Nännien hankautuminen: ehkäisy ja syyt

Nännien hankautuminen voi kivun ja verenvuodon lisäksi johtaa infektioon. Sen ehkäisy ja hoitaminen on siis erittäin tärkeää. Jatka lukemista, niin kerromme kuinka onnistut siinä!
Nännien hankautuminen: ehkäisy ja syyt

Viimeisin päivitys: 03 maaliskuuta, 2021

Nännien hankautuminen on yleinen vaiva juoksijoilla, kun vaatteet hankaavat jatkuvasti fyysisen aktiviteetin aikana.

Se on yleisempää miehillä, mutta se vaikuttaa kuitenkin myös joihinkin naisiin ja lapsiin. Kyseessä voi olla melko rasittava ongelma, varsinkin kun ottaa huomioon, että nännien alue on hyvin herkkä. Se voi jopa paheta ja aiheuttaa infektion.

Mitä nännien hankautuminen oikein tarkoittaa?

Nännien hankautumisella tarkoitetaan niiden hankautumista vaatteita vasten, useimmiten juoksun aikana. Sitä esiintyy yleensä molemmissa nänneissä ja se aiheuttaa pieniä halkeamia.

Se on tavallista säännöllisesti juoksevien sekä maratonjuoksijoiden keskuudessa. Nännit ulkonevat hieman miehillä. Naisilla se on vielä selkeämpää. Siten juostessa tapahtuu helposti hankautumista joko t-paita tai urheiluliivit päällä.

Vaatteiden materiaali on yksi merkittävimmistä laukaisevista tekijöistä. Nännien hankautumiseen yhdistetään esimerkiksi nylon. Muilla tekijöillä, kuten ilmastolla, on myös tärkeä vaikutus vaivan ilmestymisen kannalta. Tämä johtuu siitä, että nännien on tapana kovettua kylmällä säällä ja se johtaa hankautumiseen.

Nännien hankautuminen on paljon yleisempää naisilla kuukautisten aikana, jolloin rinnat turpoavat ja ovat herkemmät.

Anais Brasileiros de Dermatologia -lehden julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, että melkein 35 % yli 60 km viikossa juoksevista ihmisistä kokee nännien hankautumista. Alle 30 km viikossa juoksevilla esiintyvyys on kuitenkin alle 5 %.

Nännien hankautuminen juostessa.
Pitkän matkan juoksijat ovat alttiimpia nännien hankautumiselle vaatteiden aiheuttaman kitkan takia.

Oireet

Kuten Revista Médica de Chilelehden julkaisemassa artikkelissa todetaan, on nännien hankautuminen kivulias vaiva. Kuten jo mainitsimme aikaisemmin, esiintyy sitä yleensä kummassakin nännissä ja se voi johtaa jopa verenvuotoon.

Tämä samainen tutkimus osoittaa myös, että urheilijat ovat yleisesti ottaen alttiimpia tietyille infektioille. Tämä johtuu siitä, että kosteus, hiki ja muut tekijät helpottavat bakteerien lisääntymistä näissä hankauman aiheuttamissa haavoissa.

Hankauma on samankaltainen kuin ihottuma. Ensin vahingoittuneella alueella esiintyy punoitusta ja epämukavaa tunnetta. Sitten ihon kunto pahenee, jos juoksemista jatketaan. Tämä voi johtaa uusiin haavaumiin.

Nännien hankautumisen pääoireita ovat siis kipu, punoitus ja verenvuoto. Nännit ja rinnat ovat herkempiä kuin muut kehonosat. Se voi joissakin tapauksissa johtaa ihon paksuuntumiseen jatkuvan hankautumisen tai raapimisen jäljiltä.

Nännien hankautumisen estäminen

Nännien hankautumista voidaan estää yksinkertaisin menetelmin, joista kerromme kohta lisää. Niiden tavoitteena on lähinnä suojata nännejä urheillessa.

Valitse oikeanlainen kangaslaatu

Urheiluvaatteiden kangaslaadulla on merkitystä, varsinkin juoksijoilla. Jotkut materiaalit lisäävät kitkan syntyä tai eivät mahdollista hikoilua.

Nylonpaidat esimerkiksi aiheuttavat todennäköisemmin nännien hankautumista. Ihanteellisessa tilanteessa paidan tulisi olla pehmeä ja saumaton, jossa ei ole koristeita hankaamassa vasten rintaa. Kankaan tulisi olla myös hengittävä ja viilentävä.

Valitse oikeanlaiset urheiluliivit

Naisten on usein tapana käyttää urheiluliivejä fyysisiä aktiviteetteja harrastaessa. On siis tärkeää valita oikeanlainen kangaslaatu.

Valitse hyvin istuvat urheiluliivit, jotka tarjoavat riittävästi tukea ettei rinnat pääse liikkumaan liikaa jokaisella askeleella. Kankaan tulee olla hengittävää eikä se saisi hangata.

Urheiluliiveissä ei tulisi myöskään olla saumoja rinnan alueella. Koon tulisi olla sopiva ja liivien olkaimet leveät. Tämä estää niitä olemasta liian tiukat.

Vältä pitkiä matkoja

Nännien hankautuminen on yleisempää urheilijoilla, jotka juoksevat pitkiä matkoja. On siis epätavallista, että sitä esiintyy alle 10 km juoksevilla, ellei hankautuminen johdu huonosta kangasvalinnasta.

Asiantuntijat suosittelevat tekemään lyhyitä hölkkämatkoja, kunnes hankauma paranee. Jos et kuitenkaan voi muuttaa juoksumatkan pituutta, suojaa alue huolellisesti.

Käytä voiteluaineita tai vaseliinia

Tietyt tuotteet voivat estää hankautumista ehkäisten siten nännien vahingoittumista. Vaseliinin levittäminen alueelle toimii useimmilla ihmisillä. Kyseessä on aine, joka auttaa kosteuttamaan ja suojaamaan ihoa.

Talkki voi myös vähentää tämän ongelman esiintymistä, sillä se auttaa kuivaamaan alueen, mikä puolestaan vähentää ärsytystä. Monet ihmiset käyttävät sitä hankauksen ehkäisemiseen myös muilla alueilla, kuten sisäreisissä.

Nännien hankautuminen juostessa: miten voit ehkäistä sitä?

Yllä mainittujen aineiden lisäksi on myös muita tapoja suojata nännit urheillessa. Voit esimerkiksi ostaa nännisuojan. Kyseessä on nauha, joka mukautuu ihmisen anatomisiin muotoihin.

Voit myös valmistaa sen itse kotona, mutta varmista, että se ei irtoa hikoilun tai rintakehässä olevan karvoituksen vuoksi. 

Vuorijuoksu koostuu yleensä pitkistä välimatkoista, jotka edistävät nännien hankautumista.

Hoida nännien hankautuminen ajoissa

Keskustele lääkärin kanssa, mikäli kärsit nännien hankautumisesta, sillä se voi pahentua helposti ja muuttua infektioksi. Saatat tarvita antibioottikuurin, mutta se tulisi olla ammattilaisen määräämä.

On myös tärkeää puhdistaa kyseinen alue huolellisesti. Kuivaa nännit kokonaan pesun jälkeen ja levitä niihin kosteusvoidetta tai vaseliinia. Käytä aina puhtaita vaatteita infektioriskin vähentämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kolbach R, M., Cossio T, M. L., De Santa María P, M. L. S., Carreño O, N., De La Cruz F, C., & Fajre W, X. (2008, February). Dermatosis en los deportistas. Revista Medica de Chile. Sociedad Médica de Santiago. https://doi.org/10.4067/s0034-98872008000200016
  • Purim, K. S. M., & Leite, N. (2014). Sports-related dermatoses among road runners in Southern Brazil. Anais Brasileiros de Dermatologia, 89(4), 587–592. https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142792

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.