Ravintolisät: apu töihin ja kouluun palaamiseen

Jos syksyn tai talven kynnyksellä etsit tapaa nostaa energiatasojasi, ravintolisät voivat olla suureksi avuksi.
Ravintolisät: apu töihin ja kouluun palaamiseen
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Niin mahtavia kuin kesät ja lomat aina ovatkin, kouluun ja töihin paluun aika tulee taas. Uusi vuodenaika tuo mukanaan lämpötilamuutoksia, enemmän stressiä ja vähemmän aikaa itsellemme. Ravintolisien nauttiminen on loistava vaihtoehto nostaa energiatasoja. Tässä artikkelissa kerromme, miksi ravintolisät ovat hyödyllisiä.

Lisäravinteet voivat auttaa sinua jaksamaan paremmin, lisäämään kestävyyttäsi, vahvistamaan immuunijärjestelmääsi ja vähentämään stressiä. On kuitenkin tärkeää osata käyttää niitä oikein ja valita tarpeisiimme sopivin vaihtoehto. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää ravintolisistä.

Mitä ravintolisät ovat?

Ravintolisät ovat tuotteita, joita käytetään täydentämään ruokavaliota ja tarjoamaan tärkeitä ravintoaineita keholle. Ne voidaan ottaa yksinään tai yhdessä muiden elintarvikkeiden kanssa ja niitä on saatavana eri muodoissa, kuten kapseleina, tabletteina, jauheena tai nesteinä.

Kun elämä on hektistä ja stressaavaa, kuten syksyn tai talven kynnyksellä, ne voivat olla tapa ylläpitää energiatasoja ja vähentää stressiä. Jos olet kiinnostunut ravintolisien käytöstä, osta vain laadukkaita tuotteita luotettavista paikoista. Niiden avulla jaksat paremmin ja voit kohdata syksyn ja talven tuomat haasteet.

On tärkeää korostaa, että ravintolisät eivät korvaa tasapainoista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja. Ne voivat kuitenkin olla tehokas tapa varmistaa, että elimistö saa kaikki ravintoaineet, joita se tarvitsee toimiakseen kunnolla.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää ravintolisistä, jotka auttavat sinua pääsemään taas vauhtiin uusien haasteiden edessä.

Ravintolisät kapselin muodossa.
Paluu arkeen lomien jälkeen voi aiheuttaa stressiä. Ravintolisät voivat auttaa sinua jaksamaan haastavina aikoina.

Mitä ainesosia lisäravinteissa tyypillisesti käytetään?

Ravintolisien yleisimmät ainesosat ovat vitamiinit ja kivennäisaineet. Niiden etuna on, että ne ovat turvallisia ja tehokkaita, ja ne ovat myös helppo tapa täydentää ruokavaliota. On vahvistettu, että monivitamiinit/monimineraalit voivat auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia ja jopa tiettyjä syöpiä.

Esimerkiksi C-vitamiini on vesiliukoinen orgaaninen happo, jota esiintyy luonnollisesti monissa elintarvikkeissa. Sitä käytetään yleensä erilaisten puutostilojen ehkäisyyn tai hoitoon. Yleensä se on yksi tärkeimmistä ainesosista, joita voimme löytää näistä lisäravinteista.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että C-vitamiini eli askorbiinihappo on voimakas antioksidantti, joka auttaa meitä torjumaan stressiä, väsymystä ja lämpötilan muutoksia. Se myös auttaa meitä vahvistamaan immuunijärjestelmää, mikä on tärkeää tähän aikaan vuodesta, kun hengitystieinfektioita aiheuttavia patogeeneja on liikkeellä normaalia enemmän.

Muut ainesosat, joista on paljon hyötyä ravintolisissä

C-vitamiinin lisäksi muita ravintolisissä yleisesti käytettyjä ravintoaineita ovat D-vitamiini, foolihappo ja Omega -rasvahapot. Tilanteesta riippuen jotkut asiantuntijat suosittelevat näiden ravintoaineiden päivittäistä saantia kehon yleisen toiminnan parantamiseksi.

D-vitamiini on toinen vesiliukoinen vitamiini, jota kehomme tuottaa luonnollisesti auringonvalon vaikutuksesta. Jotkut tutkimukset ovat vahvistaneet, että D-vitamiinia tarvitaan pitämään luut vahvoina ja terveinä sekä parantamaan kehomme yleistä toimintaa. Usein tapahtuu kuitenkin niin, että kun työvelvoitteemme alkavat, vietämme enemmän aikaa sisällä kuin ulkona.

Lisäksi monet ravintolisät sisältävät myös foolihappoa ja Omega -rasvahappoja. Foolihapot ovat eräs B-vitamiinien muoto, jota löytyy luonnollisesti monista vihanneksista ja palkokasveista; niitä käytetään anemian ehkäisyyn tai hoitoon.

Omega -rasvahapot ovat välttämättömiä ravintoaineita aivoille sekä sydämelle. Niitä löytyy mm, kalasta, joistakin hedelmistä, vihanneksista ja kasviöljyistä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että Omegat voivat auttaa parantamaan mielialaa ja henkistä kapasiteettia, mikä on sopii loistavasti niihin haastaviin aikoihin, kun palaamme töihin ja kouluun lomien jälkeen.

Pitäisikö perheeni käyttää ravintolisiä?

Vaikka monet asiantuntijat suosittelevat tiettyjen ravintoaineiden päivittäistä saantia, todellisuus on, että kaikkien ei tarvitse ottaa ravintolisiä. Yleisesti ottaen on suositeltavaa, että kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavien tai ravitsemuksellisista puutteista kärsivien tulisi ottaa lisäravinteita täydentääkseen ruokavaliotarpeitaan.

Toisaalta, jos noudatat tasapainoista ruokavaliota ja liikut säännöllisesti, kehosi saa luultavasti jo kaiken tarvitsemansa ravintoaineet ravinnosta. Kuitenkin äärimmäisen haastavina aikoina, jos tunnet energiatasosi olevan alhaalla, ei siitä ole mitään haittaa, jos annat kehollesi vähän apua. Jos teet niin, huomaat pian olevasi energisempi ja pystyt kohtaamaan uudet haasteet parhaalla mahdollisella tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Blumberg JB, Bailey RL, Sesso HD, Ulrich CM. (2018). The Evolving Role of Multivitamin/Multimineral Supplement Use among Adults in the Age of Personalized Nutrition. 2018 Feb 22;10(2):248. doi: 10.3390/nu10020248. PMID: 29470410; PMCID: PMC5852824. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29470410/
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. (2020). The Importance of Marine Omega-3s for Brain Development and the Prevention and Treatment of Behavior, Mood, and Other Brain Disorders. Nutrients. 2020 Aug 4;12(8):2333. doi: 10.3390/nu12082333. PMID: 32759851; PMCID: PMC7468918. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32759851/
  • Dobson R, Cock HR, Brex P, Giovannoni G. (2017). Vitamin D supplementation. Pract Neurol. 2018 Feb;18(1):35-42. doi: 10.1136/practneurol-2017-001720. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28947637. Recuperado de: https://pubmencbi.nlm.nih.gov/28947637/
  • Johnston CS, Barkyoumb GM, Schumacher SS. (2014). Vitamin C supplementation slightly improves physical activity levels and reduces cold incidence in men with marginal vitamin C status: a randomized controlled trial. Nutrients. 2014 Jul 9;6(7):2572-83. doi: 10.3390/nu6072572. PMID: 25010554; PMCID: PMC4113757. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25010554/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.