky muuttuu, kun niitä nautitaan samanaikaisesti.

Kannabis ja tupakka ovat päihdeaineita, joita käytetään usein yhdessä. Molemmat voivat vaikuttaa negatiivisesti keuhkoihin. Kaikkien tupakan haitallisten vaikutusten lisäksi on huomattava, että kannabiksen käyttöön liittyy lisääntynyt psykoottisten häiriöiden riski.

Emme voi myöskään kiistää sen vaikutusta henkilön henkilökohtaisella ja sosiaalisella tasolla. Riippuvuus mistä tahansa aineesta voi vahingoittaa ihmissuhteita ja vaikuttaa työntekijän tai opiskelijan suoritukseen.

Monet ihmiset haluavat tupakoida kannabiksen kulutuksen jälkeen, mikä lisää yhteiskäytön riskiä.

Kuinka katkaista kannabiksen ja tupakan yhteiskäyttö

Tätä riippuvuutta on vaikea murtaa. Päästäkseen eroon kummastakin aineesta, henkilö tarvitsee paljon päättäväisyyttä ja tahdonvoimaa. On kuitenkin yhä enemmän toimenpiteitä ja tukimuotoja, jotka auttavat ihmisiä saavuttamaan täysin päihteettömän elämän.

Ensinnäkin ongelman ratkaisemiseksi eri valtioiden on alettava säätelemään näiden lääkkeiden saatavuutta. Toisin sanoen olisi toteutettava erityistoimenpiteitä molempien huumausaineiden kaupan pysäyttämiseksi. Tämä tulisi suunnitella erityisesti nuoria ihmisiä ajatellen. Samoin on tärkeää edistää hyvää koulutusta niiden kulutuksen välttämiseksi.

Toisaalta ihmiset voivat turvautua eri keinoihin yhteiskäytöstä johtuvan riippuvuuden katkaisemiseksi. Voit aloittaa lopettamalla yhden aineen ja sitten toisen. Tai voit yrittää lopettaa molemmat samanaikaisesti.

Tarjolla on monia psykologisia hoitomuotoja. Myös jotkut farmakologiset toimenpiteet auttavat ihmisiä lopettamaan riippuvuutensa. Psykologiset hoitomuodot tuottavat kuitenkin parhaat tulokset ja ovat tehokkaimpia.

Asioita, joita tulisi harkita

Farmakologiset hoitomuodot auttavat vain vähentämään nikotiiniriippuvuutta, mutta eivät ole kovin tehokkaita kannabiksen lopettamisessa. Kannabiksen ja tupakan yhteiskäytöstä johtuva riippuvuus vaatii useita toimenpiteitä ja monitieteistä lähestymistapaa. On parasta pyytää apua asiantuntijalta ja valita parhaat vaihtoehdot sekä ratkaisut riippuvuuden katkaisemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Torres, Jesús Marín, and Carmen Quijada Caro. “Drogas y género: Una comparación del inicio del consumo de alcohol, tabaco y cannabis entre hombres y mujeres jóvenes en Andalucía.” ReiDoCrea: Revista electrónica de investigación y docencia creativa 6 (2017): 44-53.
  • Santos, Mariana Matias, et al. “Detección del consumo de alcohol, tabaco y cannabis en estudiantes de Enfermería.” Enfermería Comunitaria (2018).
  • Folgar, Manuel Isorna, and Otger Amatller Gutierrez. “Consumo combinado de tabaco y cannabis: una revisión de los factores de riesgo familiares.” Revista española de drogodependencias 42 (2017): 11-28.
  • Domínguez, Encarnación Sueiro, Antonio Lopez Castedo, and Celsa Perdiz Álvarez. “Consumo de otras drogas (Diferentes del tabaco y del alcohol).” Revista de estudios e investigación en psicología y educación 14 (2017): 225-228.
  • Morena Rayo, Susana, and Alejandro Villena Ferrer. “Prevención del tabaquismo: adaptarla a los nuevos tiempos o fracasar.” Revista Clínica de Medicina de Familia 12.2 (2019): 46-49.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.