Logo image
Logo image

Ruskea vuoto: mitä se tarkoittaa?

3 minuuttia
Ruskea vuoto emättimestä ei yleensä ole merkki ongelmasta. Se voi oikeastaan olla täysin normaalia monissa tapauksissa. Tässä artikkelissa kerromme, mikä sitä mahdollisesti aiheuttaa ja milloin on syytä käydä lääkärissä.
Ruskea vuoto: mitä se tarkoittaa?
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Vaikka ruskea vuoto ei olekaan tavallisinta emättimestä tulevaa vuotoa, ei se myöskään ole harvinaista. Sen esiintyminen ei yleensä tarkoita sitä, että nainen kärsii jostakin sairaudesta. Ruskea vuoto on usein osa normaalia kuukautiskiertoa. Toisinaan se on merkki fysiologisesta prosessista, joka kehittyy odotetulla tavalla. Siihen tulisi kiinnittää huomiota, mutta sen ei pitäisi pelästyttää sinua heti.

Neljä yleisintä syytä ruskeaan vuotoon

On neljä tilannetta, jossa ruskea vuoto on odotettua, eikä edellytä lääkinnällistä hoitoa. Toisin sanoen, se tulee ratkeamaan itsestään. Tällaisia tilanteita ovat:

 • Kuukautiskierron ensimmäiset päivät. Sen aiheuttaa usein veren ja valkovuodon sekoitus.
 • Satunnaiset hormonihuiput. Jopa hyvin säännölliset kuukautiset omaavilla naisilla hormonit eivät käyttäydy samalla tavalla joka kuukausi. Pienet muutokset estrogeeni- tai progesteronitasoissa voivat aiheuttaa muutoksia vuotoon.
 • Ehkäisypillereiden vaihtaminen. Kun nainen käyttää tiettyjä suun kautta otettavia ehkäisypillereitä ja muuttaa toiseen yhdistelmään, saattaa hän huomata ruskeaa vuotoa. Tämä selittyy hormonimuutoksilla.
 • Raskauden aikainen seksi. Koska raskaana olevalla naisella on kehossa enemmän progesteronia ja lisääntynyttä sukupuolielinten verisuonisuutta, voi seksin aiheuttama hankaus johtaa ruskeaan vuotoon. Sitä ei esiinny välittömästi ja se voi ilmaantua jopa muutama päivä seksin harrastamisen jälkeen.

Ruskeaa vuotoa mahdollisesti aiheuttavat sairaudet

Normaaleita ruskeaa vuotoa aiheuttavia tilanteita lukuun ottamatta tällaiseen vuotoon on myös patologisia syitä. Ruskeaa vuotoa aiheuttavien sairauksien ja vaivojen joukosta osa sijaitsee naisen lisääntymiselimistössä, kun taas osa on yleisempiä vaivoja. Ruskean vuodon yleiset aiheuttajat vaikuttavat koko kehoon ja ovat hormonaalisia.

Niitä ovat muun muassa:

 • Lisääntynyt estrogeenitaso. Kuukautiskierrossa tapahtuvat muutokset, jotka johtavat lisääntyneeseen estrogeenitasoon, voivat aiheuttaa ruskeaa vuotoa. Tämä on suhteellisen yleistä stressaavissa tilanteissa, jolloin estrogeenitaso nousee ja ovulaatio alkaa aikaisemmin johtaen lopulta rusehtavaan kevyeen verenvuotoon.
 • Riittämätön hormonaalinen ehkäisymenetelmä. Lääkärin valitsema hormoniyhdistelmä ei välttämättä mukaudu naisen kehoon. Tätä tapahtuu harvoin, mutta se ei ole kuitenkaan mahdotonta. Nautitut hormonit eivät mukaudu fysiologiseen kuukautiskiertoon ja muuttavat sitä aiheuttaen ajoittaista verenvuotoa. Tämä on sivuvaikutus, joka saattaa vaatia ehkäisymenetelmän vaihtamista, ellei ongelma ratkea itsestään.
Some figure
Ruskea vuoto voi johtua suun kautta otettavista ehkäisypillereistä.

Lue myös: 6 kysymystä, jotka sinun tulisi kysyä gynekologiltasi

Naisen lisääntymiselimistöstä johtuvat syyt

Naisen lisääntymiselimistöstä johtuviin syihin kuuluvat muun muassa:

 • Raskaus. Siemennesteen ja munasolun yhdistyminen sekä siitä aiheutuva kohtuun asettuminen voi ilmetä ulkoisesti ruskeana vuotona. Kyseessä on yleensä vaaleanruskeaa vuotoa, jota esiintyy eri päivänä kuin kuukautisvuodon odotetaan alkavan. Tämä vuoto tunnetaan yleisemmin “tiputteluvuotona”, eikä aiheuta keskenmenon riskiä.
 • Kohdun polyypit. Polyypit ovat epänormaaleja kohdun pullistumia. Ne ovat hyvänlaatuisia, erikokoisia kasvaimia ja sijaitsevat sisäisesti kehon onteloissa. Koska ne muuttavat kohdun sisäseinämää, pitävät ne yleensä sisällään kuukautisverta, joka erittyy sitten ruskeana värinä ja jopa hyytyminä.
 • Kohdun fibroidit. Kohdun fibroidit muuttavat kohdun sisäseinämää polyyppien kanssa samankaltaisella mekanismilla. Fibroidit ovat kohdun sileän lihaksen hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka koteloituvat elimen seinämien sisään.
 • Syöpä. Ruskea vuoto on yksi kohdunkaulan syövän oireista. Tämä ei kuitenkaan ole yleistä, eikä sitä esiinny kaikilla kyseisestä syövästä kärsivillä naisilla. Se ei myöskään ole varsinaisesti tämän sairauden oire. Naiset havaitsevat todennäköisemmin muita hälyttävämpiä merkkejä, kuten punaista verenvuotoa ja kipua.
Some figure
Sellaiseen ruskeaan vuotoon, jonka vuoksi on syytä käydä lääkärissä, liittyy myös muita oireita.

Jatka lukemista: Nämä 7 tekijää altistavat kohdunkaulan syövälle

Milloin sinun tulisi käydä lääkärissä, kun huomaat ruskeaa vuotoa

Kaiken kaikkiaan, jos sinulla on ollut kerran ruskeaa vuotoa ilman muita oireita, ei sen pitäisi pelästyttää sinua. Asiantuntijat pitävät kuitenkin lääkärissä käymistä oikeana vaihtoehtona silloin, kun sen kanssa esiintyy seuraavia ongelmia:

 1. Ruskeaa vuotoa esiintyy voimakkaan vatsakivun yhteydessä.
 2. Ruskea vuoto kestää pitkään (kauemmin kuin päivän ajan).
 3. Ruskea vuoto vaihtelee jaksoittain punaisen verenvuodon kanssa.

Asiantuntijat suosittelevat lääkärissä käymistä myös silloin, kun vuoto vaihtelee muiden vuototyyppien kanssa. Muiden vuotojen erityispiirteet saattavat olla merkki toisesta havaitsemattomasta tilanteesta. Raskauteen yhdistetty ruskea vuoto saatetaan yhdistää muihin vuotoihin, kuten esimerkiksi vaaleanpunaiseen vuotoon. Jos se kuitenkin ratkeaa itsestään, eikä sinulla ole muita oireita, ei lääkärissä tarvitse käydä.

Toiseen äärilaitaan kuuluvat keltainen ja valkoinen vuoto. Ne voivat olla ruskean vuodon kanssa merkki tulehduksesta, joka on yleensä hoidettavissa ja parannettavissa. Nämä vuototyypit tulisi selvittää asiantuntijan kanssa, jotta niiden hoitoon voidaan käyttää oikeaa menetelmää:

On myös tärkeää muistaa, että voit halutessasi käydä gynekologilla, jos huomaat ruskeaa vuotoa. Terveydenhuollon ammattilainen osaa erottaa normaalin tilanteen sairaudesta. Hän pystyy määrittämään, mikä vaatii väliintuloa ja lääkinnällistä hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Vidal Borras, Emilio, and Crispina Justa Ugarte Rodríguez. “Síndrome de flujo vaginal.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 36.4 (2010): 594-602.
 • González, Nelvys Felipe, et al. “Factores de riesgo asociados a infección vaginal en mujeres embarazadas.” MULTIMED 23.3 (2019): 484-500.
 • Bendek, Eduardo Acosta, Julio Duva Palacio, and Néstor Vásquez Macías. “Flujo genital.” Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología 31.5 (2016): 304-322.
 • MedlinePlus. Prueba de Papanicolaou. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/pruebas-de-laboratorio/prueba-de-papanicolaou/.
 • Clínica Universidad de Navarra. Endometriosis. Disponible en: https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/endometriosis.
 • Clínica Mayo. Enfermedad pélvica inflamatoria. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/pelvic-inflammatory-disease/symptoms-causes/syc-20352594.
 • Clínica Mayo. Quistes de ovario. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405.
 • MedlinePlus. Síndrome del ovario poliquístico. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000369.htm.
 • CDC. Clamidia. Disponible en: https://www.cdc.gov/std/spanish/clamidia/stdfact-chlamydia-s.htm.
 • Clínica Mayo. Cáncer de cuello uterino. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/cervical-cancer/symptoms-causes/syc-20352501.
 • Clínica Mayo. Candidosis vaginal. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.