Ruskea viiva vatsassa raskauden aikana
Ruskea pigmenttiviiva vatsalla on yleinen useissa raskauksissa. Se alkaa häpyluusta ja menee ylös kohti napaa. Joillakin naisilla siinä esiintyy myös hieman hienoa karvoitusta. Ruskeaa viivaa esiintyy useimmin naisilla, joilla on ruskeampi ihon sävy.
Ruskea pigmenttiviiva on yhdistetty hormonimuutoksiin, joita tapahtuu naisen elimistössä raskauden aikana. Viivan alkaa huomaamaan parhaiten neljännen tai viidennen raskauskuukauden aikana. Tämä ulkoinen muutos iholla ei ole millään lailla vaarallinen.
Ruskeasta viivasta ei ole mitään haittaa, ja onkin muistettava käyttää aurinkovoidetta ja vältettävä ihoa valkaisevia aineita, sillä molemmat saattavat vain tummentaa viivaa.
Ruskea pigmenttiviiva
Miksi jotkut ajattelevat taikauskoisesti ruskeasta viivasta? Useat ihmiset uskovat ruskean viivan olevan merkki vauvan sukupuolesta. Viivasta on monia eri selityksiä.
Perinteisesti on sanottu, että jos viiva nousee napaan asti tulee tyttö, ja jos viiva ylittää navan tulee poika. Tai jos viiva on tummempi tulee tyttö, ja päinvastoin.
Joissain raskauksissa viivan antama ennuste on pitänyt paikkansa, mutta tästä ei ole tieteellistä tutkimusta joka tukisi väitettä ruskean viivan ja lapsen sukupuolen välillä. Se on vain ilmiö, joka on levinnyt maailmalla ja kulkenut suusta suuhun urbaanina legendana. Vauvan sukupuolesta keskusteleminen odotusaikanana on aina jännittävää.
Kuinka häivyttää ruskeaa viivaa pois?
Haluamme aluksi kertoa, että ruskeaa pigmenttiviivaa ei saa kokonaan pois. Voit kuitenkin pitää ihostasi hyvää huolta välttääksesi mahdollisia raskausarpia.
Seuraa näitä hoito-ohjeita ja ihosi pysyy hyvässä kunnossa koko yhdeksän kuukautta kestävän raskauden aikana:
- Pidä iho vatsan ja rintojen alueella hyvin kosteutettuna koko raskauden ajan.
- Käytä voiteita, joissa on E-vitamiinia.
- Levitä voidetta kaksi kertaa päivässä pyörivin liikkein hieroen. Voit pyytää kumppaniasi hieromaan kosteusvoidetta ihollesi ja samalla saat rentouttavan hetken.
- Juo tarpeeksi vettä joka päivä, puolen tunnin välein. Käy vessassa aina kun tunnet tarvetta siihen, älä pidätä liikaa.
- Syö ruoka-aineita, joissa on A-, C- ja E-vitamiineja. Ne auttavat pitämään ihosi elastisuuden ja kyvyn uudistua.
Ruskea pigmenttiviiva katoaa yleensä kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä itsekseen. Mikäli viiva ei katoa ja huomaat kasvoillasi tummia läikkiä, käy ihotautilääkärillä.
Miksi ruskean viivan olemassaoloa tulisi arvostaa?
Saatat ihmetellä, miksi ruskeaa viivaa pitäisi arvostaa, miksi sitä ei voisi yrittää peitellä tai saada pois? Siihen on monia syitä. Ruskea pigmenttiviiva edustaa raskautta, joka on erityistä aikaa naisen elämässä. Monien muiden mielestä viiva on kaunis, vaikka et ehkä itse olisikaan sitä mieltä heti aluksi.
Linea negra tarkoittaa elämää, uuden syntyä ja uuden alkua. Älä ole häpeissäsi näyttää sitä, vaan voit olla ylpeä, että sinulla on sellainen. Se näyttää upealta vatsallasi! Voit keksiä jotain hauskaa tekemistä viivalla.
Jotkut odottavat naiset maalaavat vatsansa käyttäen viivaa pohjana. Toiset mittaavat kuinka pitkä heidän viivansa on. Siihen voi vaikka kirjoittaa jotain! Mitä vain keksit, se on sinut vatsasi ja viivasi ja siitä kannattaa ottaa kuva. Voit myöhemmin näyttää kuvan lapsellesi, kuinka hassu ja luova äiti oli raskauden aikana, osoittaen että lapsi oli odotettu ja rakastettu jo masussa ollessaan.
Ruskea pigmenttiviiva ei ole ainoa raskauden aikana tapahtuva muutos. Nännit muuttuvat tummemmiksi ja kasvoillesi saattaa tulla tummia läikkiä. Nämä kaikki ovat aivan normaaleja muutoksia ja katoavat yleensä muutaman kuukauden jälkeen synnytyksestä.
Nyt kun olemme selittäneet mikä ruskea viiva on, toivomme että olet omasta viivastasi ja sen tarkoituksesta ylpeä. Muista että se on heijastus omasta luonnollisesta lisääntymiskyvystäsi. Ole kiitollinen raskaudestasi ja pidä viivaa omanasi, mikäli se ilmestyy vatsallesi.
Voit jakaa tätä tietoa muillekin, kuten kumppanillesi tai muille perheenjäsenille, tai odottaville äideille.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rath, A. M., Attali, P., Dumas, J. L., Goldlust, D., Zhang, J., & Chevrel, J. P. (1996). The abdominal linea alba: An anatomo-radiologic and biomechanical study. Surgical and Radiologic Anatomy. http://doi.org/10.1007/BF01627606
- Naraynsingh, V., Maharaj, R., Dan, D., & Hariharan, S. (2012). Strong linea alba: Myth or reality? Medical Hypotheses. http://doi.org/10.1016/j.mehy.2011.11.004
- Guerra Tapia, A. (2013). Embarazo y piel. Cambios fisiológicos y trastornos con repercusión estética. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://www.actasdermo.org/es-embarazo-piel-cambios-fisiologicos-trastornos-articulo-13028741
- Fernández Barriga, Nuria (2017). Mitos en el embarazo. Realidad científica. Universidad de Valladolid. Facultad de Enfermería de Valladolid. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/24483.
- Yanez Contreras, J. B. (2016). Tesis. Recuperado a partir de http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/34201
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.