Logo image
Logo image

Rintojen ja nännien muutokset

4 minuuttia
Muutokset rinnoissa ja nänneissä ovat normaali asia läpi elämän. Joskus iällä on vaikutusta; toisinaan kyse on hormonaalisista muutoksista. Tässä artikkelissa käymme läpi kaikkia mahdollisia syitä näihin muutoksiin.
Rintojen ja nännien muutokset
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Rintojen ja nännien muutokset aiheuttavat huolta monille naisille. Pieni kyhmy rinnassa tai rinnan ulkonäön muutoksen ajatellaan liittyvän syöpään, vaikka näin ei yleensä ole.

On tärkeää muistaa, että kaikki muutokset eivät johdu pahanlaatuisesta sairaudesta. On monia hyvänlaatuisia tiloja ja olosuhteita, jotka aiheuttavat nämä muutokset: ikääntyminen, hormonaaliset muutokset ja ympäristö.

Yhtä merkityksellistä on sanoa, että muutokset rinnoissa ja nänneissä ei myöskään pidä jättää huomiotta. Joten milloin on syytä huolestua? Milloin sinun tulee kääntyä lääkärisi puoleen? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken mitä sinun tulee tietää rintojen ja nännien muutoksista.

Rintojen ja nännien muutoksia tapahtuu kaikissa elämän vaiheissa

Rintojen ja nännien muutoksia tapahtuu koko elämän ajan. Ne ovat osa ihmisen luonnollista kehitysprosessia.

Maitokanavat ovat olemassa syntymästä lähtien. Ne kypsyvät muutaman vuoden kuluessa.

Murrosikä tuo mukanaan sarjan hormonaalisia muutoksia. Tässä vaiheessa rinnat suurentuvat ja maitorauhaset kehittyvät tuottamaan maitoa. Myös nännit ja areolat kasvavat.

Yleensä rinnat kehittyvät naisilla 8-13 vuoden iässä. Asteittaisia ​​muutoksia tapahtuu aina 17 tai 18 vuoden ikään asti. Joillakin ihmisillä rinnat jatkavat kasvuaan 20-vuotiaaksi asti.

Raskauden aikana myös rinnoissa ja nänneissä tapahtuu muutoksia. Molemmat suurentuvat ja nännit tummenevat.

Painomuutokset ja kuukautiskierto aiheuttavat myös muutoksia rinnoissa. Vaihdevuosien alkaminen merkitsee uutta virstanpylvästä, kun rintojen ja nännien ulkonäössä tapahtuu jälleen merkittäviä muutoksia.

Rintojen ja nännien muutokset

Muutoksia monista eri syistä. Rintojen tapauksessa ne voivat vaihdella muodoltaan, kooltaan ja rakenteeltaan. Jotkut tavallisista syistä ovat seuraavat.

Kuukautiskierto

On hyvin yleistä, että rinnat muuttuvat ennen kuukautisia tai sen jälkeen. On myös tavallista, että ne näyttävät turvonneilta. Tämä johtuu nesteiden kerääntymisestä tälle alueelle ja on normaalia.

Some figure
Joskus kuukautiskierron kipuun liittyy samanaikaisesti rintojen epämukavuutta.

Lue myös: Vaihdevuodet – kuinka niitä voi helpottaa?

Raskaus

Maitorauhasten suureneminen raskauden aikana johtaa usein kyhmyjen kehittymiseen rinnoissa. Tämä on kuitenkin normaalia.

Imetyksen aikana voi esiintyä rintatulehdukseksi kutsuttu tila. Tässä tapauksessa myös rintojen kyhmyt tuntuvat selkeämmin.

Vaihdevuosien alkaminen

Vaihdevuosien alkaessa naisen kehossa tapahtuu suuria hormonaalisia muutoksia, jotka aiheuttavat muutoksia rinnoissa ja nänneissä. Ei ole harvinaista, että tunnet enemmän kyhmyjä kuin ennen ja sinulla on kipuja, vaikka kuukautisesi olisivat ohi.

Hormonikorvaushoidot

Hormonien käyttö vaihdevuosien aikana joko pillereillä tai injektioilla johtaa rintojen tekstuurin muutoksiin. Joskus tämä voi vaikeuttaa mammografian tulosten tulkintaan ja voi aiheuttaa epäilyksiä kasvaimista, vaikka kaikki olisi normaalia.

Vaihdevuosien jälkeinen aika

Vaihdevuosien jälkeen hormonitasot laskevat huomattavasti. Tämä johtaa rintojen volyymin, muodon ja kiinteyden menettämiseen.

Rakenne on pehmeämpi, ja ne näyttävät yleensä roikkuvilta. Möhkäleet voivat useimmissa tapauksissa näyttää vaarattomilta kystiltä. Kaikesta huolimatta niitä on kuitenkin hyvä näyttää lääkärille.

Milloin rintojen muutoksista on syytä huolestua?

Kuten aikaisemmin mainitsimme, useimmiten rintojen muutokset ovat normaali osa naisen eri elämänvaiheita, On kuitenkin myös merkkejä, jotka kertovat terveysongelmista. Varaudu äkillisiin muutoksiin.

Milloin pitäisi olla huolissaan? Alle olemme listanneet oireita siitä, että jokin voi olla vialla:

 • Kiinteä massa rinnassa tai kainalossa. Ole erityisen varovainen pyöreiden, sileiden tai erittäin suurten ja helposti ihon alle liikkuvien kyhmyjen kanssa. Tämäntyyppinen kasvu vaatii aina lääkärin arvion.
 • Punoitus tai hilseilevä rintojen iho.
 • Rintojen ihon paksuuntuminen.
 • Kuoppainen tai kolhuinen iho, kuten appelsiininkuori.
 • Toistuva kipu ilman näkyvää syytä.

Nännien muutokset

Nännit muuttuvat myös raskauden ja imetyksen aikana sekä iän myötä. Kaikissa näissä tapauksissa nämä ovat normaaleja muunnelmia.

Samoin leikkaukset tai painonmuutokset saavat nännit näyttämään erilaisilta. Myös kuukautiskierrolla on oma roolinsa.

Jotkut luonnollisista muutoksista ovat seuraavat:

 • Värimuutokset: On normaalia, että ne tummuvat hieman raskauden, imetyksen ja vaihdevuosien aikana. Ne palaavat alkuperäiseen väriinsä, kun nämä prosessit ovat ohi.
 • Muuttuva koko: Nännien koko muuttuu esimerkiksi murrosiän, raskauden, imetyksen tai kuukautiskierron vuoksi.

Ekseema voi muuttaa areolan rakennetta. Ekseema on ihottuma, joka voidaan hoitaa ilman suurempia ongelmia.

Nännit voivat myös vuotaa eritettä, mutta se ei sinänsä ole varoitusmerkki. Ne ovat yleensä hyvänlaatuisia, jos eritettä tulee molemmista nänneistä puristettaessa, raskauden aikana ja kuukautiskierron tietyissä vaiheissa.

Milloin nännien muutoksista tulisi olla huolissaan?

Muutoksia tulee aina tarkkailla. Joskus ero normaalin ja patologisen muutoksen välillä ei ole kovin ilmeinen. Epäselvissä tapauksissa on parasta kääntyä lääkärin puoleen.

Tästä huolimatta on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin asioihin:

 • Areolassa on karvoja.
 • Nänneihin ilmestyy haavaumia.
 • Nännin ihon paksuuntuminen.
 • Nänni muuttuu punaiseksi tai violetiksi.
 • Värimuutoksia esiintyy kutinan tai vuodon kera.
 • Nännin ihon rakenne muistuttaa appelsiininkuorta.
 • Areolassa on punoitusta tai alue tuntuu lämpimältä.
 • Ulkonevat nännit litistyvät yhtäkkiä.
 • Nänni erittää spontaanisti nesteitä.
 • Toistuva kutina nännissä tai areolassa.
 • Nännissä on jatkuvaa arkuutta.
 • Nänni on sisäänpäinkääntynyt vain toisessa rinnassa.
Some figure
Lääkärikäyntiin on monia eri syitä. Epäselvissä tapauksissa on aina parasta varata aika terveydenhuollon ammattilaiselle.

Lue myös: Vaihdevuosien aiheuttamat hormonaaliset muutokset

Mammografian rooli

Tällä hetkellä yllä mainittuihin ongelmiin, mukaan lukien itse syöpään, on saatavilla erilaisia ​​hoitoja. Varhainen diagnoosi on erittäin tärkeä asia hoidon tehokkuuden kannalta. Siksi, jos rinnoissa ja nänneissä on merkittäviä muutoksia, sinun on otettava yhteys lääkäriin. Naisten tulisi käydä mammografiassa kahden vuoden välein aina siitä lähtien, kun he täyttävät 45-55 -vuotta.  Mikäli rinnoissa huomataan epäilyttäviä muutoksia, on todennäköistä, että tämä testi tulisi tehdä useammin tai ennen 45 vuoden ikää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fernández, J. G., & Ovares, C. E. U. (2012). La glándula mamaria, embriología, histología, anatomía y una de sus principales patologías, el cáncer de mama. Revista médica de Costa Rica y Centroamérica, 69(602), 317-320.
 • Galván Espinoza, H. A. (2012). La necesidad e importancia del control de calidad en mamografía. Gaceta mexicana de oncología, 11(4), 246-250.
 • Sánchez Portela, J. R., & Verga Tirado, B. (2011). Cáncer de mama: ¿Es posible prevenirlo? Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 15(1), 14-28.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.