Logo image
Logo image

Ruokavalio gastriitin hoitoon

4 minuuttia
Seuraavat ruokavaliovinkit helpottavat vatsan toimintaa ja näin ollen vähentävät vatsahappojen tuotantoa. Tästä syystä ne sopivat mainiosti esimerkiksi gastriitin hoitoon.
Ruokavalio gastriitin hoitoon
Maricela Jiménez López

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Gastriitti on mahalaukun seinämän tulehdus, joka aiheuttaa siitä kärsivälle epämukavuutta, närästystä ja jopa pahoinvointia ja oksentelua. Ihmiset, joilla on krooninen gastriitti, pelkäävät yleensä jopa syömistä välttääkseen tulehduksen aiheuttamaa huonoa oloa. Siksi tässä artikkelissa annamme sinulle neuvoja siihen, millainen ruokavalio sopii gastriitin hoitoon ja miten oikeat ruokailutottumukset voivat helpottaa mahatulehduksen oireita.

Jatka lukemista ja opi lisää!

Mitkä tekijät aiheuttavat gastriittia?

Some figure

Yksi yleisimmistä gastriitin syistä on Helicobacter pylori -nimisen bakteerin aiheuttama infektio. Kehittyneissä maissa tämä bakteeri voi tartuttaa jopa 50 prosenttia väestöstä, vaikka vain 15 prosenttia heistä kehittää gastriitin.

Tämä taas viittaa siihen, kuinka sekä geneettiset että ympäristölliset tekijät, kuten ruoka ja tupakointi, vaikuttavat suuresti sen syntyyn. Joka tapauksessa tämä ei ole ainoa syy gastriitin syntyyn, vaan sen kehittymiseen voivat johtaa myös monet muut tekijät, kuten:

  • Tiettyjen lääkkeiden, kuten ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden (NSAID), kuten aspiriinin tai ibuprofeenin, jatkuva ja pitkäaikainen käyttö.
  • Liiallisen alkoholin, tupakan tai huumaavien aineiden käyttö.
  • Jotkut autoimmuunisairaudet, kuten pernisiöösi anemia.
  • Stressi tai korkea ahdistuneisuus, sillä se lisää mahahappojen eritystä ja aiheuttaa niin kutsuttua toiminnallista dyspepsiaa.
  • Runsaiden, erittäin raskaiden tai mausteisten ruokien liiallinen nauttiminen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kolme askelta suoliston terveyden parantamiseksi

Millainen ruokavalio sopii gastriitin hoitoon?

Some figure

Gastriitin hoitoon suunnattu ruokavalio koostuu ravitsevista ja terveellisistä aineksista, jossa painopiste annetaan niille ruoille, jotka kukin potilas tuntee vaikuttavan parhaiten vatsan hyvinvoinnin kannalta. Tämän lisäksi niitä ruokia ja juomia, jotka saattavat olla haitallisia tai ärsyttäviä, tulisi puolestaan välttää.

Vatsan hyvinvoinnille suunnatun ruokavalion avulla on mahdollista sekä parantaa ruoansulatusta, vähentää gastriitin aiheuttamaa kipua sekä näin vähentää myös tulehdustilaa ja mahalaukun epämukavuutta. On lisäksi tärkeää muistaa, että gastriitin hoidossa säännölliset lääkärintarkastukset ja lääkärin määräämän hoidon noudattaminen on aina välttämätöntä.

Yleisiä ruokavaliosuosituksia gastriitin hoitoon

Gastriitin hoitoon suunnatun ruokavalion suunnittelussa ja rakentamisessa tulisi ottaa huomioon seuraavat ruokavalio-ohjeet:

  • Aterioiden tulisi olla mahdollisimman kevyitä: Tarvittaessa voit syödä useammin, mutta pyri lopettamaan syöminen ennen, kuin tunnet olosi liian täydeksi.
  • Hyödynnä vatsan hyvinvoinnin kannalta suositeltavia ruokia: Näitä ovat muun muassa perunat, riisi, porkkanat, kurpitsa, keitetty kaali, omena, kypsä banaani ja oliiviöljy.
  • Pehmeät ruoan valmistustavat: Suosi mieluiten höyrytettyä, keitettyä ja soseutettua ruokaa sekä keittoja ja liemiä. Vältä paistettuja, uppopaistettuja, paahdettuja sekä erittäin kuivia tai vain vähän kypsennettyjä ruokia.
  • Älä nauti ruokia tai juomia liian kuumana.
  • Juo vettä pitkin päivää.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Viisi tottumusta, jotka voivat pahentaa gastriittia

Ruokavalioehdotuksia gastriitin hoitoon

Muista, että tämä ruokavalio voi auttaa sinua vähentämään gastriitin aiheuttamia oireita, mutta se ei auta parantamaan tulehdusta.

Aamiaiseksi

  • Rasvatonta tai vähärasvaista maitoa ja jogurttia.
  • Valkoista leipää hillolla / keksejä / kaksi viipaletta valkoista leipää ja kalkkunaleikkelettä.
  • 1 rkl valkoista rasvatonta juustoa (esimerkiksi raejuustoa).

Välipalaksi

  • Paahdettuja hedelmiä tai hedelmäsosetta / persikka-, omena- tai rypälemehua / gastriittiin suositeltuja pehmeitä hedelmiä, kuten banaania.

Lounaaksi

  • Alkuruoaksi: Kesäkurpitsasosetta / keitettyjä perunoita ja lehtimangoldia / riisiä ja kasviksia / makaroneja ja keitettyä kinkkua kesäkurpitsalla ja munakoisolla.
  • Pääruoaksi: Grillattua kananreittä ilman nahkaa / grillattua naudanlihaa / keitettyä tai paistettua kummeliturskaa /valkoturskaa tai muuta valkoista kalaa.
  • Jälkiruoaksi: Kypsä banaani / persikka / paahdettua kurpitsaa / rahkaa tai raejuustoa sokerilla tai hillolla / rasvattomasta maidosta valmistettua kotitekoista kiisseliä.

Välipalaksi

  • Yrttihauduke sokerilla maustettuna ja keksien kanssa / luonnonjogurttia / pieni hedelmä.

Päivälliseksi

  • Alkuruoaksi: Keitettyjä vihreitä papuja, porkkanaa ja perunoita / kasvissosetta / kanannuudelikeittoa / perunaa ja yrttejä.
  • Pääruoaksi: Grillattua kananrintaa ja höyrytettyjä perunoita / grillattua york-kinkkua / grillattua kieltä ja porkkanaa / uunissa paistettua ruijanpallasta tai muuta valkoista kalaa / munakasta kesäkurpitsalla.
  • Jälkiruoaksi: Paahdettua omenaa / kypsä päärynä / tuorejuustoa ja kvitteniä / vaniljavanukasta.

Huomio: Kuten voit huomata, gastriitin hoitoon suunnatussa ruokavaliossa kuitujen osuus voi jäädä hieman pienemmäksi, ja mikäli haluat parantaa ruaansulatuksen toimintaa, voit lisätä ruokavalioon ruoansulatusta edistäviä yrttihaudukkeita.

Lopuksi kannattaa muistaa, että ruokavaliota ei kannata rajoittaa sen enempää kuin on tarpeen. Voit siis seurata yllä annettuja ateriavaihtoehtoja, mutta samalla sinun kannattaa pitää mielessä omat henkilökohtaiset toleranssisi. Jos olet huomannut, että esimerkiksi tietty yllä listatuissa ateriavaihtoehdoissa mainittu ainesosa ei sovi vatsallesi, sinun ei ole pakko lisätä sitä ruokavalioosi. Kaikkein parasta olisikin, että rakennat ruokavalion oman vatsasi ehdoilla ja kuuntelet, millaisista ruoista se pitää ja millaisista taas ei.

Lisäksi on tärkeää, että pyrit tekemään ruokavaliosta rajoitusten mukaisesti mahdollisimman monipuolisen ja konaisvaltaisen. Runsaan vihannesten ja hedelmien nauttimisen lisäksi on tärkeää, että nautit riittävästi proteiineja, hiilihydraatteja ja kuituja sekä elimistön toiminnan kannalta tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Tässä mielessä lääkärisi tai ravitsemusterapeuttisi voi auttaa sinua. Ja vielä lopuksi, jos ja kun huomaat vatsasi hyvinvoinnin kohentuvan, voit alkaa lisäämään ruokavalioon asteittain enemmän vaihtoehtoja, tietysti aina vatsaasi kuunnellen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.