Rohtosalkoruusun juuri: sen terveysedut ja sivuvaikutukset
Rohtosalkoruusun juuri (Althaea officinalis) on kuitumainen, ruskean värinen kuori, joka tulee nimensä mukaisesti rohtosalkoruusuihin kuuluvasta lajikkeesta. Kyseessä on monivuotinen kasvi, joka on kotoisin Euroopasta, Länsi-Aasiasta ja Pohjois-Afrikasta. Sen uutetta käytetään esimerkiksi yskänlääkkeiden ja ihonhoitotuotteiden valmistuksessa.
Kaiken tämän lisäksi sillä näyttäisi olevan myös muita lääkinnällisiä käyttötarkoituksia sen erityisten ominaisuuksien vuoksi. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole vankkaa tieteellistä näyttöä juuren vaikutuksista terveyteen, sillä ihmisillä teetetyt tutkimukset ovat olleet pienimuotoisia eivätkä tutkimusten tulokset ole kyenneet antamaan yksiselitteistä vastausta juuren terveysominaisuuksista.
Tästä syystä, ja vaikka monet käyttävätkin sitä yrttihoitona moneen eri vaivaan, rohtosalkoruusun juurta ei tulisi hyödyntää ensisijaisena hoitona erilaisiin sairauksiin. Lisäksi mahdollisten sivuvaikutusten ja yhteisvaikutusten takia on myös suositeltavaa, että otat yhteyttä lääkäriisi ennen kuin kokeilet sitä.
Rohtosalkoruusun juuren edut
Rohtosalkoruusun juuren lääkinnälliset ominaisuudet johtuvat suuressa määrin sen kasviliman sisällöstä. Kasvilimalla viitataan kasvien hyytelömäiseen kasviaineeseen. Se muistuttaa paljon puiden erittämää mahlaa, jota on puolestaan käytetty sakeuttamisaineena.
Rohtosalkoruusun juurella on antioksidanttisia vaikutuksia, ja tutkimuksista saatujen tulosten perusteella juuren nauttiminen auttaa ehkäisemään ihon ärsytystä ja ruoansulatusongelmia. Haluatko tietää seuraavaksi, mitä muuta hyötyä sen kuluttamiseen liittyy? Alla kerromme yksityiskohtaisemmin tämän juuren tärkeimmistä ominaisuuksista terveyden kannalta.
Edistää yskän ja vilustumisen hoitoa
Jotkut nestemäiset ja tablettien muodossa tulevat yskänlääkkeet sisältävät rohtosalkoruusun juurta. Miksi? Koska rohtosalkoruusun juuren sisältämä kasvilima voi auttaa peittämään ruokatorven limakalvoja ja näin vähentää myös kuivan yskän aiheuttamaa ärsytystä. Complementary Medicine Research – tutkimuksen mukaan jotkut tästä juuresta saatavista uutteista valmistetut ravintolisät voivat auttaa taistelussa kuivaa yskää vastaan.
Samaan aikaan Avicenna Journal of Phytomedicine -lehdessä raportoidussa pienimuotoisessa tutkimuksessa havaittiin, että lapsilla, jotka käyttivät tästä juuresta valmistettua yrttiseosta yhdessä esimerkiksi kamomillan tai salvian kanssa, havaittiin vähemmän voimakasta yskää sekä vähemmän yskän vuoksi tapahtuvia öisiä herätyksiä verrattuna niihin lapsiin, jotka saivat lumelääkettä.
Siksi uskotaan, että rohtosalkoruusun juuri voi toimia hyödyllisenä apurina esimerkiksi influenssan ja vilustumisen aiheuttamia oireita vastaan. Tämän väitteen tukemiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisää todisteita. Juurta voidaan toki nauttia teen, tablettien tai siirapin muodossa, kunhan lääkäri on ensin selvittänyt tapauskohtaisesti, että kyseisen luonnonlääkkeen kuluttaminen on turvallista.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Yskää rauhoittava lääkevalmiste hunajasta ja sipulista
Auttaa rauhoittamaan ärtynyttä ihoa
Rohtosalkoruusun juuri omaa tulehduksia vastaan taistelevia vaikutuksia, jotka voivat osoittautua hyödylliseksi avuksi silloin, kun tavoitteena on rauhoittaa ärtynyttä ihoa esimerkiksi karvatuppitulehduksen, ihottuman tai ekseeman yhteydessä. Dermatologiaan ja allergioihin erikoistuneessa Advances in Dermatology and Allergology -lehden julkaisussa onkin todettu, että voide, joka sisälsi 20 prosenttia rohtosalkoruusun juuren uutetta, osoittautui hyödylliseksi apuriksi ärtyneen ihon hoidossa.
Samalla on lisäksi ehdotettu, että rohtosalkoruusun juurta sisältävien tuotteiden paikallinen käyttö voi auttaa lieventämään UV-säteilystä tai auringolle altistumisesta johtuvia kielteisiä vaikutuksia. Samalla kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että sen ei tietenkään pitäisi korvata perinteistä aurinkovoidetta, koska rohtosalkoruusun juuri ei tarjoa riittävää suojaa.
Suojaa ruoansulatuskanavan haavaumia vastaan
Rohtosalkoruusun juuresta saatavalla uutteella ei ole yksinään kykyä ehkäistä ruoansulatuskanavan haavaumien muodostumista. Terveellisten elintapojen yhteydessä sen nauttiminen voi kuitenkin auttaa vähentämään näiden haavaumien muodostumisen riskiä, kuten käy ilmi eläimillä teetetyssä tutkimuksessa, joka on julkaistu Pharmaceutical and Biosciences Journal -lehdessä.
Tutkijoiden mukaan tämän kasvin sisältämä kasvilima ja flavonoidit ovat vastuussa ruoansulatuskanavan haavaumia ehkäisevästä vaikutuksesta. Erityisesti näyttäisi siltä, että rohtosalkoruusun juuren nauttiminen peittää ja suojaa ruoansulatuskanavan limakalvoa, mikä puolestaan auttaa vähentämään mahdollisten haavaumien muodostumista.
Muita rohtosalkoruusun juuren mahdollisia etuja
- Yrttivalmisteet, jotka sisältävät rohtosalkoruusun juurta, ovat osoittaneet positiivisia vaikutuksia suun kuivumista vastaan.
- Kasvin ja siitä saatavien uutteiden on myös katsottu edistävän haavojen sulkeutumista ja parantumista. Uskotaan jopa, että se voisi vähentää mahdollista haavan tulehtumisen riskiä.
- Rohtosalkoruusun juurella on diureettisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa edistämään elimistöön kertyneiden nesteiden poistoa. Tässä tapauksessa juurta on kuitenkin käytettävä varoen ja etenkin silloin, jos samaan aikaan käytetään muita lääkehoitoja.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Hoitavat yrttiteet vatsan turvotuksen helpottamiseen
Rohtosalkoruusun juuren mahdolliset sivuvaikutukset
Terveistä aikuisista suurin osa sietää rohtosalkoruusun juurta hyvin, eikä sen pitäisi aiheuttaa ei-toivottuja sivuvaikutuksia silloin, kun sitä nautitaan maltillisina annoksina. Joillakin ihmisillä rohtosalkoruusun juuri voi kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja ja huimausta. Tämän vuoksi suositus on aloittaa pienemmällä annoksella, kunnes lääkäri tai ravintolisän valmistuksesta vastaava taho suosittelee annoksen lisäämistä.
Samalla on syytä pitää mielessä, että joillakin ihmisillä rohtosalkoruusun juuren nauttiminen voi aiheuttaa verensokerin laskua. Näin on todettu esimerkiksi amerikkalaisen WebMD:n tarjoamien tietojen mukaan. Lisäksi, koska sen turvallisuudesta ja tehosta ei ole riittävästi näyttöä, juuren nauttimista tulisi välttää seuraavissa tapauksissa:
- Raskauden ja imetyksen aikana.
- Jos henkilö kärsii verenvuotoon liittyvistä häiriöistä.
- Jos henkilö kärsii diabeteksesta.
- Lisäksi juuren nauttimista tulisi välttää ennen ja jälkeen kirurgisten toimenpiteiden.
Lisäksi tiedetään, että rohtosalkoruusun juurella voi olla ei-toivottuja yhteisvaikutuksia litiumin, diabeteslääkkeiden sekä suun kautta otettavien lääkkeiden kanssa. Tästä syystä on tärkeää, että käännyt aina ensimmäisenä lääkärisi puoleen, jotta hän voi määrittää oman terveydentilasi kannalta, sopiiko rohtosalkoruusun juuri juuri sinulle.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Tabarsa, M., Anvari, M., Joyner (Melito), H. S., Behnam, S., & Tabarsa, A. (2017). Rheological behavior and antioxidant activity of a highly acidic gum from Althaea officinalis flower. Food Hydrocolloids, 69, 432–439. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2017.02.009
- Fink, C., Schmidt, M., & Kraft, K. (2018). Marshmallow root extract for the treatment of irritative cough: Two surveys on users’ view on effectiveness and tolerability. Complementary Medicine Research, 25(5), 299–305. https://doi.org/10.1159/000489560
-
asma javid, nasrinsadat motevalli haghi, Ahmad Emami, aida ansari, seyed abbas zojaji, maryam Khoshkhui, & Hamid Ahanchian. (2018). Short-course administration of a traditional herbal mixture ameliorates asthma symptoms of the common cold in children. Avicenna Journal of Phytomedicine, Online First. https://doi.org/10.22038/ajp.2018.11678
- Dawid-Pać R. Medicinal plants used in treatment of inflammatory skin diseases. Postepy Dermatol Alergol. 2013;30(3):170‐177. doi:10.5114/pdia.2013.35620
-
Zaghlool, S. S., Shehata, B. A., Abo-Seif, A. A., & Abd El-Latif, H. A. (2015). Assessment of Protective Effects of Extracts of Zingiber officinale and Althaea officinalis on Pyloric Ligation-Induced Gastric Ulcer in Experimental Animals. UK Journal of Pharmaceutical Biosciences, 3(4), 48. https://doi.org/10.20510/ukjpb/3/i4/89472
- Rezaei M, Dadgar Z, Noori-Zadeh A, Mesbah-Namin SA, Pakzad I, Davodian E. Evaluation of the antibacterial activity of the Althaea officinalis L. leaf extract and its wound healing potency in the rat model of excision wound creation. Avicenna J Phytomed. 2015;5(2):105‐112.
- Skrinjar, I., Vucicevic Boras, V., Bakale, I., Andabak Rogulj, A., Brailo, V., Vidovic Juras, D., … Vrdoljak, D. V. (2015). Comparison between three different saliva substitutes in patients with hyposalivation. Clinical Oral Investigations, 19(3), 753–757. https://doi.org/10.1007/s00784-015-1405-8
- Shiffa, M., Aslam, M., Fahamiya, N., & Muzn, F. (2016). Unani perspective of Khatmi (Althaea officinalis). Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry JPP, 357(56), 357–360. Retrieved from http://www.phytojournal.com/archives/2016/vol5issue6/PartE/5-6-35-802.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.