Logo image
Logo image

Ruokia, jotka sisältävät linolihappoa

2 minuuttia
Tässä artikkelissa esittelemme linolihappoa sisältäviä ruokia ja kerromme sen terveyshyödyistä. Linolihapon ominaisuudet ovat varsin mielenkiintoiset, joten sitä kannattaa sisällyttää ruokavalioon.
Ruokia, jotka sisältävät linolihappoa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Useat erilaiset ruoat sisältävät linolihappoa. Tällä rasvahapolla on monia hyötyjä verenkiertoelimistön terveydelle, ja sen väitetään olevan mahdollisesti jopa avuksi painonpudotuksessaTässä artikkelissa kerromme lisää tästä lipidistä ja esittelemme ruokia, jotka sisältävät linolihappoa.

Linolihappo on siis välttämätön ravintoaine, jota on oltava tasapainoisessa ruokavaliossa. Se on oleellisen tärkeä kroonisten sairauksien ehkäisyn kannalta. Jotkut ravitsemusalan asiantuntijat suosittelevat lisäämään linolihappoa lisäravinteena ruokavalioon, erityisesti jos sitä ei saa ruoasta.

Linolihappoa on kasviksissa

Kasvit, erityisesti pähkinät ja siemenet, ovat tärkeä linolihapon lähde. Sitä voi saada myös kananmunista ja joistakin viljoista.

Siemenöljytkin sisältävät linolihappoa, vaikkakin jotkut asiantuntijat eivät suosittele niiden säännöllistä käyttöä ja varoittavat paistamasta ruokia tällaisessa rasvassa, koska rasvan muiden ainesosien haittavaikutukset saattavat olla hyötyjä suuremmat.

Jotta linolihappoa saisi sopivissa määrin, ruokavalion tulee olla tasapainoinen. Yleissääntönä voisi pitää, että pähkinöiden syöminen aamupäivän tai iltapäivän välipalana on hyvä keino täyttää tämä tarve.

Pidä kuitenkin mielessä, että linolihappo kuuluu Omega-6 -rasvahappoihin. Et ehkä tiennyt tätä, mutta Omega-3:n ja Omega-6:n saannin tulee olla tasapainossa, jotta vältetään tulehdustilat kehossa, kuten todetaan tässä Nutrients -lehden julkaisemassa tutkimuksessa. Näiden rasvahappojen epätasapainoinen suhde saattaa itse asiassa olla lihavuuden riskitekijä.

Some figure
Pähkinät ovat paras linolihapon lähde.

Lue myös: Omega-3:n vaikutukset aivoihin

Pienennä sairauksien riskiä syömällä ruokia, jotka sisältävät runsaasti linolihappoa

Esimerkiksi tämä Public Health Nutrition lehdessä julkaistu tutkimus yhdistää runsaasti linolihappoa sisältävien ruokien säännöllisen kulutuksen joidenkin syöpien pienempään riskiin. Näin on erityisesti rintasyövän kohdalla. Tästä yhteydestä ei kuitenkaan ole vahvaa näyttöä ja siitä tarvitaan lisää tutkimusta. 

Uudemmat katsaukset liittävät tämän ravintoaineen säännöllisen kulutuksen myös pienempään lihavuuden ja valtimonkovettumataudin riskiin. Nutrients –lehdessä vuonna 2019 julkaistu artikkeli osoittaa mahdollisen pitkän aikavälin korrelaation kroonisten, ei-tarttuvien tautien riskin pienentämisessä.

Näyttää selvältä, että hyvien rasvojen kulutus on suojaava tekijä eri sairauksia vastaan. Tällaisiin lipideihin kuuluvat kaikki ne rasvat, joita ei ole altistettu lämpökäsittelyille. Lämpökäsittely muuttaa ne transrasvoiksi ja hävittää niiden ravitsevat ominaisuudet.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä artikkelista: Omega-3 -rasvahappojen kasviperäisiä lähteitä

Maltti on valttia

Huolimatta linolihappoon liitetyistä terveyshyödyistä asiantuntijat eivät suosittele keinotekoisia lisäravinteita. Terveyshyötyjen saamiseksi riittää, että ruokavalioon kuuluu linolihappoa sisältäviä ruokia.

Muista, että linolihappo kuuluu Omega-6 -rasvahappoihin, ja jos Omega-rasvahappojen suhde elimistössä on epätasapainoinen, sen tulehduksenvastainen teho on olematon.

Ruokavalioon tulee siis sisällyttää runsaasti Omega-3:a sisältäviä tuotteita (avokadoa, ekstra-neitsytoliiviöljyä ja rasvaista kalaa) verenkiertoelimistön terveyden parantamiseksi. Valitse pienempiä kaloja, sillä ne sisältävät vähemmän raskasmetalleja.

Some figure
Linoleenihapon kulutus on pidettävä kohtuullisena, jotta siitä on eniten hyötyä.

Syö sellaisia ruokia, jotka sisältävät linolihappoa

Parantaaksesi terveyttäsi ja pienentääksesi sairauksien (kuten lihavuuden ja sydän- ja verisuonitautien) riskiä syömässäsi ruoassa tulee olla linolihappoa. Tällä ravintoaineella on terveydelle suotuisia vaikutuksia säännöllisesti syötynä.

Sen parhaita lähteitä ovat, kuten jo yllä todettiin, kasviperäiset ruoka-aineet, kuten pähkinät, siemenet ja jopa täysjyväviljat. Vältä ostamasta prosessoituja tuotteita, sillä niillä ei ole samoja ravintoaineita.

Tämän rasvahapon terveyshyödyistä huolimatta keinotekoisten lisäravinteiden tehosta kroonisten sairauksien hoidossa ei ole tutkimusnäyttöä. Rasvahappojen saannin tasapainoisesta ruokavaliosta tulisi riittää perusvaatimusten täyttämiseen. Keskity siis lisäämään linolihappoa ruokavalioosi niin saat nauttia sen terveyshyödyistä.

Toivottavasti pidit tästä artikkelista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Simopoulos AP., An increase in the omega 6/omega 3 fatty acid ratio increases the risk for obesity. Nutrients, 2016.
  • Zhou Y., Wang T., Zhai S., Li W., Meng Q., Linoleic acid and breast cancer risk: a meta analysis. Public Health Nutr, 2016. 19 (8): 1457-63.
  • Hartigh LJ., Conjugated linoleic acid effects on cancer, obesity and atherosclerosis: a review of pre clinical and human trials with current perspectives. Nutrients, 2019. 11 (2): 370.
  • Leizer, Cary, et al. “The composition of hemp seed oil and its potential as an important source of nutrition.” Journal of Nutraceuticals, functional & medical foods 2.4 (2000): 35-53.
  • Naughton, Shaan S., et al. “Linoleic acid and the pathogenesis of obesity.” Prostaglandins & other lipid mediators 125 (2016): 90-99.
  • Viladomiu, Monica, Raquel Hontecillas, and Josep Bassaganya-Riera. “Modulation of inflammation and immunity by dietary conjugated linoleic acid.” European Journal of Pharmacology 785 (2016): 87-95.
  • Jandacek, Ronald J. “Linoleic acid: a nutritional quandary.” Healthcare. Vol. 5. No. 2. Multidisciplinary Digital Publishing Institute, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.